Izbori 2022

Dijalog uz posredstvo evroparlamentaraca: Vlast predložila izbore 3. aprila – SSP, DS, PSG i PZP napustili razgovore

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

17/09/2021

-

12:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na međustranaškom dijalogu uz posredstvo evroparlamentaraca vladajuća koalicija je iznela stav da će parlamentarni i predsednički izbori biti održani 3. aprila i da neće biti razdvajanja. Posle prvog dela sastanaka Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret napustili razgovore jer smatraju da ništa ne može da se postigne. Funkcioner SNS-a Vladimir Orlić smatra da se može doći do nekog dogovora, ne računajući one, kako je naveo, "koji su došli da bi otišli".

Sastanak posrednika iz Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu sa predstavnicima 15 stranaka organizovan je u Palati Srbija. 

Sa predstavnicima stranaka razgovaraju poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, kao i nekadašnji evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Na sastanak su došli predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i predstravnici vladajuće koalicije i opozicionih stranaka.

Kako Euronews Srbija sazjanje, vlast je iznela stav da će izbori biti održani 3. aprila i da neće biti razdvajanja parlamentarnih i predsedničkih. 

Prema tome, parlamentarni izbori bi trebalo da budu raspisani 16. februara, a predsednički drugog marta. Opozicija je ranije u dokumentima tražila razdvajanje izbora.

SSP, DS, PSG i PZP napustili razgovore

Posle prvog dela sastanaka, prvo je lider Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas saopštio da ta partija neće ucestvovati u nastavku aktuelne sesije međustranačkog dijaloga, a zatim su dijalog napustile i Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Ðilas je, u izjavi novinarima, ocenio sporazum koji su dali evroparlamentarci neprihvatljivim jer ne nudi mehanizme za sprovođenje bilo čega. Rekao je da je tražio da se na dnevni red sastanka stavi sporazum koji su potpisale šest opozicionih organizacija i da se priča o konkretnim rešenjima.

"Sve ovo što se dešava je velika farsa", tvrdi Ðilas.

Rekao je da je SNS preko Dejana Ðurđevića učetsvovala u izradi tog dokumenta, i da sve vreme ta stranka govori da su idealni uslovi, da nema potrebe da se ništa menja, da je RTS javni servis, da nema pritiska na birače, da nema prikupljanja sigurnih glasova.

"Oni su prihvatili učešće u ovome iz formalnih razloga, jer to Evropa traži. Isto tako vode samo formalno zemlju u EU, a u stvari idu u drugom smeru", kazao je Ðilas.

Upitan da li to znači da neće izaći na izbore, Ðilas je kazao da to, u ovom trenutku, nema veze sa izborima, već samo sa aktuelnom rundom dijaloga.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da su razgovori u prvom delu dana "obesmišljeni iz više razloga".

"Da je postojalo 0,001 odsto šanse da do nekog dogovora dođe danas, ni mi, ni kolege sa kojima smo zajedno izašli sa sastanka, ne bi ga napustili", rekao je Veselinović.

On je rekao da je SNS odbila sve predloge posrednika iz EP, pa čak, kaže, i one u kojima je učestvovala SPS, pa i sama SNS.

“Odbili su i predlog formiranja koordinacionog tela za kontrolu medija, i tela za kontrolu pritiska nad biračima, bilo kakav razgovor o slobodi medijima, mimo 45 dana izborne kampanje i mimo sedam dana funkcionerske kampanje”, rekao je Veselinović.

On je, takođe, naveo da sastanak nisu napustili već tokom prepodnevnog dela samo zbog, kako je rekao, grubog vređanja Dragana Ðilasa od strane predstavnika SNS-a Vladimira Orlića.

Na pitanje da li su protesti jedna od opcija, Veselinović je rekao da će se predstavnici tog dela opozicije sastati da razgovaraju o opcijama, pa i o toj.

Predsednik PSG Pavle Grbović takođe je novinarima preneo da je pokret doneo odluku da ne učestvuje u daljem toku dijaloga, nakon što je, kaže, SNS rekla da ne prihvata ništa od predloženih sugestija.

“Ne postoji šansa da dođemo do konstrukitvnog rešenja. Žao mi je što se to nije desilo i neće se desiti”, rekao je Grbović.

Dodao je da će PSG nastaviti sa političkim delovanjem i dijalogom, ali isključivo sa građanima i opcijama sa kojima su i do sada imali političku saradnju, dodajući da se očekuje da u narednim nedeljama zajednički donesu odluku o narednim koracima.

Potpredsednik DS-a Miodrag Gavrilović rekao je da su ovi razgovori, što se njih tiče, završeni.

"Očekujemo da vidimo zaključke evroparlamentaraca, to je važno da bismo rekli šta ćemo da uradimo. Imamo plan za sve varijante, važno je da vidimo zaključke EP. Sve opcije su moguće u igri, važno da vidimo zaključak sastanka", rekao je Gavrilović.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da sve, sem pojedinih upadica predstavnika vladajuće stranke, protiče u dobrom i konstruktivnom duhu.

To po njegovim očekivanjima, kako kaže, tako neće biti dalje, jer će razgovori izgubiti smisao, ako Dveri ne dobiju odgovor na pitanja koja su postavili.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Orlić: SNS sa maksimalno dobrom voljom ušla u proces

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da veruje da se sutra može doći do nekog dogovora u ovoj rundi međupartijskog dijaloga, ali da to ne zavisi samo od SNS, koja je "sa maksimalno dobrom voljom ušla u ovaj proces".

Mi smo sa svoje strane bili konstruktivni, analizirali smo predlog tema i potrudili se da pronađemo što više elemenata na kojima možemo da pronađeno za sve prihvatljiv, a pozitivan okvir, rekao je Orlić novinarima u pauzi međupartijskog dijaloga.

"Dali smo svoje komentare, objasnili pozicije i verujemo da će biti dovoljno prostora da nastavimo razgovor i verujemo da možemo da pronađemo zajednički imenitelj kojim će biti zadvoljna većina učesnika dijaloga, ne računajući one za koje se unapred znalo da nisu zadovoljni ni na koji način i koji su došli da bi otišli", rekao je on.

Rekao je da sa Đilasom nije bilo "ništa strašno" i da nije bilo nikakvog vređanja. 

"Oni su rekli šta su imali, pokupili se da idu, mi smo izneli svoje stavove na maksimalno konstruktivan način i kao što je slučaj na sastancima, prokomentarisali pozicije onih drugih", predočio je on. 

U popodnevnom delu međustranačkog dijaloga odvijaju se bilateralni sastanci između evroparlamentaraca i predstavnika političkih stranaka.

Sastanak sa Vučićem i Dačićem

Evropski posrednici su se ranije danas sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Posrednici Evropskog parlamenta ocenili su dosadašnju saradnju kao konstruktivnu i obavestili predsednika o budućim koracima, navedeno je u saopštenju posle sastanka. 

Vučić je istakao da poštuje njihov težak rad i zalaganje i da zna da su, kao posrednici, morali da uvaže zahteve svih strana, saopšteno je iz Kabineta predsednika.

On je posebno naglasio da je unapređenje izbornih uslova stalan proces u svim demokratskim uređenjima, te da su predstavnici svih relevantnih institucija države od početka bili spremni da čuju konstruktivne sugestije kako bi se na adekvatan način kreirala izborna atmosfera.

Sagovornici su istakli da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, te su izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno.

Vučić je izrazio uverenost da će predizborni proces biti u skladu sa najvišim demokratskim standardima, kao i sa opštom politikom ozbiljnog i odgovornog pristupa jednom od najvažnijih procesa u funkcionisanju države.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Poslanici EP su se oko 12 časova sastali i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem posle čega je zvanično počeo plenarni sastanak,. 

Nacrtom dokumenta koji su nedavno prosledili međunarodni posrednici nisu bili zadovoljni ni vlast ni opozicija. Naprednjaci su ocenili da je to “spisak Ðilasovih lepih želja”, a opozicija je bila nezadovoljna zato što se, kako su rekli, u dokumentu konstatuje stanje, ali se ne daju konkretni mehanizmi kako nešto treba promeniti.

Opozicija je posle toga uputila zahteve koji su se kretali od razdvajanja izbora, preko promena urednika informativnih programa RTS-a i RTV-a, do formiranja tela za javno informisanje.

U predlozima pojedinih stranaka evroposlanicima u koje je Tanjug imao uvid precizirano je koliko puta nedeljno i u kojim terminima opozicija treba da gostuje na javnim servisima, traži se poverenik za zaštitu zaposlenih u javnom sektoru, ali i preciziranje teksta koji su poslali evroparlamentarci.

Današnji razgovori će trajati do kasno popodne, a sutra se očekuje i konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije i evroposlanika.

Komentari (0)

Talk of the town