Politika

Martinović predao non-pejper o Srebrenici delegaciji Malavija: "Srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid"

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

23:44

Martinović predao non-pejper o Srebrenici delegaciji Malavija: "Srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid"
Martinović predao non-pejper o Srebrenici delegaciji Malavija: "Srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid" - Copyright Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ Iva Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović danas je predstavnicima Republike Malavi uručio non-pejper o poziciji Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici.

Ministar Martinović je tokom razgovora sa ministrom poljoprivrede Republike Malavi Semjuelom Kavaleom i ambasadorom te zemlje u Srbiji Džozefom Džon Empingandžirom ''izrazio želju da Vlada Republike Malavi glasa protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN'', saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid, životno smo zainteresovani za mir u regionu, a usvajanje rezolucije bi predstavaljalo korak unazad i dovelo do novih tenzija i potencijalnih konflikata koji nikome nisu potrebni. Kao narodu koji vekovima poštuje tradicionalne hrišćanske vrednosti i neguje suživot sa svima, usvajanjem rezolucije bi se stavila neizbrisiva i neopravdana ljaga na sve prošle i buduće generacije" naglasio je ministar Martinović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ Iva Petrović

 

On je dodao da bi žig genocida, koji bi bio stavljen na srpski narod usvajanjem rezolucije, predstavljao kršenje međunarodnog prava, stvorio tenzije u regionu, te srpski narod vratio u prošlost.

"Republika Srbija je čvrsto opredeljena za dalje unapređenje saradnje zemalja regiona i jačanje stabilnosti na dobrobit svih građana", rekao je ministar Martinović. 

U otvorenom i prijateljskom razgovoru obostrano je potvrđena opredeljenost za dalje jačanje i unapređenje veoma dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje. 

Razmatrani su dalji pravci bilateralne saradnje, kao i mogućnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede od zajedničkih interesa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom prethodnog boravka u Njujorku u aprilu da je imao razgovore sa velikim brojem zvaničnika afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja, kao i da su predstavnici stranih država  na prijemu koji je organizovala Srbija dobili non-pejper i obrazloženje Srbije o nacrtu rezolucije o Srebrenici.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija