Politika

Merkel: Geostrateški interes da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

19:59

Merkel: Geostrateški interes da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU
Merkel: Geostrateški interes da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU - Copyright Tanjug / AP Photo/Marko Drobnjakovic

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je u Beogradu da su odnosi dve zemlje zasnovani na saradnji i poverenju. Onaje na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Vučićem, rekla da joj je drago što je mogla još jednom posetiti Srbiju.

"Kroz godine naše saradnje uspostavili smo otvoren odnos pun poverenja. Na tom putu smo postigli ceo niz rezultata bez obzira što je pred Srbijom i celim regionom još dug put do članstva u EU, što je naš zajednički cilj", navela je ona.

Ukazala je da su dve države tesno povezane i dodala da je imala priliku da, kroz zbirku istorijskih dokumenata koje je videla u Beogradu, spozna da su nemačko-srpski odnosi uspostavljeni davno u oblastima ekonomije, kulturi i politici.

Istakla je da, što se tiče ekonomske saradnje, dve države imaju uspešnu "priču" iza sebe.

U svom obraćanju medijima posebno je ukazala na 80-tu godišnjicu napada Vermahta na Jugoslaviju.

S tim u vezi je najavila pola miliona evra koje će Nemačka dati za obnovu, ističući da je to važan signal pomirenja i sećanja na događaje, što je važno i za region.

Izrazila je zadovoljstvo što predstoji zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

"Neophodno otvoriti nova poglavlja"

Prenela je da je sa predsednikom Vučićem razgovarala i o unutrašnjo-političkim pitanjima, kao i potrebi daljeg sprovođenja reformi, te i naglasila neophodnost otvaranja daljih pristupnih poglavlja.

Rekla je da je u oblasti pravosuđa potreban napredak, te dodala da je predsednik Vučić izneo plan rada u toj oblasti.

Merkel je ukazala da je njeno putovanje povezano sa regionom, podsećajući da će se sutra u Tirani sastati sa premijerima Zapadnog Balkana.

Ukazala je da važnu ulogu u procesu približavanja EU ima Berlinski proces, te izrazila zadovoljstvo što se već vide rezultati.

Međutim, naglasila je da Berlinski proces ne zamenjuje pristupni proces, već ima za cilj povezivanje u regionu.

 

"Dosta toga smo već postigli. Drago mi je što je predsednik ukazao na uspehe koji su nastali na osnovama Berlinskog procesa, da se možemo doći do napretka u ostvarivanju zajedničkog tržsista“, objasnila je ona.

Istakla je da će uskoro uslediti i Samit o Zapadnom Balkanu u Sloveniji.

Prenela je da je bilo reči i o Kosovu, kao i Bosni i Hercegovini, te mnogim drugim temama.

"Verujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana čuje, na osnovu čega se preduzimaju dalji koraci odlikuje naše odnose", istakla je Angela Merkel.

Kazala je da je upoznala Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već koja ih hrabro sprovodi u delo.

"Ohrabrujem da se nastavi napredak u oblasti vladavine prava, kao i ketanju ka pluralnom društvu. Ekonomski uspesi treba da budu podstrek za članstvo u EU", zaključila je ona.

Geostrateški interes da se države zapadnog balkana prime u EU

Angela Merkel je rekla da članice EU imaju veliki geostrateški interes da se sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana prime u EU.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što pojedini kažu da zemlje regiona nisu postale demoktratskije i nisu se priblizile EU, ona je rekla da treba razlikovati dve stvari.

"Spremnost EU da primi nove države članice, a mi znamo da postoje izvesna zabrinutost što se tice funkcionlanosti. Predsednik Francuske je pokrenuo reforme uvođenjme nove metodologije klastera i imaćemo veliki napredak ako se ispuni jedan klaster, ali će biti i duži period između dva klastera", rekla je Merkelova.

Ističe da joj je drago što da čuje da se Srbija sada intenzivno bavi reformom pravosuđa i dodaje da EU mora to da oceni.

"Znam da je ponekad percepcija takva da taj proces teče sporo i da evropska strana smišlja neke nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu i pomaže procesu pristpupanja. Takođe, postavljaju se isti uslovi svim držvama članicama. Mi koji smo već države članice imamo veliki geostrateški interes da se sve ove zemlje prime u EU", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da se ponekad vidi nazadovanje, pošto ima uticaja i iz drugih delova sveta, ali da EU mora da ima na umu da ima važan geostrateški interes približavanja regiona EU.

O zaštiti životne sredine i litijumu

Vučić i Merkel razgovarali su danas i o pitanju zaštite životne sredine, isticćući da, ukoliko u Srbiji budu realizovana bilo kakva iskopavanja litijuma, sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, čuvajući životnu sredinu.

Na pitanje novinara da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji, budući da interesovanje za ovu rudu pokazuju i SAD i Kina, Merkel je rekla da se, ukoliko se ceo svet interesuje za to, interesuje i Nemačka.

Podsetila je da je veliki broj nemačkih investicija u oblasti autoindustrije u Srbiji, navodeći da je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija, te je i to bila tema razgovora.

"Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vrštiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje", rekla je Merkel.

Predsednik Srbije je takođe ukazao da su razgovarali o pitanju potpune zaštite životne sredine.

"Da sve bude, ako bi bilo ekslopatacije, u skladu sa najvšim evropskim i svetskim standardima, da zaštitimo narod. Narod mora da donese odluku da li ćemo da radimo ili ne", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to je svakako velika prilika za nas, ali samo ako se obezbede čist vazduh, voda, planine i bezbedna i sigurna životna sredina za ljude.

"Cilj da u integracije bude ukljucene sve zemlje Zapadnog Balkana"

Kancelarka je rekla da je optimista kada je u pitanju nastavak Berlinskog procesa, kao i da je cilj da u integrativnim procesima učestvuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je na zajednickoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će se i svaki izabrani kancelar Nemačke zalagati za takav razvoj na Zapadnom Balkanu koji uključuje Berlinski proces.

Merkel je istakla i da Evropska komisija i njen predsednik Šarl Mišel imaju veliki interes u integraciji Zapadnog Balkana i da će EK pratiti i sprovoditi i Berlinski proces.

Napomenula je da je Nemačka bila pokrovitelj Berlinskog procesa, ali da su se uključile i druge zemlje i da je optimista da će se on nastaviti.

Na pitanje kako gleda na inicijativu Otvoreni Balkan i da li su ova dva procesa komplementarna ili su jedan drugom konkurencija za zajedničko tržište Zapadnog Balkana, ona je rekla da su možda tri zemlje našle drugu najbolju mogućnost, ali da je cilj da u poroces bude uključeno svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Ne sme se desiti da se neke zemlje odvoje. Možda će doći do napretka, ali ne bih želela da neki imaju utisak da postoji poseban krug. Procesi moraju biti otvoreni. Ako tri zemlje kažu da želimo naporaviti neki korak, mora biti jasno da kada se javi četvrta zemlja, ona se mora uključiti.

"Uvek moramo imati cilj da na kraju bude svih šest zemalja", istakla je Merkel.

Predsednik Vučić rekao je povodom inicijative Otvorenog Balkana da su vrata ovorena za sve koji žele da mu pristupe.

Komentari (0)

Srbija