Politika

Polemika Vulina i Radmana Grlića o "srpskom svetu": Čija politika je poražena

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

07/09/2021

-

17:40

Polemika Vulina i Radmana Grlića o "srpskom svetu": Čija politika je poražena
Polemika Vulina i Radmana Grlića o "srpskom svetu": Čija politika je poražena - Copyright TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / JOVO MAMULA, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odgovorom hrvatskom ministru spoljnih poslova i evropskih intergacija Gordanu Radmanu Grliću, ministar unutrašnjih poslova Srbije nastavio je javnu polemiku potaknutu njegovim izjavama o "srpskom svetu".

"Politika po kojoj se Srbi koji žive van Srbije ostavljaju da se sami bore za opstanak i politika koja se u ime Srba izvinjava za tuđe zločine jeste poražena i to na izborima u Srbiji", poručio je Vulin reagujući na Radmanovu tvrdnju da su "osvajačke politike poražene.

"Grlić Radman nije našao razlog da osudi divljanje na Cetinju i ne vidi problem u nasilnim pokušajima da SPC bude jedina verska zajednica u Evropi koja pod zaštitom dugih cevi ide da se pomoli Bogu u svom manastiru, ali vidi problem u Srbiji, koja neće da ćuti pred nasiljem i poniženjem", poručio je Vulin.

On je istakao da "srpski svet" nije poziv na sukobe, već je odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima, nad ćutanjem o zločinima u Oluji, nad podsmevanjem poklanim podrinjskim Srbima.

"Srpski svet nastaje da se ne bi ponovio jasenovački genocid i nastaje da 'Velika Albanija' ne prođe bez brane i otpora, da kada se Srbi u Republici Srpskoj primoravaju pod pretnjom robije da prihvate da su genocidan narod ima ko da ih okupi i ohrabri da budu jedinstveni. 'Srpski svet' je politički mirni i nikakav drugačiji odgovor na pokušaj otimanja Kosova i Metohije, na rušenje Republike Srpske, na vraćanje ustaštva u zvaničnu politiku Hrvatske, na pokušaje da se Srbima oduzme crkva, a da se Srbi van Srbije proglase agresorima i okupatorima, a tragovi njihovog postojanja zatiru. Srbi su postali jedinstven politički narod i to im niko ne može zabraniti", poručio je Vulin.

Kako je počelo?

Povod za reagovanje hrvatskog ministra bila je Vulinova izjava nakon događaja na Cetinju i ustoličenja mitropolita Joanikija, kada je naveo da je zadatak ove generacije političara da stvori "srpski svet".

E-Stock/Miloš Rafailović

 

 

Događaj na Cetinju, po njegovoj oceni, jasno govore koliko je bitno da svi Srbi budu složni i da uvek nastupaju kao jedinstven politički narod. U vezi s tim pomenuo je stvaranje "srpskog sveta" da bi zaštitio Srbe.

"Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sledeću generaciju Srba nećemo ni dočekati. Pogledajte kakav je to stepen mržnje i antisrpskog raspoloženja ničim izazvan. Jučerašnji događaji u Crnoj Gori mogu samo da se porede sa linčom predsednika Vučića u Srebrenici", rekao je Vulin.

Istakao je da Srbija nema aspiracije ni prema jednom centimetru bilo čije teritorije van svojih granica, ali da ne treba da postoje ni aspiracije prema 13 odsto naše teritorije koja se zove Kosovo i Metohija.

"Nemojte da imate takve ideje da komadate Srbiju, da bi to sačuvalo mir i bezbednost na Balkanu. Znači, Balkan je bezbedan, miran i stabilan samo kada Srbija ne misli o Srbima i kada možete Srbima da radite šta hoćete", istakao je ministar Vulin.

Radman Grlić: Osvajačke politike su poražene

Potaknut ovim tvrdnjama, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da su takve, kako se izrazio, "osvajačke politike" poražene.

Grlić Radman je, obraćajući se novinarima, upitao "šta bi to (srpski svet) trebalo da znaci", prenela je Hina.

"Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovde nema mesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika", poručio je hrvatski ministar.

Tanjug/HINA/Edvard Šušak

 

 

On je dodao da oživljavanje tih politika nije u interesu EU niti međunarodne zajednice koja je danas suočena s velikim izazovima.

Situaciju u Crnoj Gori opisao je kao "dublju priču" iako se ona, kako je naveo, stavlja u kontekst "pravoslavnog pitanja".

On je, ne precizirajući na šta misli, rekao da "uticaj trećih zemalja nije dobrodošao ako u sebi ima narav osvajačkih i ratnohuškačkih politika", koje su se, kako tvrdi, u nedelju mogle videti u Crnoj Gori.

Godišnjica "srpskog sveta"

Ovo nije prvi put da ministar Aleksandar Vulin govori o "srpskom svetu". Kako je zabeleženo, taj termin Vulin je prvi put upotrijebio dok je bio na čelu Ministarstva odbrane, 26. septembra 2020. godine.

Ipak, svako pominjanje izaziva reakcije, pa je tako bilo i nedavno nakon izjave na obeležavanju 13. godišnjice Pokreta socijalista u julu ove godine.

I tada su na njegove reči reagovali mnogi, a reakcije su stigle i iz susedne Bosne i Hercegovine iz koje su stigli pozivi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se javno ogradi od Vulinovih izjava o "objedinjavanju srpskog sveta".

Vučić, koji je u tom trenutku bio u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, rekao da je zvanična državna politika ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a da se Beograd ne bavi tuđim granicama.

Takođe, rekao je da su kritike upućene Vulinu iz zemlje i regiona, ne hajka na Vulina, već na Srbiju.

"Svaki put kažu to su Vučić i Srbija jer moraju u Srbiji da nađu krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je zvanična politika Srbije, to je ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo da čuvamo svoje i da na jasan i nedvosmislen način pokažemo šta je naša politika", rekao je Vučić tom prilikom.

Komentari (0)

Srbija