Politika

Šta do sada znamo o slučaju Palma: Gomilaju se tužbe i optužbe, pretnje i uvrede, ali se rasplet ne nazire

Komentari

Autor: Nataša Bogović

24/05/2021

-

20:20

Šta do sada znamo o slučaju Palma: Gomilaju se tužbe i optužbe, pretnje i uvrede, ali se rasplet ne nazire
Šta do sada znamo o slučaju Palma: Gomilaju se tužbe i optužbe, pretnje i uvrede, ali se rasplet ne nazire - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana je prošlo od kada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić javno optužila predsednika Jedinstvene Srbije i predsednika Skupštine opštine Jagodina Dragana Markovića Palmu da je organizovao  “podvođenje” devojčica i žena u tom gradu i na konferenciji za novinare prikazala video snimak za koji je rekla da je svedočenje muškarca koji je, prema njenim rečima, tome prisustvovao. Slučaj je i dalje u predistražnoj fazi, gomilaju se tužbe i optužbe, pretnje i uvrede, ali se rasplet ne nazire. 

Sam sukob počeo je nakon što je Tepić rekla da žene koje imaju nameru da se zaposle u javnom sektoru u Jagodini prvo "dobiju Palmin broj telefona, pa se jave za druženje, a onda, ako se dobro druže, dobiju posao". Osim samog Markovića, „odgovorile“ su joj 393 žene zaposlene u javnom sektoru – upravo toliko krivičnih prijava protiv Tepić predato je Osnovnom javnom tužilaštvu u Jagodini. 

Usledile su još teže optužbe. 

"Danas znam, a saznaće sada i Srbija, da je podvođenje žena, devojaka i devojčica gotovo svakodnevnica u Jagodini, privatnom gradu Dragana Markovića Palme, koji je predsednik Skupštine Jagodine i koalicioni partner Ivice Dačića i Aleksandra Vučića", rekla je Tepić na konferenciji za medije 19. aprila. 

Šta do sada znamo:

  • 19. aprila Marinika Tepić pokazala snimak na kome osoba skrivenog identiteteta optužuje Dragana Markovića Palmu za podvođenjima žena, devojaka i devojčica u hotelu u Končarevu 
  • 20. aprila Marković je rekao da je u jagodinskoj Policijskoj upravi dao iskaz „povodom lažnih navoda" i otkrio identitet osobe sa snimka 
  • Marković podnosi krivičnu prijavu protiv svedoka sa snimka, a potom i protiv Tepić i Sande Rašković Ivić 
  • Tepić je policiji u Jagodini dala iskaz  
  • Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo da predmet prebaci u Više javno tužilaštvo u Kraljevu 
  • Tepić iznosi da policija ima telefon sa fotografijama i snimcima nagih ćerki najbližih saradnika Dragana Markovića Palme 
  • Direktorka Centra za socijalni rad Jagodine tvrdi – telefon u policiji od prošlogodišnjihizbora, ucenjivala je opozicija 
  • Marković u brojnim gostovanjima na televizijama preti, iznosi saznanja i tvrdi: „Neko će u zatvor“ 

Potom je emitovana izjava svedoka čiji je identitet bio sakriven, a koji je tvrdio da je radio u hotelu u Končarevu u kome je Marković, kako je naveo, organizovao žurke za poslovne i koalicione partnere, a na koje su dolazile devojčice čiju je starost procenio na 15-18 godina. 

"Znalo se da posle takvih žurki te devojčice idu sa njim ili sa njima. Uglavnom je to nakon napijanja tih devojčica", kaže  na snimku muškarac. 

Marković "sam sebe prijavio"? 

Dan kasnije Dragan Marković Palma na konferenciji za novinare u zgradi opštine Jagodina demantovao optužbe, naveo da "odgovorno tvrdi da je sve čista laž" i tražio da sve što je Tepić i svedok čija je izjava emitovana, ispitaju. 

"Neću stati dok se postupak ne završi do kraja. Sve navode moraju da objasne. Ja imam unuku, odnosno imam tri unuke, da neko, kao što oni navode to njima uradi, ja bih to po kratkom postupku završio", rekao je Marković. 

Dodao je i da je zamolio Tužilaštvo da ubrza proces. 

Tanjug/Dušan Aničić

Dragan Marković Palma

"Sam sam otišao jutros u tužilaštvo, prijavio se i očekujem da već od sutra krene istražni postupak i da se taj postupak vrlo brzo završi. Ko laže, mora da ide u zatvor", naveo je.

Marković je javno otkrio identitet osobe koja je govorila na snimku i podneo krivičnu prijavu protiv njega. Prijave je podneo i protiv Marinike Tepić, ali i Sande Rašković Ivić koja je u "Utisku nedelje" iznela tvrdnje da joj je, u vreme kada je bila ambasador u Italiji, prilikom posete delegacije privrednika iz te zemlje Jagodini jedan investitor rekao da je "gledao kako igraju devojke bez donjeg veša i da je odbio kada ga je u sobi čekala gola devojka". 

Dan kasnije Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet za utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa navodima sa konferencije za novinare Marinike Tepić, između ostalog i na osnovu zahteva koji je podneo Marković. 

Premeštanje slučaja u Kraljevo

Tepić je dala iskaz u jagodinskoj policiji i tražila da slučaj bude premešten u neko drugo tužilaštvo zbog uticaja koji Marković ima u Jagodini. Ona je policiji rekla da za tvrdnje o navodnom podvođenju devojaka i žena ima još svedoka koji će dati iskaz ukoliko im bude obezbeđena zaštita. 

Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu je 23. aprila odlučilo da za postupanje u predmetu koji se vodi zbog navoda Marinike Tepić protiv Dragana Markovića ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu. 

O zabavama koje su, po ugledu na bahanalije za koje je optuživan bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni u javnosti nazvane "bunga bunga žurkama", Marinika Tepić je 26. aprila, dala izjavu u jagodinskoj policiji i rekla da o tome može da svedoči najmanje sedam svedoka, za koje je zatražila zaštitu identiteta. 

Kako je rekla novinarima, u policiji je navela imenom i prezimenom neke od navodnih učesnika krivičnih dela, a osim Markovića, imenovala je i gradonačelnika Jagodine Rastka Stevanovića i predsednika Odbora za pravosuđe u Skupštini Srbije i člana Jedinstvene Srbije Petra Petrovića. 

Povodom ove konferencije za medije, na sajtu Markovićeve Jedinstvene Srbije objavljena je njegova izjava da je u pitanju politički skup, i da je njen cilj vršenje pritiska na državne organe, policiјu, Tužilaštvo i sud.  

E-Stock/Dušan Milenković

Marinika Tepić

Dodao je tada i da će "iskaz dati kada ga nadležni organi budu pozvali". 

Prvi svedok koji sumnjiči Markovića za organizovanu prostituciju i pedofiliju pozvan je da da iskaz u ponedeljak 10. maja u Jagodini. 

Marinika Tepić je na poziv reagovala tvrdnjom da je u pitanju "skandalozna odluka" kojom se "direktno dovodi u opasnost bezbednost, ali i život svedoka, naročito što već postoji prijavljeno zastrašivanje 24. aprila, evidentirano u policiji u Beogradu". 

Prvi svedok je zatražio zamolnicom od Tužilaštva u Kraljevu da iskaz da u Beogradu, što je i odobreno. 

Nove optužbe

Nove optužbe Marinika Tepić iznela je na konferenciji za medije 12. maja tvrdeći da je policija zaplenila telefon "najbližeg Palminog saradnika" i da se u tom telefonu nalaze "kompromitujuće fotografije i snimci maloletnih devojaka, koje su ćerke bliskih Palminih saradnika". 

"U tom telefonu nalaze se fotografije i snimci nagih maloletnih ćerki Palminih najbližih saradnika, koji su na najvišim funkcijama u Jagodini. Zašto se ovo krije, zašto se zataškava i ko to čini, jer je telefon zaplenjen na izborni dan 21. juna prošle godine. Da li se ovim dokazima neko ucenjuje, da li se trguje informacijama, da li se preti i ko koga štiti", otkrila je Tepić. 

Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević, reagovala je na ove tvrdnje, rekavši da je iskoristila "njenu privatnu situaciju", jer joj je jedna žena iz opozicione grupe građana pretila da će objaviti neprikladne fotografije njene maloletne ćerke. 

"Odmah sam to prijavila policiji, koja je odmah obavestila Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje je odmah reagovalo, tu ženu pritvorilo a njen telefon oduzelo. Ta zla žena, Marinika Tepić, taj podmukli lažov iskoristila je danas moj privatni problem i moju ličnu situaciju sa tom ženom da bi nastavila svoj politički linč prema Draganu Markoviću Palmi", prenela je Skupština Jagodine reči Biserke Jakovljević. 

Markovićeva gostovanja i pretnje 

I dok je Tepić iznosila optužbe na konferencijama za medije, Marković se oglašavao preko saopštenja Skupštine opštine Jagodina, ali i u brojnim televizijskim gostovanjima na televizijama s nacionalnim frekvencijama. 

U jednom od od njih Marković se obratio vlastima, rekavši da o njima zna mnogo više nego oni o njemu, ali i da zna "ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba". 

"Ja mnogo više znam o njima. I ovih dana samo time sam se bavio. Ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba i tako dalje. Neću sad sve da otkrijem, a i neću da pričam sad i ovo nije sad ja tebe plašim – ako ti kažeš za mene reći ću ja i za tebe", rekao je Marković za televiziju Hepi. 

Zbog ovih navoda o saobraćajnoj nesreći, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) podnelo je krivičnu prijavu Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac. Kako su poručili iz UZUZ, na osnovu Markovićeve izjave postoji mogućnost da se radi o krivičnom delu, pa je potrebno da ga sasluša Dolovac lično, ili preko javnog tužioca. 

Osim ovoga, Marković je i nekoliko puta pretio kako će saznati imena ljudi koji su svedočili protiv njega. 

E-Stock/Aleksandar Nalbantjan, E-Stock/Dušan Milenković

 

"Ako se plaše, ponovo moram da kažem, više puta – ako se žrtve plaše od mene pa neće da idu u tužilaštvo i policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke, razumete. Sve je laž", rekao je Marković u jednom TV gostovanju. 

Osim toga, na TV Pink je rekao i ime potencijalnog svedoka za tužilaštvo, čiju je izjavu prethodno objavila Marinika Tepić. 

"Da ne pokazujem sada sliku, taj Branislav sređuje Beograd kao Đilasova partija", rekao je Marković. 

Rekao je na TV Hepi da će zatražiti veštačenje o zdravstvenom stanju Marinike Tepić i još jedne žene iz Jagodine koja je iznosila tvrdnje o podvođenju, i da će tražiti od tužilaštva da se oglasi i kaže kakve dokaze je pronašla u mobilnom telefonu koji policija navodno poseduje. 

Direktorka jagodinskog Centra za socijalni rad Biserka Jakovljević kaže kako je dva puta primila pretnje da će na društvenim mrežama biti objavljene nage fotografije njene maloletne ćerke. 

Ona je za TV Hepi rekla da "nikada nije videla te slike, da je slučajno čula u nekom razgovoru i da nije dobro shvatila". 

Dodala je i da je pre dve godine prvi put dobila pretnje od jedne žene koja je na ovaj način htela da dobije socijalnu pomoć, a drugi put 21. juna, na dan izbora, kada je njenom mužu prišla "osoba iz izbornog štaba konkurentske lokalne izborne liste". 

Kaže da je ta osoba posle i na Viberu poslala poruke iste sadržine, a da ne zna da je toj osobi oduzet telefon i da li su pronađene fotografije, a da je u pitanju osoba koja je držala njenoj ćerki treninge karatea. 

Još je rekla i da ju je "pre dva meseca kontaktirao čovek koji je pretio da će objaviti fotografije, a za koga je na Fejsbuku videla da je učestvovao u šetnji pokreta 1 od 5 miliona". 

Marković 18. maja u pisanoj izjavi pozvao na TV duel Dragana Đilasa i Mariniku Tepić, predsednka i potpredsednicu Stranke slobode i pravde uz opasku da duel može biti "bilo kada, na bilo kojoj televiziji", samo ako učestvuje i Đilas koji stoji iza "prljave kampanje blaćenja". 

Tepić je poziv prokomentarisala rečima da Marković ne bi trebalo da odgovara njoj, "nego pred sudom".  

Marinika Tepić izjavila je za Vreme da očekuje istražnu fazu, to jest da Dragan Marković bude "priveden i sklonjen sa svih nacionalnih frekvencija gde mu svakodnevno omogućavaju da se brani u svojoj cirkuskoj predstavi, a zapravo da preti vlasti, opoziciji, svedocima i žrtvama". 

Imunitet

Dragan Marković Palma, kao narodni poslanik, ima imunitet koji bi Skupština Srbije, odnosno njeni članovi, morali da mu ukinu da bi se protiv njega vodio postupak. 

Ovakva mogućnost za sada nije spomenuo niko od narodnih poslanika, ni sam Marković. 

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera Jedinstvene Srbije Ivica Dačić je izjavio da su optužbe protiv lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme za navodno podvođenje maloletnica "veoma teške". 

On je, za TV Pink, objasnio da protiv Markovića niko još nije podneo prijavu rekao i da se svedočenje Marinike Tepić pretvorilo u "politički hepening sa ljudima koji su u Jagodinu došli sa strane, i sa porukom da će nastaviti da optužuju bez navođenja imena". 

E-Stock/Dušan Milenković

Marković ima poslanički imunitet koji bi poslanici morali da mu ukinu da bi se protiv njega vodio postupak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da "niko neće da štiti" Dragana Markovića Palmu ako je "počinio bilo šta" od onoga za šta ga okrivljuje potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. 

Na pitanje novinara u vezi sa izjavom Marinike Tepić da je gotovo svaka žena u javnom sektoru u Jagodini dobila "telefon za druženje”, a da mediji prenose da u policiji navodno nije imala nijedan dokaz, Vučić je rekao da ga je sramota da na to pitanje i odgovara.

"Zamislite, pričate u javnosti da imate dokaze, a onda odete u tužilaštvo, izađete i kažete – 'e, sad baš nećemo tužilaštvu da kažemo, pošto ćemo da čekamo da mi dođemo na vlast'... Da ne verujete šta ste čuli", rekao je Vučić.

"Bung bunga" u javnosti još 2016.

Iako javnosti u Srbiji nije bilo nepoznato da se u Jagodini i Končaravu odvijaju proslave koje organizuje Marković i na kojima učestuje veliki broj političara, prva koja je žurke nazvala „bunga-bunga“ bila je sadašnja premijerka, a tada ministarka za državnu upravu Ana Brnabić.

Ona je u novogodišnjem intervjuu za Kurir krajem 2016. rekla da ju je Marković zvao na takve događaje i navela kako joj je objasnio o čemu se radi:  

"Zvao je me da učestvujem na njegovim bunga-bunga žurkama... Objasnio mi je. Na tim bunga-bunga žurkama se zabavljamo, pevamo, tu mogu da se ljube muškarci sa ženama, žene sa ženama, ali ne mogu muškarci s muškarcima". 

Tanjug/Sava Radovanović

Ana Brnabić

Komentarišući ovu izjavu u svetlu najnovijih optužbi Brnabić je izjavila da je spremna da odmah da iskaz ako neko smatra da ima informacije o slučaju Palma, ali ih nema, i navela da od tog slučaja ne treba praviti "političku temu". 

"Dobila sam jedan poziv za neku žurku, ja ne znam da poziv na žurku bilo šta govori o nekoj nezakonitoj radnji. Ako treba da dam svoj iskaz evo odmah ću odavde da to učinim", rekla je Brnabić. 

Komentari (0)

Srbija