Politika

PSG: Srbija da osudi "kidnapovanje aviona Rajanera u Belorusiji"

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

17:07

PSG: Srbija da osudi "kidnapovanje aviona Rajanera u Belorusiji"
PSG: Srbija da osudi "kidnapovanje aviona Rajanera u Belorusiji" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Pokret slobodnih građana danas je pozvao Vladu Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova da hitno osude "kidnapovanje aviona Rajanera u Belorusiji". 

Kako je saopšteno, Pokret očekuje od srpskih vlasti da pokažu da je Srbija na evropskom putu time što će se jasno priključiti politici koju EU vodi prema Belorusiji i Aleksandru Lukašenku.

"Srbija bi i samostalno trebalo da osuđuje ovakve poteze diktatorskih režima, ali je to do sada izostajalo. Smatramo da su izjave u kojima predsednik Srbije i ministri kažu da Srbija ne bi bila članica EU ni da ispunjava sve formalne uslove i da postoji zamor od proširenja samo izgovori za nesprovođenje reformi, i prilagođavanja politike EU, koje su Srbiji neophodne bez obzira da li ulazi u EU ili ne", navodi se u saopštenju PSG-a.

Dalje se dodaje da uređenje države po modelu koji postoji u EU u interesu građana Srbije, kako se oni ne bi, pojedinačno u sve većem broju, svake godine iseljavali upravo u države EU.

"Međutim, ovo nije u interesu vlasti SNS, koja ne bi mogla da opstane u državi sa uređenim  i slobodnim pravosuđem i slobodom medija", navode u Pokretu slobodnih građana.

Podsetimo, nakon prinudnog sletanja aviona Rajanera u Minsk, zbog navodne dojave o bombi, uhapšen je opozicioni novinar Roman Protaševič. Ispostavilo se da je pretnja lažna, ali su zato Protaševiču stavljene lisice, baš kao i njegovoj devojci Sofiji Sapegi sa kojom je putovao nakon odmora u Grčkoj, saopštio Evropski humanistički univerzitet iz Viljnusa.

Evropske zemlje, SAD i NATO osudile su incident.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija