Politika

Kakva je sudbina izbora u Beogradu? Birački spisak zadaje glavobolju, opozicija najavljuje bojkot

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

13:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nadležne izborne komisije nekoliko lokalnih samouprava, u više opština, odbile su opozicione liste za lokalne izbore koji treba da se održe 2. juna. Kao jedan od razloga, koji se navodi u rešenjima izbornih komisija, jeste to što kandidati na izbornim listama nisu imali prebivalište u određenoj opštini pre 3. jula 2023. godine, a to je jedan od uslova nakon što su stupile na snagu  izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Naime, to znači da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, a ove izmene i dopune su nedavno dogovorene tokom sastanaka poslanika vlasti i opozicije.

Izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd usvojila je žalbu koalicije "Biramo Novi Beograd" i proglasila listu koja je prethodno bila odbijena. Oni su takođe proglasili izbornu listu "Dr Savo Manojlović - i ja sam Novi Beograd - Kreni - promeni", dok su i dalje odbijene liste ove koalicije u Starom gradu i Vračaru.

Nakon jučerašnjeg sastanka zbog odbijanja izbornih lista, koalicija "Biramo" saopštila je da su sve njihove liste podnete u skladu sa zakonom i da svi kandidati ispunjavaju zakonske uslove. Navode da će iskoristiti sva pravna sredstva, te da će insistirati na prihvatanju svih izbornih lista opozicije. Poručuju da bi, ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, mogli da izađu iz izbornog procesa.

Izborne liste su dominantna tema i na društvenim mrežama. Jedan od kritičara opozicije, advokat Nilola Lakić napisao je da će upravo opozicija biti najveća žrtva dopuna zakona o jedinstvenom biračkom spsiku koji je sama predložila. 

Euronews TV

"Na osnovu tog zakona i zbog kardinalinih grešaka najverovatnije biće oborene liste opozicije", navodi se u delu njegove objave.

Kritikama na račun opozicije na mreži X priključio se i član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović koji je naveo da je opozicija napravila veliku grešku jer je tražila izemene zakona.

"Ispostavilo se da je opozicija ta koja mulja sa fantomskim biračima", naveo je Đukanović.

Da li je dogovor vlasti i opozicije ispoštovan?

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović tvrdi da je vlast prekršila dogovor postignut na pregovorima o izbornim uslovima oko toga da izmene zakona o jedinstvenom biračkom spisku stupe na snagu nakon isteka roka za predaju izbornih lista.

"To se prosto nije ispoštovalo do kraja i ušli smo u jednu potpuno bizarnu situaciju a to je da se dva dana pred istek roka za predaju lista menjaju uslovi. Ono što je važno, naši kandidati u svakoj od tih opština u danu kada su predavane liste su imali zakonsko prebivalište u toj opštini i bili upisni u birački spisak upravo te opštine. Za svakog od njih pojedinačno posedujemo dokaze da je to bilo tako u momentu predaje liste, koji je jedini relevantan za procenu da li su ispunjene pretpostavke", rekao je Grbović.

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta kaže da su prigovore na izborne liste opozicije dostavljali neki "obični građani", sa istom argumentacijom na različitim opštinama, ukazujući da su neki kandidati za odbornike menjali prebivalište nakon 3. jula 2023. godine, te da zbog toga nemaju pravo da se kandiduju.

"Što upućuje da neko zna, ima podatke o ličnosti tih kandidata ili nekih drugih i može da zna kada i ko menja prebivalište i gde je, recimo, bilo prethodno prebivalište, te da ono nije na opštini za koju su se kandidati kandidovali. Ja ne znam kako neko može da ima te podatke, ja mogu da imam samo podatke za sebe o tome kada sam menjala prebivalište", rekla je Đorđević.

Iz Kreni-promeni priznaju da su napravili greške, ali navode da nemaju mogućnost da ih isprave

Sa druge strane, Pokret Kreni-promeni najavio je blokadu izbornog procesa zbog odbijanja njihovih lista od strane gradskih komisija u Beogradu. 

Euronews TV

Naime, u pokretu priznaju greške u predaji lista, ali navode da im nije ostavljena mogućnost da ih isprave. Kandidat za gradonačelnika liste Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je da je rok da se sve izborne liste proglase petak u 12 sati, a u suprotnom će, rekao je, 2. juna organizovati "potpunu blokadu izbornog procesa". 

On je takođe naveo i da je najveći problem bio sa prikupljanjem poptisa i nedovoljnim brojem overivača.

Koalicija "Biramo" održala je juče sastanak na kojem su zatražili da se prihvate sve izborne liste opozicije tvrdeći da su podnete u skladu sa zakonom.

Naime, koalicija koju čine Zeleno-levi front, PSG, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije i Demokratska stranka tvrdi i da svi njihovi kandidati na listama na kojima se kandiduju imaju pravo da budu birani.

Tanjug Video

 

"Veliki broj građana podržao je svojim potpisom naše liste i kandidate, kao i drugih opozicionih organizacija i zato zahtevamo da vlast prekine sa opstrukcijom izbornih lista opozicije. Potpuno je jasno da je koalicija "Biramo" bila suočena sa opstrukcijama na svakom koraku izbornog procesa do sada. Najozbiljniji pokušaj bilo je odbijanje proglašenja naših izbornih lista na Novom Beogradu i Voždovcu. S obzirom na to da je reč o beogradskim opštinama u kojima je Srpska napredna stranka izgubila na izborima u decembru, jasno je da je reč o pokušaju da nas spreče da izađemo na izbore tamo gde su najslabiji", navodi se u saopštenju. 

Iz koalicije "Biramo" navode da "vlast pokušava da napravi haos od izbornog procesa jer se plaši poraza na izborima".

"Naš pravni tim iskoristiće sva pravna sredstva koja imamo na raspolaganju. S obzirom na to da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemo da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste. Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora", naveli su.

Vranić: Opoziciji je bila potrena ozbiljna politička infrastrukutra da bi mogla da reaguje

Bojan Vranić, profesor fakulteta Političkih nauka u Beogradu, kaže za Euronews Srbija da, u ovom trenutku, mediji su ti koji naduvavaju probleme tamo gde ih nema. On takođe navodi da je za opoziciju pre svega bilo važno da ima već postavljenu političku infrastrukturu nakon koje bi mogla odmah da reaguje na sve novonastale okolnosti, ali da se ona time do sada nije bavila.

"Sa jedne strane imamo to da neke izborne liste nisu uspele da ispune određene kriterijume i zato što su, što bi se reklo, pet do 12,  podnele svoje kandidature. To je ono što im je sada došlo na naplatu. Imali ste zakazane izbore, vi ste se bavili ekskurzijom po Briselu, pregovarali ste sa naprednjacima, postigli ste nekakve dogovore, ali šta niste radili? Niste radili kampanju. Na primer, u Jagodini imate zakazane lokalne izbore, a tamo nemate razvijen mesni odbor, pa napravite ga", kaže Vranić.

Dodaje da ono što se desilo u proteklih 48 sati je pre svega posledica izveštavanja pojeidnih medija i oglašavanja pojedinaca na društvenim mrežama.

"Meni je na primer zanimljivo da gospodin Bojan Pajtić i gospodin Vladimir Đukanović koriste iste reči da opišu opoziciju. Dakle, kritikuju nešto što je deo normalnog izbornog procesa. Očekivano je da žalbe postoje. Dakle, kritikuje se nešto što je deo normalnog izbornog procesa. To je sve znak loše organizacione strukute. Negde je došlo do propusta, negde nije. Međutim, ono što se sada kroz razne poruke spočitava opozicji je to da se ona saplela o sopstvene dogovore ili da ih je Vučić ponovo preveslao. Takvi komentari samo prave požar opozicji koji ona mora sada da gasi i da se bavi izbornom kampanjom", smatra.

Euronews TV

 

Kako navodi, sve ovo što se događa u ovom trenutku opisuje kao noramalan izborni proces. Naglašava i da sam proces traje svega nekoliko nedelja, ali da se ovog puta odvija bez teških reči. 

"Teških reči ima između opozcije koja hoće da izađe na izbore, i one koja bojoktuje. Ovako teško da možete da ih čujete. Nema onoga na šta smo navikli. Ono što je Brnabić poručivala je blago. Sada ih ne prozivaju da su izdajnici. Taj deo je nekako smanjen. Izgleda je došlo do nekog političkog dogovora. Međutim, pre dogovora je bilo zanimljivo - nesnađenost opozicje i bahatost vlasti. To je ono što takođe treba da se analizira", smatra on.

Sa druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je juče za Euronews centar da smatra se opozicija bori u neravnopravnim i nepredvidljivim uslovima, uz manjak vremena, zbog čega im se dešavaju greške.

"Hajde da budemo pošteni do kraja, ovo je jedna uhodana mašinerija koja je gojena i razvijana od 2012. i posebno 2014, koja ništa ne prepušta slučaju. Oni su predali listu još pre mesec dana, rade ovu priču, uvek imaju nekoga ko se pojavi na izborima a da nikome nije jasno kako su skupili potpise, što se popularno zovu fantomske liste. Ali s druge strane uvek imate i nekoliko lista onih koji su nesporno opoziciono opredeljeni, a uđu u ovakvu priču, znajući da će samo rasuti opozicone glasove. Znači, to je za jednu ozbiljnu analizu kad ovo sve prođe", rekao je on.

U istoj emsiji politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je opozicija propustila da postavi prave zahteve vlasti, a da ni oni koje su postavili suštinski nisu ni ispunjeni. 

Milivojević takođe kaže i da je od jedanaest izbornih lista, bar pet satelitskih, čija je svrha da zbune birače i pokvare odnose unutar opozicije. Ocenjuje i da bi trebalo trajno razdvojiti lokalne izbore od predsedničkih i parlamentarnih.  

"Srbija je jedina u okruženju i nema nijedne zemlje u EU gde se namerno održavaju izbori u isto vreme. Evo Hrvatska je imala izbore za EP, pa je imala parlamentarne, pa ima sledeće ima predsedničke, a lokalni su im za četiri godine. Dakle, ne treba da se menja Zakon o prebivalištu, samo je potrebno da onaj u MUP-u radi svoj posao. Da biste se odjavili odnsno prijavili iz mesta A u mesto B, potrebno je da se odjavite iz prethodnog mesta, odnosno prebivališta", smatra on.

 

Žarić Kovačević održala sastanak sa predstavnicima CRTE i Zeleno-levog fronta

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević održala je u prostorijama Ministarstva sastanak sa predstavnicima nevladine organizacije CRTA i predstavnicima političke stranke Zeleno-levi front, a koji su ujedno i članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije.

Povod sastanka je odluka Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije nakon donošenja Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojom je omogućeno članovima i zamenicima članova Radne grupe da prate primenu člana 2. pomenutog zakona, saopštilo je resorno ministarstvo.

Navodi se da je sastanak održan kako bi se definisao način i uslovi pod kojima će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiti zainteresovanim članovima i zamenicima članova Radne grupe da prate realizaciju navedenih aktivnosti. 

Tanjug/MDULS

 

Na Drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, koja je održana 10. maja 2024. godine, donet je Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Članom 2. Zakona propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je u periodu posle 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine. 

U Vladi Republike Srbije planiran je sastanak sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija