Politika

Odložena sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet, Tanjug

17/09/2021

-

14:47

Odložena sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo
Odložena sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj je trebalo da bude utvrđen tekst akta o promeni Ustava Srbije, i na kojoj je trebalo da se utvrdi tekst ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Srbije odložena je, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

O novom terminu održavanja sednice javnost će biti obaveštena blagovremeno. Sednica je bila zakazan za danas u 14 časova.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević rekla je za Tanjug da bi referendum o promeni Ustava mogao da se raspiše i održi krajem novembra, eventualno početkom decembra, "ukoliko sve bude gotovo i onako kako treba".


Drugi krug javnih slušanja o promeni Ustava je u toku, naglasila je Žarić Kovačević, i dodala da postoji još stvari o kojima će se razgovarati na Radnoj grupi i na samom Odboru za ustavna pitanja.

Ona je rekla da je Odbor za ustavna pitanja usvojio jedan Nacrt akta za promenu ustava, ali da je taj Nacrt i dalje podložan promenama.


"Mi smo i zbog prevoda i saradnje sa Venecijanskom komisijom, recimo, stavili jedan termin koji se odnosi na tužioce pa tako imamo 'javnog tužioca koji rukovodi radom javnog tužilaštva'", rekla je ona i dodala da se na javnim slušanjima do sada moglo čuti da je taj termin možda predugačak da takav stoji u Ustavu, i da će ga možda zameniti termin "glavni tužilac".

U Nacrtu stoji i da više neće postojati probni period od tri godine na koji se biraju sudije, da se umanjuje uticaj skupštine prilikom izbora sudija, te da će sudije ubuduće birati Visoki savet sudstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija