Politika

Autonomija severa za grčko priznanje: Kosovski političar objavio navodne planove Francuske, oglasio se i Vučić

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2021

-

17:18

Autonomija severa za grčko priznanje: Kosovski političar objavio navodne planove Francuske, oglasio se i Vučić
Autonomija severa za grčko priznanje: Kosovski političar objavio navodne planove Francuske, oglasio se i Vučić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Artan Behrami izjavio je danas da je Francuska predložila privremeni sporazum u dijalogu Beograda i Prištine čija je suština u vrsti razmene - autonomija severa Kosova i poseban status SPC za grčko priznanje nezavisnosti i viznu liberaliziciju. 

Tim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da Grčka uverava Srbiju da neće priznati nezavisnost Kosova.

On je, međutim, dodao da ipak postoje neke promene u odnosima Atine i Prištine.

"Oni nas uveravaju da neće da priznaju, a ove stvari koje smo videli nisu za nas svakako najbolja vest. Videćemo, obavestićemo javnost o tome", rekao je Vučić za TV Pink i dodao:

"Očekujem da vidim, pošto je bilo nekih promena u odnosima (Atine i Prištine), da li je u pitanju samo trgovinska kancelacija ili postoji ''point of ineterst" između Prištine i Atine. Videćemo kako to ide, pa ćemo obavestiti javnost", rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Komentarišući navode da bi Francuska mogla da predloži privremeni sporazum, on je rekao:

"Možemo narednih dana o tome. Ne bih unapred govorio i pre nego što nešto znamo".

Povodom spekulacija da bi Francuska mogla da preuzme palicu po pitanju Kosova predsednik Srbije je naveo da važno da čuvamo svoje interese.

"Razgovaraću narednih dana. Za nas je važno da mi čuvamo naše nacionalne i državne interese, a o svemu drugom narednih dana. Biće velikih i važnih konsultacija, u Beogradu, a zatim se očekuje i nastavak dijaloga u Briselu".

Narednih dana, dodao je, slede "velike i važne" konsultacije po pitanju Kosova i Metohije.

Provelegios: Nema ništa od priznanja

I predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios reagvao je danas na ove navode i negirao da Grčka ima u planu da prizna nezavisnost takozvanog Kosova.

Provelegios u saopštenju ističe da Grčka apsolutno podržava stav Srbije u pregovorima koje vodi sa Prištinom, što, kaže, konstantno ponavljaju grčki zvaničnici u svim javnim i privatnim susretima sa predstavnicima Srbije.

"Dečijim naivnim insinuacijama u proces se uvlači i Republika Grčka i razvlači se po medijima, kao neko ko bi mogao da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i tako se ne samo narušava ugled jedne zemlje, već i dovodi u neprijatnu situaciju cela zajednica Grka u Srbiji", rekao je on.

Ona je istakao da "Republika Grčka ne priznaje, niti ima u planu da prizna Kosovo i da apsolutno podržava stav Srbije u pregovorima koje vodi sa predstavnicima privremenih institucija iz Prištine".

Šta je rekao Behrami?

Behrami je navodni plan Francuske ocenio kao štetan za Kosovo, jer, kako je rekao ne predviđa međusobno priznanje.

"Prema mojim informacijama, Nemačka nije u igri, jer su izbori ove godine, Amerika je predala ovlašćenje Briselu za dijalog. Postoji ideja koju forsira Francuska, koju je podržao Brisel, da se postigne privremeni sporazum, vezano za Vašingtonski sporazum, ali je on štetan za Kosovo, jer govori o autonomiji severa, većim pravima crkve u zamenu za priznanje od strane Grčke i liberalizaciju viza", rekao je Behrami, prenosi Kosovo onlajn.

Behrami je podsetimo da su savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona poslali signal da neće biti liberalizacije viznog režima za građane Kosova, ali da je to deo taktike.

"To je pregovaračka taktika, ali interno se pregovara i verujem da će se na sledećem sastanku koji će se održati u Parizu ove teme otvoriti. Nije dobro ulaziti u tu igru jer privremeni sporazumi ne donose dugoročnu stabilnost, ne rešavaju problem između Kosova i Srbije, već samo stvaraju iluzije da je nešto urađeno“, rekao je Behrami.

Uloga Makrona

Uključivanje Francuske i predsednika te zemlje Emanuela Makrona u dijalog Beograda i Prištine nije novost.

profimedia

 

Predsednik Srbije i tadašnji predsednik privremenih institucija Hašim Tači sastali su se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u novembru 2019. godine. Tači tada izjavio da je Makronu saopštio da je Kosovo voljno i spremno za mirovni sporazum sa Srbijom.

Ipak, od tada su se promenile političke prilike na Kosovu, počevši od toga da je Hašim Tači otišao u Hag, pred Specijalni sud.

Aktuelna predsednica Kosova Vljosa Osmani, dok je bila na funkciji vršioca dužnosti predsednika, u novembru prošle godine, zatražila je da se dijalog sa Srbijom prekine usled dešavanja po pitanju suđenja za ratne zločine.

Osmanijeva se po pitanju dijaloga oglasila i u aprilu, nakon objavljivanja navodih non-pejpera o promenama granica na Balkanu.

Ona je tada razgovarala sa nemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom, između ostalog o dijalogu Kosova i Srbije i viznoj liberalizaciji za državljane Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini je kazala da se dijalog sa Srbijom pre nastavka mora preispitati i da se svi do sada postignuti sporazumi moraju ponovo razmotriti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ponovo sastao sa predsednikom Francuske Makronom u februaru ove godine.

Vučić je posle sastanka sa Makronom rekao da su najviše razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i naveo da veruje da će Srbija imati "ozbiljnu podršku" Francuske na evropskom putu.

Komentari (0)

Srbija