Politika

Vučić: Nisam razgovarao ni sa Krivokapićem, niti sa Abazovićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2021

-

18:13

Vučić: Nisam razgovarao ni sa Krivokapićem, niti sa Abazovićem
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Jedina dobra vest s današnjih tehničkih pregovora u Briselu je što će nekoliko srpskih i albanskih porodica moći da sahrani svoje ubijene, i da žali za svojim najbližima. Druge vrste napretka nije bilo, rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da albanska strana "jednostavno ne želi ne samo nikakav dogovor, već nikakav razgovor". 

"Zašto to rade, nisam u stanju da dokučim do kraja", rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na dešavanja u regionu i podsetio ida, iako je dobio pozivnicu i za Cetinje i Podgoricu, nigde nije otišao. 

"U čestitki sam, čini mi se, govorio ozbiljnim jezikom predsednika države koja poštuje nezavisnost i samostalnost Crne Gore. Međutim, kako je ustoličen mitropolit Joanikije, tako su iz celog regiona, kao po komandi, krenule kritike, naročito iz Republike Hrvatske. Ono što je bilo iznenađujuće, to je jedna besmislena kampanja koja se vodi u svim hrvatskim medijima, po kojima sam ustoličenje izveo lično ja, upravljao sam helikopterima, kako sam menjao mišljenje rukovodstvu Crne Gore... Želim da ih obavestim da nisam razgovarao ni sa Krivokapićem ni sa Abazovićem koji su bili zaduženi za čitav slučaj", naveo je Vučić.

Kako je dodao, onda je pročitao da ga pojedini strani predstavnici optužuju za partnerstvo sa Đukanovićem. 

"Kada vidite takvu orkestriranu kampanju, vidite da je reč o dobro organizovanoj kampanji, samo što, rekao bih, ovog puta još jačoj jer neki teško trpe svoj politički poraz, malo izgube nerve i onda se ponašaju na način koji ne priliči ni poziciji ni ulozi koju imaju", rekao je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da će Crna Gora moći da prevaziđe svoje unutrašne probleme.

"Mi tu ne želimo da utičemo ni na koji način, već ako možemo, da pomognemo jedni drugima. Verujem da možemo, zajedno sa našim crnogorskim partnerima da učestvujemo u ubrzanom rastu obeju zemalja", dodao je.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Predsednnik je postavio pitanje Violi fon Kramon, izvestiocu EP za Kosovo koja je optužila predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića i beogradske medije koji su, kako je navela, pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su organizovali "ratnohuškačku kampanju za destabilizaciju Crne Gore" kada je imao bilo kakvo partnerstvo sa Đukanovićem, u bilo čemu, nadajući se da će je o tome "obavestiti prijatelji iz Prištine", jer je ona poznata kao veliki lobista za nezavisnost Kosova.

"Kako ne bih bio zainteresovan za ono što se dešava u neposrednom okruženju Srbije, i može da ima posledice i te kakve i po bezbednost Srbije. U svakom slučaju, ovo nas dovodi do zaključka da mnogi to rade zato što, još od 1878. godine i sticanja nezavisnosti Kraljevine Srbije, pa do Republike Srbije, postojali su pokušaji da se svi okrenu protiv Srbije koja je u regionu bila najveća, a da pojedine sile pomažu ove manje kako Srbija nikako ne bi štrčala ni po koju cenu. Srbija nikome nije smetala do 2011, 2012. godine jer je bila slaba, i tada je bila dobar partner svima. Takva je malo kome smetala. Ove godine očekujemo da po prvi put preteknemo i Hrvatsku i Sloveniju po ukupnom rastu BDP", kaže Vučić.

Svi uspesi zato što smo sačuvali mir i stabilnost

Danas sam želeo da govorimo i o situaciji u regionu. Rekao bih da je za nas važno da sačuvamo jedinstvo naroda i da sam pozvao ljude u Srbiji da sačuvamo poziciju u kojoj se nalazimo, i zbog KiM, i zbog jedinstva u regionu. 

Govoreći o situaciji u regionu, on je naveo da je "za našu zemlju mir od velikog značaja". 

"Sve što smo uspeli u prehodnih nekoliko godina, uspeli smo jer smo čuvali mir i stabilnost. Shvatili smo da život moramo da stavimo ispred svega. Politika Srbije, dok sam predsednik, mora da bude i da moramo da se pohvalimo ekonomskim uspesima, ali i da ne vodimo ratove. Niti lično želim, niti iko iz Vlade želi da učestvuje u tome da se ženama Srbije vraćaju deca u kovčezima. Upravo zbog toga smo trpeli svakojake uvrede, a da, osim ponekad Vulina, ne reagujemo", naveo je Vučić. 

Ono što je za nas opasnost, naveo je, je što će različite sile pokušavati da spuste snagu i moć Srbije.
 
"Srbija ni na koji način nije zainteresovana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regionu. Jedino tražimo da to isto pravo poštuju i kada je reč o Srbiji. Ne zanimaju nas nikakvi sukobi, ne zato što smo slabi, već jer smo dovoljno pametni da nas zanimaju samo ekonomija i saradnja, i da će svaki sukob odvući ne samo taj narod sa kojim smo u sukobu u provaliju, već i nas", kaže predsenik Srbije.

 On je zamolio i "druge zemlje koje pokušavaju da oslabe Srbiju različitim vrstama pritisaka, da ne očekuju da nećemo pokušat da se odbranimo". 

"Ne mislim u vojno-policijskom smislu. Jeidno što želimo je da razgovaramo i dogovaramo se sa vama, ali nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod. Ničiju samostalnost i nezavisnost ne pada nam na pamet da urušavamo, imamo mnogo posla u našoj zemlji, mnogo toga što moramo da uradimo. Videli ste kakva nam je politička agenda, a ekonomska je još bolja", naveo je predsednik Srbije.

Vučić: Dolazak Angele Merkel je velika čast za Srbiju

olazak nemačke kancelarke Angele Merkel u ponedeljak 13.  septembra u Srbiju predstvalja veliku čast za našu zemlju, tim pre što je to jedna od njenih poslednjih poseta nekoj državi u vreme dok je na mestu savezne kancelarke, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

"Imao sam čast i priliku da je kao predsednik Vlade jednom ugostim, a sada i kao predsednik države, a mislim da će joj to biti dok je kancelarka jedna od poslednjih poseta i to je velika čast.

Ovde će imati sastanke sa rukovodstvom Srbije, a iz regiona samo sa predstavnicima civilnog društva", naveo je predsednik Srbije.

On se zahvalio Angeli Merkle za sve što je učinila za Zapadni Balkan.

"Mi nikada nećmo zaboraviti ono što je za nas uradila od vremena kada je Hrvatska uvodila bezrazložne sankcije ", podsetio je Vučić.

On je naveo da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije i da je trgovinska razmena samo u poslednjih sedam meseci bila tri milijarde i 540 miliona evra i očekujemo da pređemo šest milijardi do kraja godine

"Kada sam postao predsednik Vlade da 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama, a danas radi 71.000 i to su za nas velike stvari, jer Nemci kad dođu, oni dođu da ostanu i rade dugo", naveo je Vučić.

On je naveo da je u samo deset godina razmena sa Nemačkom porasla 50 odsto, a samo izvoz u nemačku oko 300 odsto. 

Govoreći o aktivnostima u septembru, predsednik je naveo da će 29. i 30. u Srbiju doći i šefića Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dodao je i da će biti otvoreni radovi na prvoj deonici puta Niš-Pločnik. 

"Na toj prvoj deonici puta, koja košta 244 miliona evra, imamo čak 15 odsto poklonjenog novca iz EU, i veoma smo im zahvalni na tome. Očekujemo uskoro i potpisivanje ugovora za prvu deonicu puta za Ljig-Preševo. Daćemo sve od sebe da pokažemo zahvalnost i poštovanje ženi koja je bila ne samo na čelu Nemačke, već, neformalno i Evrope", kaže Vučić.

On je najavio i posetu Redžepu Tajipu Erdoganu, a posle toga i liderima Višegradske grupe u Budimpešti i razgovore s Miroslavom Lajčakom u Beogradu.

Značajan napredak u međupartijskom dijalogu

Na pitanje o najavljenom razgovoru s delom opozicije, ppredsednik Srbije je rekao da je mnogo tooga prihvaćeno - od finansijskih uslova, do stvari koji se tiču samog izbornog procesa. 

"Mislim da je postignut značajan napredak u međusobnom razumevanju, i da ti izborni uslovi sutra važe i za neke druge koji će biti na vlasti i u opoziciji. Sada je sasvim jasno da se oni nikada nisu ni žalili na izborne uslove, jasno im je i da nikakvi mrtvi nisu glasali... to su sada i priznali. Suština je bila u tome da se to iskoristi kao razlog za neizlazak na izbore", odgovorio je Vučić.

O "srpskom svetu"

Srpski svet je sintagma koji koristi ministar Vulin, i ona nije deo zvanične politike države Srbije, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Nikada to nisam izgovorio, a neću da reagujem oštrije, jer da nije bilo "srpskog sveta", izmislili biste nešto drugo da Srbi budu krivi za sve. Nešto zbog čega bi Srbi bili krivi i snosili odgovornost na sve u regionu. I ta politika svaljivanja krivice na Srbe je politika prošlosti na kojoj istrajavaju svi oni koji sebi daju za pravo ono što Srbima nikada nisu dali za pravo. U toj sintagmi ne postoji ništa preteće. Niti govori o granicama niti o bilo čemu drugom, a bez obzira na sve to, nije deo zvanične politike države Srbije", naveo je Vučić.
 

Komentari (0)

Srbija