Politika

Stoltenberg: Trajno političko rešenje za Kosovo u interesu NATO i EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

16:07

Stoltenberg: Trajno političko rešenje za Kosovo u interesu NATO i EU
Stoltenberg: Trajno političko rešenje za Kosovo u interesu NATO i EU - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg saopštio je da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o dogovoru o smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Stoltenberg je kazao da NATO pozdravlja nedavno postignut sporazum o deeskalaciji i napredak na severu postignut uz posredstvo EU i naveo da misija Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđivanju efikasne implementacije dogovorenog i da NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, NATO će ostati u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije, pokazivanja uzdržanosti i povratka dijalogu.

"NATO snažno podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore sa ciljem da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine kao jedoinog puta da se postigne trajan politički sporazum i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

Stoltenberg je pozdravio i saradnju EU i NATO kao odlučan primer strateške saradnje između dve organizacije.

Kako je prethodno Stoltenberg na Tviteru napisao, Kfor će nastaviti da osigurava bezbedno okruženje i slobodu kretanja na KiM.

Generalni sekretar NATO objavio je i fotografiju sa Lajčakom.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, postigli su juče dogovor u tri tačke o smanjenju tenzija na severu KiM.

U prvoj tački piše: Jedinice specijalne policije koje su trenutno raposređene na prelazima Jarinje i Brnjak biće povučene simultano sa prekidom blokada puteva, počevši od 2. oktobra 2021. godine u 8 časova i najkasnije do 16 časova. Snage Kfora će biti raspoređena na Jarinje i Brnjak pre početka simultanog povlačenja specijalnih jedinica i barikada, i ostaće tamo otrpilike dve nedelje da bi obezbedile bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja.  

Druga tačka predviđa da od 4. oktobra u osam sati na snazi bude režim nalepnica, koji če biti privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.  

U tećoj tački se navodi: Radna grupa, koja će se sastojati od predstavnika EU, Beograda i Prištine, i kojom će predsedavati EU, biće uspostavljena kako bi pronašla trajno rešenje za problem registarskih tablica na osnovu EU standarda i praksi. Prvi sastanak radna grupa će imati 21. oktobra 2021. godine u Briselu. Šest meseci od prvog sastanka, radna grupa će predstaviti nalaze o trajnom rešenju i to formatu dijaloga na najvišem nivou.  

Juče se oglasila i portparolka NATO-a Oana Lungesku koja je izjavila da taj savez pozdravlja sporazum koji je postignut.

"Misija Kfora predvođena NATO-om imaće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju efikasne primene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. kojom se Kforu nalaže da obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu", rekla je Lungesku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija