Izbori 2022

Opozicija za Euronews Srbija o predlogu EP: Od nerazrađenih pitanja do pat pozicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2021

-

13:26

Opozicija za Euronews Srbija o predlogu EP: Od nerazrađenih pitanja do pat pozicije
Opozicija za Euronews Srbija o predlogu EP: Od nerazrađenih pitanja do pat pozicije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Dan nakon što su objavljeni detalji Predloga Nacrta Radnog dokumenta za poboljšanje izbornih uslova koji su izradili evroparlamentarci, stižu i prve rekacije poslanika opozicionih stranaka koje učestvuju u međustranačkom dijalogu na ovom koloseku. 

Stranke sada imaju rok do 12. septembra da dostave svoje komentare na ovaj dokument.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović naveo je u izjavi za Euronews Srbija da nacrt dokumenta Evropskog parlamenta o poboljšanju izbornih uslova ima veliku prednost, a istovremeno i veliku manu.

"Prednost je u tome što tretira određena, veoma važna pitanja kojih nema u predlogu dobijenom u Narodnoj skupštinu u okviru drugog koloseka dijaloga. Mana je istovremeno to što dobar deo ovih ključnih pitanja nije detaljno razrađen", rekao je Obradović.

"Ovde se govori o  radu medija, radu REM-a, pritisku na birače, Javnom servisu, radu Republičke izborne komisije... Mana je istovremeno to što dobar deo ovih ključnih pitanja nije detaljno razrađen", rekao je Obradović.

On je istakao da je mana što predlog koji se tiče rada javnih medijskih servisa i privatnih emitera, važi samo tokom izborne kampanje, mesec dana ili dva, te da će Dveri tražiti da to traje tokom čitavog predizbornog procesa, šest meseci.

Euronews Srbija

Obradović je istakao i važnost predloga da u stalnom sastavu budu predstavnici opozicije.

"Dostavićemo niz amandmana na ove predloge", rekao je Obradović za Euronews Srbija i najavio da će na sastanku u Beogradu institirati na preciziranju predloga iz dokumenta.

On je posebno istakao da se mora definisati ko će kontrolisati sprovođenje ovih predloga.

Kada je reč o predlogu Dveri o saradnji opozicije, Obradović navodi da je to jedini konkretan predlog i da predviđa oblike saradnje koji su mogući.

"Nastavljam interne razgovore sa predstavnicima opozicije, ako od toga ništa ne bude, Pokret Dveri će samostalno izaći na izbore", naveo je Obradović.

Predsednik stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas poručio je da ta stranka neće prihvatiti Nacrt radnog dokumenta o međustranačkom dijalogu uz posrdovane Evropske unije jer "ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona" čije je sprovođenje neophodno za slobodne izbore.

"Predlog koji smo dobili nije prihvatljiv za građane Srbije, jer u sebi ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona, čije je sprovođenje neophodno da bismo imali slobodne izbore i zato ga u ovakvom obliku Stranka slobode i pravde sasvim sigurno neće potpisati", naglasio je u pisanoj izjavi Đilas.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke rekao je za Euronews Srbija da dokument koji su sastavili evroposlanici može predstavljati dobru osnovu za dalje razgovore, ali i "mrtvo slovo na papiru".

Predsedništvo te stranke će, kako je najavio Jovanović, u petak će razmatrati ovaj dokument i odlučiti o eventualnom podnošenju amandmana.

Euronews Srbija

"Prva reakcija je bila da je dokument vrlo uopšten. Predlozi koje su dali su vrlo opšti nemaju konkretizaciju. Evroposlanici su se ipak odlučili da daju prednost vlasti jer su prvo sa njima ispregovarali, a onda nama dostavili", rekao je Jovanović.

On je rekao da se može videti određeno probijanje rokova, ali da jeste naznačeno da bi dogovor trebalo da se postigne šest meseci pre izbora.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović naveo je u izjavi za Euronews Srbija i da je prednost što se ovom dokumentu govori i o pitanjima kojih nema u predlogu dobijenom u Narodnoj skupštinu u okviru dijaloga bez posrednika, ali da je velika mana što nema konkretizacije predloga.

Grbović: Stavljeni smo u pat poziciju

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je za Euronews Srbija da predlog koji je stigao od evroparlamentaraca ima malo elemenata o kojima može suštinski da se govori jer ima previše opštih mesta, što ne garantuje rezultat.

"To nas dovodi u pat poziciju. Sa jedne strane dokument jako dobro definiše da postoji kriza demokratije, da postoji zaroboljenost medija, da postoje suštinski neravnopravni uslovi za učešće na izborima i sa te strane ne možemo da kažemo da smo protiv. Međutim, dokument ne sadrži adekvatna rešenja", rekao je Grbović.

On je dodao da je u ovoj formi dokument neupotrebljiv.

Grbović je naveo da bi taj dokment mogao da predstavlja dobru polaznu ocenu, i zato ga ne treba osuditi, ali je problem što je prošlo dosta vremena.

Euronews Srbija

"Ipak ima teoretski dovoljno vremena, mi ćemo poslati amandmane, ima vremena da se oni implementiraju u taj sporazum, ali je pitanje da li postoji volja među donosiocima odluka", naveo je Grbović.

On je istakao da je opozicija pre 1. avgusta poslala realistične, konkretne predloge Evropskom parlamentu, ali da gotovo ništa nije uzeto u ovom predlogu koji su poslali.

"Ovaj dokument je prvo poslat Ivici Dačiću, a opoziciji je poslat sedam dana nakon roka, te je taj rok za razmatranje i slanje predloga kraći. Deluje kao da je napisan za jedno prepodne i da mu nije posvećeno dovoljno vremena", izjavio je Grbović za Euronews Srbija.

Lutovac: Predložićemo šta treba izmeniti i dopuniti

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac naveo je u saopštenju dostavljenom redakciji Euronews Srbija da se u dokumentu indentifikuju ključni problemi, ali bez nuđenja rešenja.

"Predložićemo političkim organizacijama sa kojim smo zajedno sačinili platformu za pregovore o izbornim uslovima da sada zajednički kažemo šta u radnoj verziji teksta koju su pripremili evropski posrednici treba izmeniti, popraviti ili dopuniti", naveo je Lutovac.

On je istakao da predloženi tekst ne omogućava suštinski napredak u izbornom procesu i zato za Demokratsku stranku nije prihvatljiv u ovom ponuđenom obliku.

On je dodao da se radnoj verziji sporazuma na posredan način lociraju i identifikuju ključni problemi, ali da nema konkretnih rešenja, već samo načela.

"Tražićemo da se uz dijagnozu i načelne pravce delovanja u samom sporazumu 'prepiše' i adekvatna terapija, koja je u ovoj radnoj verziji izostala. To su uglavnom merljive stvari i nije tako komplikovano kako neki pokušavaju da predstave. Podsetiću na to da su i Evropski parlament i druge evropske institucije u svojim dokumentima već zauzele stav da u Srbiji nema slobodnih i poštenih izbora. Radni tekst sporazuma jednostavno nije u logičkoj vezi sa takvim stavovima evropskih institucija iz kojih dolaze posrednici i nemoguće je da ostane u ovom obliku", naveo je Lutovac.

On zaključuje da će u pregovaračkom procesu ostati do kraja, jer je Demokratska stranka pregovore i inicirala i zvala evropske posrednike.

"Šta ćemo posle toga raditi i preduzimati - zavisi od toga šta će i u kojoj meri od naših predloga biti prihvaćeno", ističe Lutovac.

Samofalov: Problem je vreme za implementaciju dogovora

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je za Euronews Srbija da je preuranjeno govoriti o tome da li je predlog prihvatljiv ili nije.

"Ono što se nalazi u dokumentu, ukoliko bi se sve primenilo, predstavljalo bi značajano poboljšanje izbornih uslova", rekao je Samofalov.

Euronews Srbija

On je rekao da u nacrtu predloga ima opštih mesta i nekih manjkavosti, ali da bi to pre svega komentarisao sa kolegama iz opozicije, a potom i sa evroparlamentarcima na sastancima 17. i 18. septembra.

"Ima konkretnih predloga kao što je proširenje sastava RIK-a sa predstavnicima opozicije, to je dobra preporuka, kao i osnivanje tela za praćenje izbornog procesa, ukidanje fukcionerske kampanje, zloupotrebe finansija", rekao je Samofalov.

Ističe da je problem vreme za primenu tih dogovora.

"Ono što je problem je vreme za implementaciju, svega šest meseci pre izbora. To nije doviljno da zatre sve što se dešavalo, pritisci na medije, pretnje biračima...", dodaje Samofalov.

On je rekao da od vlasti zavisi to da li će uopšte imati volju i spremnost da se oko bilo čega dogovore. "Ako ne budu bili spremni, moraće to da objašnavaju međunarodnoj javnosti", rekao je Konstantin Samofalov za Euronews Srbija.

U Predlogu Nacrta Radnog dokumenta za poboljšanje izbornih uslova koji su izradili evroparlamentarci, navodi se da bi dogovor o tačnom datumu izbora 2022. trebali postići što pre.

Stranke koje učestvuju u međustranačkom dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta do 12. septembra imaju rok da dostave svoje komentare na predlog Nacrta Radnog dokumenta za poboljšanje izbornih uslova koji su izradili evroparlamentarci.

Pismo su potpisali kofasilitatori Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Ivica Dačić, a u dijalogu će, kako je najavljeno, takođe učestvovati i nekadašnji poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Sada se očekuju komentari opozicionih stranaka, a sastanci u Beogradu zakazani su za 17. i 18. septembar.

Komentari (0)

Talk of the town