Politika

Vučić: Gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko Srbije od najvećeg značaja za nas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2021

-

16:45

Vučić: Gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko Srbije od najvećeg značaja za nas
Jurij Borisov i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, industrije i infrastrukture. Sagovornici su razmotrili i druge oblasti sa velikim potencijalom za saradnju.

Vučić je ocenio da su strateški odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou, te da ti odnosi i dalje napreduju. Predsednik Srbije i potpredsednik ruske Vlade Borisov konstatovali su da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata odlično napreduje, kao i da svi projekti prate planiranu dinamiku.

Razgovarajući o aktuelnoj globalnoj energetskoj krizi, Vučić je ocenio da je u tom kontekstu gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Srbije, od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje. Sagovornici su izrazili uverenje da će saradnja sa Ruskom Federacijom u ovoj oblasti doprineti sigurnom snabdevanju naše zemlje gasom, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Borisov je rekao da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou u novijoj istoriji, te je posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Predsednik Srbije naglasio je da jak potencijal za plasiranje naših proizvoda na rusko tržište i dalje nije dovoljno iskorišćen, te je ponovio spremnost Srbije za formiranje zajedničkih srpsko-ruskih proizvodnih kompanija, koje bi plasirale robu na treća tržišta.

Vučić i Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Komentari (0)

Srbija