Politika

Novi zabrinjavajući signal iz Brisela: Članice EU pokrenule pitanje ukidanja bezviznog režima za Srbiju i još 4 zemlje

Komentari

Autor: EUobserver

29/09/2021

-

15:04

Novi zabrinjavajući signal iz Brisela: Članice EU pokrenule pitanje ukidanja bezviznog režima za Srbiju i još 4 zemlje
Novi zabrinjavajući signal iz Brisela: Članice EU pokrenule pitanje ukidanja bezviznog režima za Srbiju i još 4 zemlje - Copyright Uprava Carina/Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Članice Evropske unije otvorile su pitanje mogućnosti ukidanja bezviznog režima za odrđene zemlje, među kojima je i Srbija, a zbog problema nezakonitog boravka i neosnovanog traženja azila, objavio je EUobserver, pozivajući se na interni dokument datiran na 27. septembar. 

Dokument u koji je EUobserver imao uvid došao je dan uoči posete predsednice Evropske Komisije Ursule fon der Lajen zemljama Zapadnog Balkana. Rasprava unutar unije odnosi se na Moldaviju, Gruziju, Ukrajinu, a sa Zapadnog Balkana, na Albaniju i Srbiju. 

Među zemljama koje su najviše "frustrirane", prema pisanju ovog portala, nalaze se Francuska, Nemačka i Italija.

"Sudeći pema zvaničnim kriminalnim statistikama, u 2020. godini Istočno partnerstvo (Gruzija, Moldavija i Ukrajina) i neke od zemalja Zapadnog Balkana (Srbija i Albanija) našle su se među prvih 10 zemalja čiji su državljani kršili zakon o strancima", navodi se, između ostalog, u internom dokumentu koji je objavio EUobserver.

 "U slučaju malog ili nikakvog poboljšanja trećih zemalja, Evropska komisija bi, po našem mišljenju, trebalo da naglasi kako je mehanizam suspenzije viza realna opcija", napisala je delegacija Nemačke u dokumentu, navodi EU Observer.

Kako je izgledala debata?

U dokumentu, kako se navodi, Nemačka kao najveći problem vidi Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu, dok ističe i da su Srbija i Albanija u top 10 zemalja.

Iz ove zemlje, navodi se, registrovali su porast "prestupa u dužem ostajanju u zemlji" kada su u pitanju državljani Albanije, Moldavije i Ukrajine - uprkos padu ovih brojki tokom prošle godine zbog pandemije.

Takođe, EU Observer navodi da u dokumentu piše da je 51 odsto stanovnika Gruzije tražilo azil u poslednja tri meseca, nego što je to bio slučaj 2019. godine.

Kada je u pitanju Moldavija, navodi se skok od 429 odsto kada se posmatraju periodi jun-avgust 2019. i jun-avgust 2021. godine.

Navodi se i da je Italija imala sličan stav kada je u pitanju Moldavija, i da Italija smatra kako se bezvizni režim zloupotrebljava za "razvijanje trgovine ljudima kroz okolne zemlje".

Iz Italije, navodi EU Observer, takođe su naveli da bi Moldaviji trebalo ukinuti vize u slučaju "nedovoljnog napretka".

Isti portal navodi i da je Francuska nezadovoljna Albanijom i Gruzijom, kao i da ostaju oprezni u pogledu Srbije

Šta je potrebno sa suspenziju bezviznog režima?

Inače, stanovnici Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije mogu da borave u EU bez vize u periodu od 90 dana, što je odluka doneta u decembru 2009. godine. Sledeće godine je ovakva odluka doneta za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, za Moldaviju 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu 2017.

Bezvizno putovanje su iz Evropske komisije nazvali "značajnim dostignućem" u odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana, ali i u odnosima EU i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

EUobserver navodi da je diskusija o mehanizmu suspenzije viza pokrunta zbog nezadovoljstva pojedinih zemalja EU. 

"Da bi vize ponovo bile uvedene, neophodno je da se broj nelegalnih ostanaka ili nepravilnih traženja azila uveća za 50 odsto. Zemljama koje ne žele da prime nazad svoje državljane, takođe bi vize mogle ponovo da budu uvedene", piše EUobserver.

Dokument dolazi dan pošto je Rojters, pozivajući se na interni dokument EU u koji je agencija imala uvid, pisao da Evropska unija više ne može da pristane na davanje garancija za buduće članstvo balkanskim držvama kojima je obećano mesto u Uniji.

Komentari (0)

Srbija