Politika

"Vakcinisano 45,3 odsto punoletnih, to nije dovoljno": Brnabić dočekala novih 500.000 doza Sinofarma

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

27/05/2021

-

08:01

"Vakcinisano 45,3 odsto punoletnih, to nije dovoljno": Brnabić dočekala novih 500.000 doza Sinofarma
"Vakcinisano 45,3 odsto punoletnih, to nije dovoljno": Brnabić dočekala novih 500.000 doza Sinofarma - Copyright Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

veličina teksta

Aa Aa

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije Sinofarm sleteo je jutros na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Isporuku novog kontigneta vakcina dočekale su na aerodromu predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Brnabić je rekla da je ovo poslednji kontigent od 500.000 Sinofarmovih vkacina, sa kojim smo "dočekali sve ono što smo dogovorili sa Sinofarmom u skladu sa ugovorom od januara do maja".

"To je četiri milona vakcina koje su oni nama isporuličili. Hvala svima na tome, pokazali su pouzdanost kakvu niko nije mogao da očekuje", rekla je ona. 

Kako je naglasila, Srbija je uspela da stigne do 45,3 odsto vakcinisane punoletne populacije.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

"To nije dovoljno za koletivni imunitet, pa apelujem na sve da se vakcinšu", kazala je Brnabić.

Kako je dalje rekla, od samog početka pandemije koronavirusa Srbija i Kina su imale dobru saradnju i današnja isporuka vakcina je samo još jedan dokaz tome. 

Tanjug

"Pored dogovorenih doza, kineska vojska nam je donirala još dodatnih 200.000 doza Sinofram vakcina koje su u Srbiju došle 22. maja, tako da smo mi sveukupno dobili četiri miliona i 200.000 vakcina od Kineza. To nam je dovoljno da vakcinišemo dva miliona i 100 hiljada ljudi", rekla je Brnabić i zahvalila se još jednom kineskim partnerima na dosadašnjoj saradnji.

Kako je rekla, u Srbiju su iz Kine, pored vakcina, do sada dolazili i medicinska i zaštitna oprema.

"Od početka pandemije u Srbiju stigla tri teretna voza i bilo je 66 letova iz Kine, to je dokaz našeg dobrog partnerstva", dodala je ona.

Inače, pre pet dana u Srbiju je stigao kontigent od 266.000 doza vakcina Sinofarm. Ovu isporuku vakcina protiv korone sačekali su tada ambasadorka Kine Čen Bo i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Ločnar. Ministar Lončar tada je istakao da praktično na "svakih par dana stižu stotine i stotine hiljada vakcina, a veliki deo sveta vodi veliku bitnu i ima probleme da nabavi vakcine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija