Politika

Angela Merkel u "oproštajnoj poseti" poručila da je članstvo Srbije i regiona u EU zajednički cilj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2021

-

16:14

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i Srbija su blisko povezane, poručila je kancelarka Angela Merkel tokom posete Beogradu. Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakla je da je članstvo Srbije i regiona u EU zajednički cilj, ali da predstoji dugačak put ka tome. Vučić je zahvalio Angeli Merkel na svemu što je uradila za Srbiju. Nemačka kancelarka dočekana uz najviše državne počasti. 

10.25 Svečana večera, Vučić održao zdravicu na Nemačkom

Aleksandar Vučić zahvalio se Angeli Merkel, u zdravici na večeri priređenoj u čast nemačke kancelarke, na svemu što je učinila za Srbiju tokom dugog i uspešnog perioda u kojem je vodila vladu u Nemačkoj. Vučić je, kao što je prethodno i najavio, zdravicu održao na nemačkom jeziku.

"Danima slušam kako kancelarka Merkel ide u političku penziju, ali uveren sam da se takvi državnici i takvi umovi ne penzionišu", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će Merkelova svojom mudrošću i iskustvom još dugo vremena doprinositi opštem dobru.

"Veliki lideri se pamte po svojim delima, koji su rezultat jasne vizije i volje. Tako će da se pamti i vaše liderstvo", rekao je Vučić.

20.15 U čast Angele Merkel priređena izložba 

Aleksandar Vučić je bio domaćin Angeli Merkel na izložbi "Srbi i Nemci, Srbija i Nemačka u 19. veku".

Izložba obuhvata dokumenta koja oslikavaju odnose dveju zemalja i dva naroda u oblasti kulture, ekonomije i diplomatije, a deo su građe Državnog arhiva Srbije.

19.40 Pitanje Kosova kao uslov za ulazak u EU?

Na konstataciju nemačkog novinara da je i pre 10 godina kada je Angela Merkel bila u Beogradu bilo na dnevnom redu da Srbija mora priznati Kosovo ako želi u EU, i na pitanje da li je to neminovni uslov, kancelarka je naglasila da će se neka pitanja rešiti na kraju procesa.

Podsetila je da nisu sve članice EU priznale Kosovo, ali da se radi o pitanju koje se mora rešiti da bi Srbija dobila od svih članica pristanak za prijem u članstvo.

"Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre rešavanja drugih problema. Ovo pitanje neće nestati, mora se rešavati. Ali ja sam za mapu puta gde se rešavaju najpre sva druga pitanja. Nadam se da ćemo imati novi napredak i u procesu oko Kosova“, objasnila je ona.

Tanjug • Euronews Serbia

Rekla je da Nemačka na osnovu svoje istorije dobro zna da je potrebno vreme za rešavanje takvih pitanja i podsetila koliko je trajalo ujedinjenje Nemačke, dok nije došlo do sporazuma.

Predsednik Vučić kazao je da Srbija zna šta je uslov za pristupanje EU, da je to rešavanje odnosa sa Prištinom.

"Mi to ne krijemo pred našom javnošću. I večeras kada to svi prate, neću ni jednom rečju negirati ta naša saznanja. Zato vodimo dijalog na ozbiljan način“, objasnio je on. Vučić je ukazao da, kao što se čuje da Priština ima svoj ustav, tako ga ima i Srbija i mora ga poštovati.

"Ako je pitanje da li smo svesni da nećemo ući u EU pre rešavanja kosovskog pitanja – apsolutno je jasno", rekao je on.

19.16 Šta je Vučić rekao Merkelovoj o odnosima sa Prištinom?

Vučić i Merkelova su potvrdili da su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine. 

"Rekao sam da je Sribja posvećena dijalogu, da smatra da zamrznut konflikt nije rešenje i da je potrebno doći do kompromisnog rešenja, da samo u miru vidimo budućnost", rekao je Vučić. 

Dodao je da je bilo reči o svim drugim regionalnim pitanjima. 

I kancelarka Merkel je navela da je Kosovo bilo jedna od tema sastanka, ali i BiH.

19.11 Merkel: Članstvo u EU zajednički cilj

Angela Merkel je rekla da joj je drago što je došla u Srbiju i da je tokom godina postignuto mnogo rezultata kroz odnos pun poverenja

"Bez obzira na to što predstoji dugačak put pred Srbijom i regionom da postanu članice EU, što predsavalja naš zajednički cilj", rekla je Angela Mekel. 

Euronews Srbija

Istakla je da su Nemačka i Srbija blisko povezane i da je videla istoriju zbirku dokumenata koji pokazuju da su Nemačka i Srbija imali odnose u ekomoniji, kulturi i politici.

19.04 Vučić: Hvala Angeli Merkel, kod nas zahvalnost ne traje kratko

Obraćajući se novinarima Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki zbog toga što je došla u Beograd. 

"To je za našu zemlju velika čast. Lično sam ponosan što sam imao priliku da budem jedan od onih koji dočekuju kancelarku Merkel na kraju njenog mandata. Želim da se zahvalim kancelarki na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju i da joj kažem, da za razliku od mnogih drugih, kod nas zahvalnost ne traje kratko", naveo je Vučić.

 

Istakao je da su vodili konkretne razgovore, da su pričali o usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, ali i o rezultatima berlinskog procesa. 

Kako je naveo, za Srbiju je veoma važna podrška Nemačke u obrazovanju, i obavestio je kancelarku da je prvih 4.000 đaka dobilo posao kroz dualno obrazovanje.

18.47 Prvi pogled Angele Merkel na Beograd sa terase Palate Srbija

Predsednik Vučić je podelio snimak na instagram profilu uz koji je napisao: "Prvi pogled na Beograd sa terase palate Srbija. Nikada nećemo zaboraviti koliko je Angela Merkel pomogla Srbiji i celom regionu! U čast njenog dolaska Beograd je danas posebno lep".

18.31 Crveni tepih, garda, intoniranje himni – najupečatljiviji momenti sa svečanog dočeka

18.12 Sastanak Vučića i Merkelove "u četiri oka"

Počeo sastanak Vučića i Merkelove. Posle sastanka su predviđene izjave za medije. 

Tanjug

18.08 Angela Merkel sedela tokom intoniranja himni

Tokom intoniranja himni Nemačke i Srbije kancelarka je sedela, zbog zdravstvenog stanja, kao i tokom prethodnih poseta drugim zemljama.

Angela Merkel se potom pozdravila sa premijerkom Anom Brnabić i članovima Vlade koji su prisutni.

Tanjug/Rade Prelić

 

18.01 Svečani doček za nemačku kancelarku ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upriličio je svečani doček za nemačku kancelarku Angelu Merkel ispred Palate Srbija. Tokom dočeka čula se počasna paljba.

Ispred palate Srbija postrojena je Počasna garda. Ovo je treća poseta Angele Merkel Srbiji.

Tanjug

17.53 Poseta Angele Merkel jedna je od glavnih tema u onlajn sferi

Euronews Srbija

17.43 Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je za Euronews Srbija da je Nemačka pre svega najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije i da nemačke kompanije važe za strateškog investitora. 

"Pogledajte broj kompanija koje su došle ovde, pogledajte kompanije koje su osim proizvodnje otvorile centre za istraživanje i rade sa našim ekspertima. Ono što treba posebno pomenuti je sve veći udeo srpskih kompanija koji su dobavljači nemačkim kompanijama i na to smo posebno ponosni", rekao je on,

Napominje da se može očekivati dobar talas novih investicija.

Euronews Srbija

17.31 Kako je izgledao doček Angele Merkel na aerodromu?

17.25 Stroge mere bezbednosti, policajci duž cele trase

Duž čitave trase kojom se nemačka kancelarka bude kretala biće raspoređeni policajci, a oko 600 njih biće isljučivo zaduženo za njenu neposrednu bezbednost.

Za brigu o bezbednosti tokom ove posete na najvišem nivou, biče zaduženo 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika policije, deset pripadnika SAJ, kao i više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti.

Od građana će biti traženo da drže zatvorene prozore na ruti prolaska nemačke kancelarke, a šahtovi na trasi su već zavareni.

17.21 Lazarević: Može se očekivati da akcenat bude na problemima u regionu

Kako je ranije za Euronews Srbija rekla Milena Lazarević iz Centra za evropske politike, poseta Angele Merkel bi mogla da bude pokazatelj iskrene želje nemačke odlazeće kancelarke da zaokruži svoju "zaostavštinu" u regionu u smislu podrške regionalnoj saradnji i napretku ka Evropskoj uniji, pogotovo imajući u vidu tekuću inicijativu za uspostavljanje i razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta.

"S obzirom da bilateralni problemi nastavljaju da predstavljaju prepreku ka daljoj integraciji regiona, može se očekivati snažniji akcenat na njihovom rešavanju", navela je ona.

17.07 Fic: U fokusu razgovora i evropske perspektive

Ranije ove nedelje, portparolka nemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

"Kancelarka Merkel će najpre posetiti Srbiju. U Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive", navela je tada Fic.

Nakon sastanka, predsednik Srbije i nemačka kancelarka obratiće se novinarima.

16.56 Helikopteri nad Beogradom

Posebna pažnja prilikom dolaska Merkel u Beograd biće posvećena pitanju bezbednosti. I u ovom trenutku helikopteri nadleću nad Beogradom. Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost rekao je za Tanjug da će mere bezbednosti koje će biti primenjene biti poput onih prilikom njene posete pre pet godina. 

"To je prvi stepen bezbednosti koji podrazumeva zatvaranje trase kretanja Merkel", rekao je Obradović.

Euronews Srbija

16.47 Kako će izgledati poseta Merkelove

Ceremonija svečanog dočeka je planirana u 18 sati ispred Palate Srbije, uz državne i vojne počasti. Vučića i Merkel očekuju razgovoru u četiri oka, posle čega su planirana obraćanja medijima. Tokom boravka nemačke kancelarke u Beogradu, planirani su i sastanci sa predstavnicima nevladinih organizacija iz regiona.

Dan kasnije, Merkel će otputovati za Tiranu, gde je očekuju susreti s tamošnjim premijerom Edijem Ramom i sa predsednicima vlada šest balkanskih zemalja.

16.42 Zašto baš poseta Zapadnom Balkanu pred kraj mandata?

Prema oceni analitičara, od Angele Merkel se može očekivati stav da Nemačka neće menjati politiku prema ovom regionu. Dolazak Angele Merkel u Beograd i njen susret sa Vučićem, a dan kasnije u Tirani sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, diplomata Zoran Milivojević ocenjuje kao kancelarkinu nameru da na kraju mandata i političke karijere svom nasledniku ostavi "u zaostavštvinu" upravo Zapadni Balkan. Više pročitajte u posebnoj vesti.

16.40 Mere bezbednosti i bilbordi dobrodošlice

Migovi 29, pripadnici Žandarmerije, policije, SAJ i druge bezbednosne službe obezbeđivaće ovu posetu na najvišem nivou, a zastave Nemačke i Srbije i bilbordi dobrodošlice već se nalaze širom glavnog grada. Kako su saopštili iz JKP "Javno osvetljenje Beograd", svetlla u bojama nemačke zastave tokom večernjih časova zasijaće na Palati Albanija, Mostu na Adi i Brankovom mostu. Više pročitajte u posebnoj vesti. 

16.34 Kakve poruke donosi nemačka kancelarka

Sagovornici Euronews Srbija analizirali su danas sa kakvim porukama nemačka kancelarka mogla da stiže u Srbiju i region. Kako su naveli, među porukama koje donose bar tri tiču se regiona, ali njena poseta je i signal za njene naslednike u Nemačkoj. Kako očekuju, u Beogradu i Tirani, tokom razgovora sa kancelarkom na stolu i će biti i osetljiva pitanja "osetljiva pitanja". Više pročitajte u posebnoj vesti

Euronews Srbija

16.30 Migovi dopratili avion Merkelove

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija, nakon čega će uslediti tet a tet sastanak dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarka dopratili su migovi 29 Vojske Srbije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdušni prostor.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje će 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednicki ručak sa premijerima država regiona.

16.26 Susreti Vučića i Merkelove

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade. Vučić se od 2014. godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Iste 2015, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Belisnkog porcesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprliu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 

16.17 Vučić: Imam tremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nemačku kancelarku dočekuje na beogradskom aerodromu, kako je naveo, uz veliku tremu.

16.15 Angela Merkel sletela u Beograd

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas nešto posle 16 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Avion je, kako prenosi Tanjug, sleteo u 16.15 sati, a Vučić je dočekao kancelarku sa buketom cveća.

Delegaciju koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih političara današnjice, čine i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija