Politika

Narodna stranka: Pripadnici BIA maltretirali člana stranke

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

20:30

Narodna stranka: Pripadnici BIA maltretirali člana stranke
Zdravko Ponoš - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Narodna stranka tvrdi da su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) nezakonito priveli i maltretirali člana te stranke Konstantina Katića na beogradskom aerodromu gde radi kao mašinski inženjer zaposlen u logističkoj službi.


Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je da su dvojica pripadnika BIA psihički i fizički maltretirala Katića u prostorijama agencije na aerodromu, dok je treći stajao ispred vrata i tražili od njega da prizna da je autor tvita u kojem se Vučiću psuje majka, a koji je, kako kaže, objavljen na nalogu koji nije Katićev, saopšteno je iz NS.

On tvrdi i da su pripadnici BIA Katiću pretili, kao i da Katić ima lekarski izveštaj u kojem je ustanovljeno da ima hematome na glavi.

Kaže i da je Katić pušten kada je njegov advokat Nikola Lakić počeo da se raspituje u BIA i policiji šta je sa njim.

Ponoš je, kako je preneto u saopštenju ove stranke, na konferenciji za novinare najavio krivične prijave protiv trojice pripadnika BIA, a rekao je i da Narodna stranka traži smenu direktora BIA Bratislava Gašića kao i utvrđivanje disciplinske odgovornosti za onog ko je trojicu pripadnika poslao da to urade.

Advokat iz pravnog tima Narodne stranke Ognjen Radić tvrdi da su pripadnici BIA koji su isleđivali Katića počinili „veći broj krivičnih dela i izašli izvan granica svojih nadležnosti po Zakonu o BIA“.

Deo opozicije traži smenu Gašića

Opozicione stranke osudile su danas privođenje člana Narodne stranke Konstantina Katića na Beogradskom aerodromu i zatražile ostavku direktora BIA Bratislava Gašića.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da je "nezakonito hapšenje" Katića zbog tvita koji nije objavljen na njegovom Tviter nalogu "ozbiljno upozorenje građanima na šta je režim spreman i šta će tek raditi kada se bude osetio da mu je vlast uzdrmana", prenela je Narodna stranka u saopštenju.

„Sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić smenjen je sa funkcije ministra odbrane zbog vređanja novinarki, a mnogo je teža stvar mučenje i tortura kojima su Gašiću podređeni agenti BIA podvrgli Katića. Gašić bi zbog ovoga morao da bude smenjen sa mesta direktora BIA", rekao je Gajić u Nišu.

On tvrdi da su agenti BIA počinili krivična dela za koja su zaprećene zatvorske kazne duže od 10 godina.

„Pošto ljudi iz BIA rade tako kako rade ostavili su mnogo tragova, znamo ime agenta BIA koji je isleđivao Katića i znamo njihove brojeve telefona", rekao je Gajić.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović naveo je u saopštenju da ta stranka najoštrije osuđuje "potpuno nezakonito privođenje, maltretiranje i šamaranje Konstantina Katića".

Ocenio je da se "partijska tajna služba SNS više ne bavi zaštitom države i bezbednošću građana Srbije", već da pod komandom Gašića i, kako je naveo, njegovog šefa Vučića, "tuče, privodi bez pravnog osnova, prati, preti i prisluškuje građane koji smetaju modernim naprednjačkim vezirima".

"Pridružujemo se osudi ovog čina i maltretiranja Katića, koji neodoljivo podseća na postupanje Gestapoa ili Štazija, i zahtevu za hitnu smenu Bate Gašića", poručio je Stefanocvić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija