Politika

Burna rasprava Orlića i Aleksića: Ko koga ne bi pustio na TV i šta su kriterijumi demokratije

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

27/08/2021

-

14:06

Burna rasprava Orlića i Aleksića: Ko koga ne bi pustio na TV i šta su kriterijumi demokratije
Burna rasprava Orlića i Aleksića: Ko koga ne bi pustio na TV i šta su kriterijumi demokratije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Sučeljavanje potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića i člana Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimira Orlića na RTS pretvorila se u burnu raspravu punu uvreda u kojoj je najmanje reči bilo o izbonim uslovima i daljim koracima u međustranačkom dijalogu uz posredstvo evroparlamentaraca. 

Aleksić je, govoreći o izbornim uslovima, rekao da NS ima komunikaciju sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da rok za dostavljanje predloga dokumenta o kojem će se razgovarati 17. i 18. septembra nije probijen, jer  je to 1. septembar.

"Tada ćemo videti da li možemo da imamo izbore u ovoj zemlji ili ih nećemo imati. To što opozicija prihvata da razgovara sa ovim kriminalizovanim režimom zapravo pokazuje dobru volju da, posle svega što smo gledali i videli, ipak sednemo za sto i probamo da normalno i civilizovano govorimo", kazao je Aleksić.

Sa druge strane, član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Orlić je, govoreći o izbornim uslovima, ocenio da su oni "fantastični" i naveo, misleći na opoziciju, da su "svi izlazili na izbore kada su dobri i kada im donose neke pare".

"Što se tiče izbornih uslova, oni sami najbolje znaju da su im ti izborni uslovi onako dobri, kako oni nisu hteli da pruže nikad nikome u vreme kada su bili na vlasti. Ovaj primer, da dolazi vanparlamentarna opozicija, to u njihovo vreme nije bilo. Oni sami sebe onomad ne bi, ovakve kakvi su danas, pustili na televiziju", kazao je Orlić.

Naglasio je da je najzanimljivije da "vidimo šta je demokratija po njihovim uzusima".

On je više puta rekao da opozicija izlazi na izbore "tamo gde znaju da imaju šanse".

Kako su predstavnici Evropskog parlamenta posednici dijaloga u kojem učestvuje Narodna stranka, Aleksić navodi da u svakom slučaju njima niko ne može da sugeriše da li će na izbore izaći.

"Izbora ili ima ili nema", naveo je Aleksić i rekao da opozicione partije vode međusobne razgovore, ali i razgovore sa građanima.

Većina daljeg razgovora u studiju RTS-a nastavila se verbalnim sukobom dvojice političara te o drugim detaljima dijaloga vlasti i opozicije nije bilo reči.

Podsetimo, dijalog partija vlasti i opozicije u Srbiji vodi se na dva koloseka, sa i bez posredstva članova Evropskog parlamenta (EP).

U dva dijaloga učestvuju različite stranke, pre svega one opozicione jer su se neke, kao Narodna stranka, odlučile da  učestvuju samo u onom uz posredovanje evroparlamentaraca.

U septembru bi trebalo da se održi drugi sastanak sa članovima EP posle kojeg će biti poznato da li će doći do dogovora o izbornim uslovima, šest meseci pre najavljenih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija