Politika

Todorović Štiplija za Euronews Srbija: Poruke predsednice Evropske komisije o Zapadnom Balkanu ohrabrujuće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

11:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u Beogradu, a uoči njene posete u zapadnim medijima pojavili su se ne tako ohrabrujući navodi o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. Za Nemanju Todorovića Štipliju, glavnog i odgovornog urednika portala European Western Balkans, najvažniji deo posete biće onaj koji se tiče ekonomskih inicijativa, a kada je reč o objavama u medijima, kaže da one nisu iznenađenje.

Todorović Štiplija je za Euronews Srbija rekao da su poruke predsednice Evropske komisije, na njenom putovanju po Zapadnom Balkanu, bile vrlo ohrabrujuće.

"Njena poseta je organizovana neposredno pred samit EU i Zapadnog Balajan i očekujem da, pošto je ovo njena prva poseta posle izbora na mesto predednice Komisije, ali i posle ekonomskog programa za Zapadni Balkan, će ovo biti jedinstvena prilika gde će ona sa predsednicima država Zapadnog Balkana pokrenuti sve te procese koji proizilaze iz te ekonomske inicijative, to je možda za mene i najvažniji deo njene posete", rekao je on.

Međutim, kada je reč o tekstu koji je pre dva dana objavio Rojters, a u kom se navodi da članice EU ne mogu da se usaglase oko završne deklaracije oko samita koji početkom oktobra treba da se održi u Sloveniji, sagovornik Euronews Srbija kaže da je pročitao tekst i da za njega to nije bila vest.

"To je uobičajen način funkcionisanja evropskih institucija, da bi se neki papir našao, kao što je ta završna deklaracija koja će biti usvojena na samitu u Kranju, taj papir mora da prođe kroz 27 ruku, da se usaglase sve članice. Zanimljivo je da je ovakva vest postojala i kod usaglašavanja dokumenta sa samita u Zagrebu 2020. Vrlo slična formulacija postojala je i u deklaraciji iz Sofije i Zagreba, dakle bezrezervna podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", naveo je on.

Dodao je i da je zanimljivo to što se u Rojtersovom tekstu ne navodi šta će se na kraju dogoditi sa takvom formulacijom, da li će ona biti "sklonjena, ublažena ili možda pojačana".

Inače, samo dan nakon Rojtersovog teksta, objavljen je još jedan, za mnoge obeshrabrujući. EUobserver je naveo da su neke članice otvorile pitanje ukidanja bezviznog režima za nekoliko zemalja, između ostalih i Srbiju.

Todorović Štiplija kaže da je proverio taj dokument i da se radi o izveštaju koji "nije senzacija".

"Radi se o izveštaju koji je standardna procedura provere zemalja koje su u takozvanom "belom šengenu". U ovom slučaju problem je u tri zemlje koje su relativno skoro dobile bezvizni režim, a to su Moldavija, Gruzija i Ukrajina i ako se sećate vrlo slično je bilo i kod nas kad su nama ukinute vize, naši građani u prve dve godine nisu baš razumeli šta je to beli šengen i na koji način oni sve mogu da se useljavaju u EU, odnosno na koji način da traže azil", naglasio je on.

Zapadnom Balkanu sledeće nedelje predstoji samit u Sloveniji sa čelnicima EU, a Todorović Štiplija navodi da su poruke koje je Ursula fon der Lajen uputila u zemljama regiona koje je posetila vrlo različite.

"Na Kosovu je neka druga tema pojela posetu, govori se samo o dijalogu sa Beogradom i ovoj, ja bih rekao,  veštački izazvanoj krizi na severu. Posetom Podgorici predsednica je dala zaista pozitivne signale koji se tiču samog članstva u EU, rekla da je Crna Gora najbliža tome, da samo treba da istraje u reformama koje se tiču vladavine prava što je možda i najvažnija stvar. Meni je zanimljivo koliko je ona puta pomenula vladavinu prava, očekujem da ona to uradi u Beogradu", naveo je on.

Kako kaže, vrlo je važno i ono što se dogodilo u Tirani. Novinari su iz predsednice EK pokušali, kako kaže, da izvuku podršku za inicijativu "Otvoreni Balkan", što je ona odbila i rekla da "EU podržava samoinkluzivni proces, a to je proces formiranja regionalnog tržišta".

Kada je reč o situaciji na Kosovou, on kaže da mu je žao što ne postoji sastanak na visokom nivou gde bi to moglo da se reši, te da mu je drago što se Vašington polako vraća u proces pregovora, s obzirom na to da je tokom administracije predsednika Donalda Trampa postojao "otklon" i da paralelni proces nije dao rezultate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija