Politika

Preuzeti identifikovani posmrtni ostaci tri osobe srpske nacionalnosti na prelazu Merdare: Sledi sastanak forenzičara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/09/2021

-

18:25

Preuzeti identifikovani posmrtni ostaci tri osobe srpske nacionalnosti na prelazu Merdare: Sledi sastanak forenzičara
Veljko Odalović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska strana će sledećeg četvrtka predati Prištini sedam tela identifikovanih Albanaca sa lokacije Kiževak, najavio je danas predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović.

Odalović je, nakon što su danas na administrativnom prelazu Merdare preuzeti od Prištine identifikovani posmrtni ostaci tri osobe srpske nacionalnosti, rekao za Kosovo onlajn da se nastavlja rad na ovoj problematici.

"Sledi sastanak podrgupe za forenziku, u kojoj su, osim predstavnika Beograda i Prištine, i međunarodni predstavnici. Tu očekujemo odgovor na pitanje čija se tela nalaze u mrtvačnici u Prištini, kojih je tamo 350", rekao je Odalović.

On je dodao da je Beograd spreman da postupi po svim zahtevima Prištine da se istraže određene lokacije, ali je naglasio da srpska strana traži da se ispitaju Košare, Dojnice, Lapušnik, Lugovo...

Priština je još početkom godine predala srpskoj strani jedno telo, vojnika sa Košara, a Odalović kaže da je došlo do zastoja i dodaje da se nada će se on prevazići kako bi dve strane zajedno radile i na pretragama arhiva i došle do informacija o potencijalnim lokacijama.

"Nadam se da više neće biti politizacija", poručio je Odalović.

Podsetio je da je za vreme njegovog mandata u raznim mehanizmima za traženje nestalih u proteklih 15 godina, identifikovana sudbina više od 1.800 nestalih, od kojih su 85 odsto bili Albanci.

"Proces se zaustavljao zbog Kurtijevog uslovljavanja da ja ne mogu da učestvujem u ovom procesu, međutim, on nije vlasan da odredi ko će biti na čelu beogradske delegacije, niti smo mi osporavali nekoga koga je predlagala Priština. Nadam se da ćemo to prevazići i nastaviti da radimo", poručio je Odalović.

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopštila je da su danas na administrativnom prelazu Merdare preuzeti identifikovani posmrtni ostaci tri lica srpske nacionalnosti, stradala tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Posmrtne ostatke stradalih lica su u ime porodica od prištinske delegacije preuzeli predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica.

Sahrana ovih lica obaviće se u skladu sa iskazanom željom porodice.

Time je nastavljen proces identifikacije i rešavanja sudbine stradalih i nestalih lica srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, što je posebno značajno za njihove porodice, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija