Politika

EU rasporedila 22 posmatrača koji će nadzirati lokalne izbore na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

19:41

EU rasporedila 22 posmatrača koji će nadzirati lokalne izbore na Kosovu
EU rasporedila 22 posmatrača koji će nadzirati lokalne izbore na Kosovu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu rasporedila je danas 22 posmatrača kako bi započela dugoročno posmatranje lokalnih izbora, zakazanih za 17. oktobar.

Izborna posmatračka misija EU koju predvodi glavni posmatrač Lukas Mandl, član Evropskog parlamenta iz Austrije, započela je svoje aktivnosti u Prištini 5. septembra dolaskom osnovnog tima od 10 stručnjaka, saopštila je Izborna posmatračka misija Evropske unije na Kosovu.

Na događaju povodom raspoređivanja dugoročnih posmatrača u blizini sedišta EU EOM-a u Prištini, zamenik glavnog posmatrača misije, Konrad Olszevski, rekao je da danas raspoređuju 11 timova dugoročnih posmatrača, svaki sa po dva člana, koji će proceniti kampanju i pripreme za izbore u svim opštinama širom Kosova.

Dugoročni posmatrači su ključni za sprovođenje potpune i sveobuhvatne procene izbornog procesa misije u skladu sa standardnom metodologijom EU za posmatranje izbora, dodao je on.

Dugoročni posmatrači dolaze iz 19 zemalja, od kojih su polovina žene.

Oni će se sastati sa lokalnim zvaničnicima zaduženim za sprovođenje izbora, kandidatima i predstavnicima političkih partija, kao i sa predstavnicima civilnog društva i lokalnih medija.

Misija će biti pojačana kratkoročnim posmatračima neposredno pred izborni dan kako bi se osiguralo da će što veći broj biračkih mesta biti posećen.

Ostaju do kraja izbornog procesa

EU EOM će ostati na Kosovu do okončanja izbornog procesa, uključujući i mogući drugi krug lokalnih izbora 14. novembra.

EU EOM obavezuje kodeks ponašanja koji zahteva strogu neutralnost i nemešanje.

Misija radi pod odvojenim i različitim mandatom od mandata Evropske komisije i drugih institucija EU na Kosovu.

Ona svoj rad preduzima u skladu sa Deklaracijom principa za međunarodno posmatranje izbora.

Posmatrači EU EOM-a, takođe, se pridržavaju svih procedura i propisa koje su usvojile kosovske vlasti u vezi sa pandemijom kovid-19, stoji u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija