Politika

Kosovski ministar saopštio da Priština prima Avganistance koji su sarađivali sa SAD

Komentari

Autor: Fonet, Kossev

17/08/2021

-

09:06

Kosovski ministar saopštio da Priština prima Avganistance koji su sarađivali sa SAD
Kosovski ministar saopštio da Priština prima Avganistance koji su sarađivali sa SAD - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da je vlada odlučila da kosovske institucije pruže privremenu i neposrednu zaštitu građanima Avganistana koji su bili saradnici američke vlade i koji čekaju da im se odbori ulazak u SAD.

Svečlja je na fejsbuku napisao da je ta odluka doneta u ponedeljak radi pružanja pomoći ugroženim osobama, čija su osnovna prava prekršena zbog rata i sukoba u Avganistanu, prenosi Kossev pisanje prištinske Kohe.

"Slike koje danas vidimo, ne tako davno bile su slike koje smo sami proživeli i zaštita koju smo predložili da ponudimo danas, predstavljena je i sprovedena upravo kao koncept da se pritekne u pomoć Kosovu u egzodusu kosovskih izbeglica devedestih godina", napisao je Svečlja. On je dodao da je Kosovo spremno da vrati ovo dobro i da ova odluka otvara put tim ljudima da u zemlji u kojoj će privremeno boraviti, budu na sigurnom i uživaju sva osnovna prava, do stvaranja dugoročnog rešenja u SAD.

Podsetimo,SAD su pre nekoliko dana kontaktirale visoke zvaničnike nekoliko zemalja, a među njima su i kosovske institucije, kako bi primili Avganistance koji su sarađivali sa Amerikom, preneo je Rojters.

Kako su četiri neimenovana američka zvaničnika rekla za ovu agenciju, SAD su ponudile određene "ekonomske i političke ustupke" Prištini, ukoliko se na Kosovu privremeno nastani nekoliko hiljada Avganistanaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija