Politika

EU potvrdila da će nadgledati lokalne izbore na Kosovu, Borelj: Ostajemo posvećeni Kosovu na putu ka EU

Komentari

Autor: Kossev

10/09/2021

-

13:12

EU potvrdila da će nadgledati lokalne izbore na Kosovu, Borelj: Ostajemo posvećeni Kosovu na putu ka EU
EU potvrdila da će nadgledati lokalne izbore na Kosovu, Borelj: Ostajemo posvećeni Kosovu na putu ka EU - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija odazvala se pozivu kosovske predsednice Vojse Osmani i odlučila je da rasporedi misiju (EOM) za posmatranje predstojećih lokalnih izbora na Kosovu zakazanih za 17. oktobar, potvrđeno je danas iz Kancelarije EU na Kosovu.

Visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj, imenovao je Lukasa Mandla, člana Evropskog parlamenta, kao glavnog posmatrača EU EOM 2021 za Kosovo, prenosi portal Kossev.

Iz Kancelarije EU potvrdili su da je misija počela sa raspoređivanjem početkom septembra.

Naznačili su da je glavni tim EU EOM koji se sastoji od 10 izbornih stručnjaka stigao u Prištinu 5. septembra, a da će se 22 dugoročna posmatrača pridružiti misiji i biće raspoređeni širom Kosova.

"Misija će biti ojačana kratkoročnim posmatračima u toku izbornog dana. EU EOM će ostati u zemlji do završetka izbornog procesa, uključujući i moguću drugu rundu izbora za gradonačelnika, 14-og novembra", precizirali su iz EU.

Kako su naznačili, predstavnici EU će izdati preliminarnu izjavu i održati konferenciju za štampu u Prištini nedugo posle izbora. Finalni izveštaj, koji će uključiti preporuke za buduće izborne procese, biće predstavljen i podeljen sa akterima po završetku čitavog izbornog procesa.

"EU posvećena evropskom putu Kosova"

"Evropska unija ostaće posvećena i angažovana u podršci Kosova ka njegovom evropskom putu i u očvršćavanju svoje demokratske vladavine. Već po treći put, nadgledaćemo opštinske izbore na Kosovu, kroz EU Misiju za posmatranje izbora (EOM)“, poručio je Borelj povodom slanja misije.

Naznačio je da je EU uverena u to da će prisustvo misije doprineti sveuključujućem, uvrerljivijim i transparentnijim izbornim procesom, kao i budućim neophodnim izbornim reformama.

"Mi se unapred radujemo da nastavimo saradnju sa vlastima Kosova u osnaživanju izbornog procesa u skladu sa predlozima i zaključcima naših uzastopnih misija“, poručio je Borelj.

Glavni posmatrač, Lukas Mandl, kazao je da je zahvalan na tome što mu je poverena odgovornost rukovođenja ove EU EOM misije.

"Uveren sam u to da će misija imati dodatnu vrednost u izbornom procesu. Radujem se unapred upoznavanju i angažovanju na terenu sa vlastima, političkim partijama, kandidatima, civilnim društvima i ostalim izbornim akterima", kazao je Mandl.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija