Politika

Kurc se sastao sa Lajčakom, podržao dijalog Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

12:09 >> 17:20

Kurc se sastao sa Lajčakom, podržao dijalog Beograda i Prištine
Kurc se sastao sa Lajčakom, podržao dijalog Beograda i Prištine - Copyright EPA/Lukas Barth-Tuttas

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc sastao se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kojem je preneo snažnu posvećenost Austrije Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi tog regiona.


Kurc je, posle sastanka, na svom Tviter nalogu, uz fotografiju pozdravljanja sa Lajčakom uz poštovanje epidemiloških mera, napisao da je uvek dobro videti i razgovarali sa Lajčakom.

"Razgovarali smo o dijalogu Beograd-Priština i potrebi da se započnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je pre moguće", napisao je Kurc.

 

Ponovio je da je Austrija snažno posvećena Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi tog regiona.

 

Iz kabineta kancelara su ranije danas najavili da će pričati o "podršci izaslaniku Lajčaku u njegovim naporima u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o vakcinama koje EU donira Zapadnom Balkanu", kao i da sastanak ima veze i sa što skorijim otvaranjem pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Proteklog vikenda ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, sa slovenačkim i češkim kolegama, Anže Logarom i Jakubom Kulhanekom, posetio je Severnu Makedoniju i Albaniju.

Tom prilikom je najavljeno da će približavanje Zapadnog Balkana EU biti jedan od glavnih priotiteta slovenačkog predsedavanja Unijom od 1. jula, što će u potpunosti podržati i zvanični Beč.

Donacija vakcina EU državama Zapadnog Balkana se odvija preko Austrije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija