Politika

Vučić danas sa Erdoganom, jedna od tema i novi investitori

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2021

-

08:46

Vučić danas sa Erdoganom, jedna od tema i novi investitori
Vučić danas sa Erdoganom, jedna od tema i novi investitori - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas prepodne u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a jedna od tema biće i nove turske investicije u Srbiju.

Predsednici Srbije i Turske će u Vahdetin palati, zvaničnoj rezidenciji turskog predsednika, tokom radnog doručka razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i odnosima u regionu.

Rezultate današnjeg susreta, kako je rekao Vučić naši građani bi mogli videti za nekoliko meseci i godina ukazujući na to da će razgovarati o novim turskim investicijama koje su važne jer dolaze u vangradske i manje sredine.

Inače Vučić je pre dve nedelje, uoči ovog susreta, razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Cavušoluom o unapredenju i daljem jačanju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i Turske, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Vučić je, tada izrazio zadovoljstvo postignutim nivom bilateralnih odnosa, za koje je rekao da ih odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje , a ocenjeno je da "izuzetan lični i profesionalni odnos dvojice predsednika značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza izmedu Srbije i Turske".

"Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta", naveo je Vučic.

Inače, kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, spoljno-trgovinska razmena iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a u našoj zemlji posluje više od 800 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Jedna od tema o kojoj će se sigurno razgovarati je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, a turski predsednik je izrazio spremnost, kako je preneo predsednik Ivica Dačić, tokom posete Turskoj, da se potrudi da se prevaziđu nesporazumi u BiH u vezi izgradnje auto-puta Beograd, ali i da se i on lično i Turska angažuju u normalizaciji odnosa u BiH.

Dvojica predsednika će pretpostavlja se, razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine, kome je turski predsednik dao punu podršku u telefonskom razgovoru sa predsednikom Vučićem, nakon njegove (Erdoganove) izjave da Turska radi na novim priznanjima Kosova.

Vučić i Erdogan sastajali su se više od deset puta, a poslednji put njih dvojica su u Istanbulu razgovarali tet-a-tet u septembru prošle godine.

Erdogan je bio u zvaničnoj poseti u Srbiji 2017. i 2019. godine kada je sa predsednikom Vučićem, kako je naveo tada, postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni koji podrazumeva razmenu od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno.

Komentari (0)

Srbija