Politika

Timoti Les: Kriza u EU će dati Beogradu i Prištini veći prostor za manevar i prekrajanje granica

Komentari

Autor: Kosovo online

01/09/2021

-

14:03

Timoti Les: Kriza u EU će dati Beogradu i Prištini veći prostor za manevar i prekrajanje granica
Medija centar Beograd - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les u intervjuu za Kosovo onlajn naveo je da će Crna Gora, BiH i Kosovo na kraju pristupiti inicijativi "Otvoreni Balkan", ali i da će odsustvom članstva u EU Albanija i Srbija dobiti odrešene ruke da "pričaju" o promeni granica i da će se na taj način rešiti kosovsko pitanje.

On je ocenio da, barem kratkoročno, neće biti napretka u pregovorima Beograda i Prištine "jer Evropljani odbijaju da govore o stvarnim pitanjima, o granicama i teritoriji". 

Takva situacija, smatra, ne može da traje neograničeno dugo jer se međunarodno okruženje menja na načine koji će na kraju omogućiti rešenje. 

"I EU i SAD su u kriznom stanju koje će se verovatno pogoršati u bliskoj budućnosti, dajući akterima na Balkanu veći prostor za manevar. Bosanski Srbi će na sve manje pretnje odgovoriti insistiranjem na nezavisnosti, kosovski Albanci će odgovoriti na sve slabiju garanciju bezbednosti približavanjem Albaniji. A u odsustvu članstva u EU, Srbija i Albanija će imati slobodnije ruke da upravljaju procesom prekrajanja granica. Tako će biti rešeno kosovsko pitanje", predviđa profesor Les.

On očekuje da će nakon 4. seeptembra do kada traje moratoriju predviđen Vašingtonskim sporazumom Priština i Beograd nastaviti kampanje - jedni za dalja priznanja Kosova, a drugi za njihovo povlačenje.

"U nedostatku dogovorenog sporazuma, Kosovo i Srbija će pokušati da promene političku realnost oko statusa Kosova na način na koji to mogu, odnosno putem priznavanja, odnosno odricanja od priznavanja", navodi Les.

On smata da će se SAD opirati vraćanju pregovora pod okrilje UN u slučaju neuspeha briselskog dijaloga i to "zbog svoje averzije prema davanju Rusiji i Kini bilo kakvog formalnog uticaja na proces". 

"Tako će i Evropljani koji žele da zadrže kontrolu nad procesom posredovanja. Njihov interes će biti da zadrže Lajčaka na mestu i nastave dijalog, ma kako neuhvatljivo rešenje bilo. Takve stvari imaju presedan – Metju Nimic je dvadeset godina radio na pitanju imena Makedonije", podseća Les.

"Otvoreni Balkan posledica sloma evropskih integracija"

On incijativu "Otvoreni Balkan" vidi kao prirodnu posledicu sloma u procesu evropskih integracija. 

"Srbija može videti da su Srbi koji žive u Bosni, na Kosovu i u Crnoj Gori u teškoćama. Ako EU više ne može rešavati njihove probleme integracijom Balkana, onda Srbija mora tražiti alternativna rešenja koja bi im pomogla. Jedno rešenje je uspostavljanje novog regionalnog entiteta koji umanjuje značaj granica i privlači Bosnu, Crnu Goru i Kosovo i njihove srpske manjine, nazad u orbitu Srbije, kao što je to bio slučaj u Jugoslaviji", ocenjuje navodeći da i Albanija i Severna Makedonija imaju svoje razloge za učešće. 

Na pitanje da li misli da će se inicijativi pridružiti Crna Gora, BiH i Kosovo, Les odgovara da su i te zemljeu teškoj situaciji
"S nekim opravdanjem, inicijativu Otvoreni Balkan vide kao sredstvo za dominaciju Srbije. Oni takođe ispravno veruju da će EU tretirati inicijativu kao razlog za okončanje procesa proširenja na Balkan", navodi. 

Pre nekoliko nedelja, Srbija i Albanija su predložile da predaju vođstvo inicijative "Otvoreni Balkan" Evropskoj komisiji, podseća Les. 

"Ako je tako, verovatno će se dve inicijative spojiti. To ostavlja Kosovu, Bosni i Crnoj Gori mogućnost izbora da se pridruže Otvorenom Balkanu ili ostanu izvan glavnog međunarodnog projekta u regionu. Ne vidim da će se pridružiti 2021. godine, ali pretpostavljam da će to učiniti na kraju.... Možda se plaše Srbije, ali izbor može biti da se suoče sa tim strahom ili da se suoče sa izolacijom", dodaje profesor. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija