Politika

Vučić o situaciji na KiM: Ne postoji sila koja će da me natera da prihvatim politiku svršenog čina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

22:13

Vučić o situaciji na KiM: Ne postoji sila koja će da me natera da prihvatim politiku svršenog čina
Aleksandar Vučić - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne postoji sila koja će ga naterati na politiku svršenog čina kada je Kosovo i Metohija u pitanju.

Govoreći o situaciji na severu KiM, gde se nalaze specijalne jedinice kosovske policije Rosu, Vučić je rekao da sa Lajčakom i Boreljom uvek razgovara ali da nije suština u tome da li ćemo da reagujemo loše nego da rešimo problem.

"Šta je to Srbija uradila, o čemu da razgovaramo? Oni su opet pomerili granicu i idu politikom svršenog čina... Nemojte da gubite vreme, ne postoji ta sila koja će da me natera na to. Pre toga morate da isporučite Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić za televiziju Kurir.

On je rekao da Priština na silu može da skida tablice, ali da za to neće dobiti pristanak Srbije.

"Šta vam je to Srbija zgrešila", upitao je Vučić i naglasio da Srbija ne radi ništa što nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

Kako kaže, nije mu problem da ode u Brisel i razgovara sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Nije mi problem da razgovaram sa Kurtijem 100 puta dnevno. Moramo da rešimo taj problem. Imate sudiju na terenu koji očigledno navija za jedan tim, i lepo taj sudija navija protiv Srbije i svira dva crvena kartona Srbiji, poništi gol Srbiji, skočite počnete da se bunite, a onda dođe delegat i kažu ti Srbi su napravili nerede skočili su na sudiju. Niti luk jeli, niti mirisali", slikovito je opisao siutaciju na Kosovu Vučić. 

Predsednik se osvrnuo i na hapšenje Srba zbog kačenja tabli sa natpisom "Zajednica srpskih opština".

"Oni danas ceo dan hapse ljude koji kače table na kojima piše Zajednica srpskih opština. Pa kako to radite, kada je to suština Briselskog sporazuma. Ovamo kažete to sporovdimo sporazumom. Kako ovo drugo što je čisto tumačenje ne sporovdite? Sad ja pitam EU - Kako to imaju pravo da zloupotrebljavaju do zuba oružane trupe i plaše narod", rekao je Vučić.

"Sela su nam pusta"

Vućić se nalazi u Budimpešti gde će učestvati na Četvrtom demografskom samitu zajedno sa nekadašnjim potpredsednikom SAD Majkom Pensom, premijerom Slovenije Janezom Janšom i premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim.

Vučić je rekao da će na Samitu u Budimpešti govoriti o natalitetu u našoj zemlji i naglasio da Srbija mora da napravi veći skok.

"Beograd raste zahvaljujući migracijama, ali sela su nam pusta. Mnogi gradovi se prazne, malo je bolja situacija u Novom Sadu, kako god okrenete mnogo problema imate, ali ga imaju i najrazvijenije zemlje. Vidi se pomak u siromašnijim opštinama, ali najmanji pomaci su u najbogatijim beogradskim opštinama. Moramo da razmišljamo o budućnosti", dodao je Vučić.

Moramo da pomognemo i onima koji ne mogu da imaju decu, dodao je Vučić.

Promene u SNS 

Govoreći o Srpskoj naprednoj stranci, Vučić je rekao da će biti značajne promene, da će 50 odsto članova Glavnog odbora biti novi ljudi.

"SNS nikada ne sme da se pretvori u stranke koje su iznikle iz Demokratske stranke", rekao je Vučić.

On je rekao i da će na visokom nivou u stranici i u Predsedništvu, biti promena, da će 40-50 odsto članova biti zamenjeno.

"Morate da imate novu energiju i snagu", rekao je Vućić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija