Politika

U čekanju na povlačenje ROSU, Srbi već 12 dana na barikadama na Jarinju i Brnjaku

Komentari

Autor: Tanjug/RTS/Euronews Srbija

01/10/2021

-

09:43

U čekanju na povlačenje ROSU, Srbi već 12 dana na barikadama na Jarinju i Brnjaku
U čekanju na povlačenje ROSU, Srbi već 12 dana na barikadama na Jarinju i Brnjaku - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na Kosovu i Metohiji su 12. dan na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama.

U Briselu je juče postignuto kompromisno rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji, a očekuje se da se specijalne jedinice kosovske policije Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka i da barikade budu uklonjene.

Jedinice Rosu bi sutra od 8 do 16 sati trebalo da napuste administrativne prelaze.

Kfor će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i pre same implementacije sporazuma i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Srbi su tu vest dočekali sa olakšanjm, ali su ostali na pozicijama, javlja RTS. Kažu da im je sve teže da budu na barikadama, s obzirom na to da protesti traju skoro dve nedelje, a i vremenski uslovi su sve gori.

Od 4. oktobra na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa "nalepnicama" do konačnog rešenja registarskih tablica.

Podsetimo, juče je u Briselu postignut dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova, a što je potvrdio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Predviđeno je da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati stikerima, odnosno nalepnicama simbole na tablicama druge strane. 

Lajčak je posle jučerašnjih razgovora u Briselu napisao na Tviteru: "Imamo dogovor, posle dva dana intenzivnih pregovora, dogovor o deeskalaciji i daljim koracima je postignut. Zahvaljujem Besniku Besljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore za dobro naroda", napisao je Lajčak na Tviteru. 

Uz objavu je priložio dokument u kome su tri tačke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu potvrdio da je postignut dogovor. Rekao je da su se obe strane dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra od 8 sati, "tako da se najkasnije povlačenje ROSU jedinica završi do 16 sati tog dana". 

KFOR će, kako je dodao, svoje snage postaviti i pre same implementacije dogovora na Jarinje i Brnjak i ostaće tokom dve nedelje da bi sačuvao sigurnost i obezbedio slobodu kretanja.

"Od 4. oktobra od 8 sati, uspostavlja se takozvani stiker režim, nalepnica režim, kao privremena mera pre konačnog rešenja, a ono je odloženo na neko vreme, o čemu ćemo tek da vodimo pregovore što smatram velikom uspehom naše strane", rekao je Vučić. 

Petković: Nema besplatnog ručka u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je najvažnije u juče postignutom dogovorom odlazak Rosu, dolazak Kfora i to da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu KiM.

Petković je za RTS rekao da "nema besplatnog ručka" u Briselu i da je za to moralo da se izbori. Dodao je da je zadovoljan dogovorenim, imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i ođek sa terena.

Naglasio je da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine, na koji su se iz Prištine pozivali.

"Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta", naveo je Petković.

Rekao je da to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština i da je jasno rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija.

"Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo", istakao je Petković.

Govoreći o razgovoru sa novim specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, Petković je ocenio da je reč o vrlo iskusnom diplomati i izrazio zahvalnost što je on prvog dana demantovao Bisljimija da je u Briselu nešto dogovoreno.

"Tokom dva dana nisam ni video Bisljimija i time smo pokazali da nema direktnih razgovora sa Prištinom, dok je Rosu na terenu", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković smatra da je važno da u dijalogu postižemo rešenja i idemo korak po korak u iznalaženju rešenja.

"Merili smo svako slovo i bitno je da imamo dobar sporazum", rekao je Petković.

Bisljimi: Sporazum ne ugrožava reciprocitet

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da sporazum o registarskim tablicama postignut u četvrtak ni u jednom trenutku ne ugrožava reciprocitet.

On je za KTV televiziju rekao da u Briselu nije bilo trilateralnih sastanaka između delegacija Beograda, Prištine i predstavnika Evropske unije, a da je sporazum postignut kako bi se izbegle napetosti, prenosi "Koha".

On je kazao da će danas radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kako bi se ugovorili detalji sporazuma, poput toga kako će izgledati nalepnice, šta se tačno pokriva njima i slično.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija