Politika

Kecmanović: Verujem da neće proći rezolucija o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

23:31

Kecmanović: Verujem da neće proći rezolucija o Srebrenici
Kecmanović: Verujem da neće proći rezolucija o Srebrenici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Nenad Kecmanović rekao je večeras da iako postoji uvrežena pretpostavka da će rezolucija o Srebrenici biti izglasana u Generalnoj skupštini UN, on spada u optimiste koji veruju da neće. 

Ohrabruje ga što, kako je naveo, očigledno ne postoji sigurnost na drugoj strani da će izglasavanje rezolucije ići glatko, navevši kao primer to što je više puta odlagan termin glasanja i to što je bilo izmena teksta rezolucije, kako bi inicijatori privukli još neke zemlje da glasaju.

"To ohrabruje, ukazuje da se stvari za drugu stranu nepredviđeno odvijaju", kazao je Kecmanović za Tanjug i objasnio da čak i ako rezolucija bude izglasana sa nekom tesnom većinom, to bi predstavljalo pirovu pobedu za SAD, koje Kecmanović vidi kao državu koja stoji iza pokušaja donošenja rezolucije.

Dodao je da bi takva situacija i za Srbiju bila donekle povoljna, jer bi pokazala da je na strani Srbije vrlo značajan broj zemalja i ocenjuje da postoji veliki broj zemalja koje bi se opredelile za Srbiju, ali iz različitih razloga nemaju snage da to kažu.

"Računajući na to, bilo bi možda najbolje, kad bi moglo i ako bi moglo da se izvede, da se u prethodnoj raspravi pre glasanja progura tajno glasanje. U slučaju tajnog glasanja siguran sam da bi veliki broj neutralnih bio protiv rezolucije", rekao je Kecmanović.

Prinstscreen/RTV Pink

 

Dodao je da je cela priča koja prati rezoluciju postala prvorazredni politički događaj šireg značaja nego što je Srbija, odnosno, kako navodi, da je postala neka vrsta globalnog odmeravanja snaga.

Kecmanović smatra da bi za SAD poraz u glasanju, ili čak i relativno tanak uspeh, bio veliki šamar, odnosno da bi to bio vrlo jasan i eksplicitan pokazatelj opadanja američke moći.

"A to je za ovu američku administraciju jako loše. Izbori (američki predsednički) su na pragu, na jesen. To bi za njih bio veliki neuspeh, jer bi to onda išlo na obraz aktuelne vlade, Bajdenove administracije", ukazao je Kecmanović. 

Govoreći o diplomatskoj ofanzivi koju je Srbija povela u borbi protiv donošenja rezolucije u proteklom periodu, Kecmanović ističe značaj diplomatije i da se uvek mora pokušati boriti na taj način, navevši kao primer što je deo država povukao priznanje tzv. Kosova kao rezultat srpske diplomatske akcije.

"Važno jedinstvo među Srbima"

Ukoliko inicijatori rezolucije procene da ona neće proći ili da neće proći na zadovoljavajući način, oni će se pobrinuti da bude povučena, smatra Kecmanović.

Kada je reč o predlogu koji dolazi iz Crne Gore, da bi trebalo usvojiti i rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Kecmanović to vidi kao pokušaj Crne Gore da operu svoju nečistu savest.

Što se samog Jasenovca tiče, Kecmanović smatra da bi pokretanje priče oko donošenja rezolucije o Jasenovcu podsetilo da nisu samo ustaše odgovorne za taj zločin, već i da su sve vreme iza njih stajali Nemci.

"Mi treba bez zazora, bez obzira na dobru ekonomsku saradnju, te stvari da otvorimo. Tim pre što se sada Nemačka pojavljuje kao jedan od inicijatora (rezolucije o Srebrenici)", ocenio je Kecmanović.

Smatra da je postojanje jedinstva među Srbima u ovakvim kriznim situacijama izuzetno važno i da poručuje da treba zbiti redove, kako unutar Srbije, tako i unutar Republike Srpske, jer, kako kaže, svi koji su protiv Srbije igraju na kartu podele među Srbima.

Ocenio je dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srbija i RS zajedno obeležavaju velike datume iz nacionalne prošlosti kao dobar i dodaje da ako neki narod na Balkanu ne oskudeva u žrtvama, to su Srbi.

"Možemo da se s pravom nazovemo najstradalnijim narodom, ne samo na Balkanu, možda i šire", zaključio je Kecmanović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija