Politika

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

08/09/2021

-

15:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu. U svakom trenutku joj pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje.

Kako je dodala, u tom smislu je najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović, ali istakla širu saradnju dveju zemalja.

"Sa druge strane tu je i politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pri tom bez zasdrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU", rekla je Brnabić i ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

"Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije - Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoiviše kako da firme diođu u Srbiju", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, privredna saradnja takođe raste i samo od januara do juna 2021. godine izvoz u Mađarsku oje dostigao 528 miliona evra, odnosno porastao je 52,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Mađarska je stalni, otvoreni partner koji posvećuje pažnju i za izvoz u Srpsku i za uvoz iz Srbije u Mađarsku. Uvoz je rastao 11,8 odsto i dostigao 586 miliona evra. Mađarska kontinuirano unapređuje trgiovinsko robnu saradnju i ocejuejm da će se to dodatno proširiti u obklsti inovacija i tehnologija", rekla je Brnabić.

Orban: Sa Srbijom naći što južniju liniju da se zaustavi talas 

Sa druge strane, premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da Mađarska zna šta joj je činiti po pitanju novog migracionog talasa, a to je da zajedno sa Srbijom nađe što južniju liniju gde taj talas može da se zaustavi.

Kako je kazao, ne može da isključi da će se talas migracija pojačati, a i da situacija u Avganistanu ukazuje na realnu opasnost.

Prema njegovim rečima, unutar Avganistana postoji masa od oko 4 miliona ljudu koji se kreću ka bezbednijim krajevima i koji traže izlaz iz svoje situacije.

Inače, današnje sporazume u Mađarskoj su u ime Vlade Srbije potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka privrede Anđelka Atanacković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Premijerka Brnabić je sa delegacijom u Budimpšetu stigla juče, a današnje potpisivanje strateškog partnerstva je osnova za razvoj novih zajendničkih projekata između Srbije i Mađarske. 

Često se ističe da dve zemlje imaju dobre ekonomske odnose, a o tome svedoči i činjenica da je Mađarska treći spoljnotrgovinski partner Srbije unutar EU. Ta togovinska razmena je porasla u protekloj godini uprkos pandemiji i iznosila je 1,77 milijardi evra

Joksimović sa ministrima Vargom i Sijartom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Budimpešti sa ministrom pravde u Vladi Mađarske Judit Varga o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim pitanjima i aktuelnim odnosima u regionu.

Ministar Joksimović naglasila je, kao i prilikom sinoćnjeg susreta sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, da Beograd visoko ceni podršku Mađarske evropskoj integraciji Srbije, a posebno angažovanje suseda kako bi primena izmenjene metodologije politike proširenja EU bila što efikasnija i što pre dovela do ubrzanja pristupnog procesa, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

"Mađarska u potpunosti sagledava sve reformske aktivnosti Vlade Srbije, naročito one od značaja za dostizanje merila za nastavak pregovora", rekla je Joksimović.

Judit Varga je izjavila da se Mađarska iskreno zalaže za evropski put naše zemlje, kao strateškog partnera.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Joksimović i Varga posebno su istakle da način na koji se, po najvišim evropskim standardima, ostvaruju prava srpske i mađarske manjine u njihovim zemljama, može biti primer za sve u regionu.

Inače, Joksimović i Varga razgovarale su i o Konferenciji o budućnosti Evrope.

Mađarska se zalaže da i partneri sa Zapadnog Balkana učestvuju u radu Konferencije jer je to prilika da prezentuju svoje viđenje o budućnosti EU koja je na dobrobit svih građana, kako onih iz država članica tako i onih koji su iz zemalja koje su u procesu pristupanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija