Politika

Ambasador BiH u Srbiji: Niti sam doneo, niti sam uručio protesnu notu Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

14:41

Ambasador BiH u Srbiji: Niti sam doneo, niti sam uručio protesnu notu Srbiji
Aleksandar Vranješ - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da niti je doneo niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom Svesrpskog sabora.

Vranješ je posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je želeo da pojasni novinarima jedan neuspešan pokušaj ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da uruči protestnu notu.

"Tu notu niti sam doneo niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam, nije samo vezan zbog mojih političnih stavova, već iz proceduralnih razloga. Ministar spoljnih poslova BiH nema pravo da kreira spoljnopolitičke akcije niti spoljnu politiku BiH. To je u nadležnosti Predsednistva BiH", rekao je Vranješ.

On je dodao da je došao da se zahvali Srbiji na doslednom odnosu prema Dejtonskom mirovnom sporazumu onako kako je napisan i potpisan, i na doslednosti Srbije kada je reč o odnosima u BiH.

"To je jako važno jer danas živimo u vremenu u kome se mnogo stvari tumači i interpretira, a najmanje se čita kako piše", rekao je Vranješ.

Vranješ je precizirao da Konaković nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu niti da šalje, dodajući da to nije njegova stvar, kao i da je to pokušao lično da uradi, a da na to zakonski nema pravo.

"Ja sam želeo da objasnim ministru Đuriću da je to njegov (Konakovićev) pokušaj performansa. Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa jednim narkokartelom i postoje trenutne istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije pod navodnicima pozitivne poene, a u Sarajevu je to uvek napad na Srbiju", rekao je Vranješ.

Na pitanje koji je stav BiH povodom Svesrpskog sabora, Vranješ je kazao da BiH nema stav jer se stav BiH formliše kada tri člana Predsedništva donesu nekakvu odluku.

Komentari (0)

Srbija