Zdravlje

Ovo su najčešće prijavljivane nuspojave na vakcine, od početka imunizacije bilo samo šest ozbiljnijih

Komentari

Autor: Tara Tomović, Nevena Zdravković

24/05/2021

-

17:19

Ovo su najčešće prijavljivane nuspojave na vakcine, od početka imunizacije bilo samo šest ozbiljnijih
Ovo su najčešće prijavljivane nuspojave na vakcine, od početka imunizacije bilo samo šest ozbiljnijih - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je do sada dato ukupno 4.344.310 doza vakcina protiv korona virusa, a obe doze primilo je 1.924.835 građana. Građani Srbije mogu da biraju između četiri vakcine - Fajzer/Biontek, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik V, čija je proizvodnja prošle nedelje odobrena u Institutu Torlak.

S druge strane, praćenje, evidentiranje i analizu svih neželjenih reakcija na lekove, pa i vakcine obavlja nacionalno regulatorno telo Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, odnosno njen Nacionalni centar za famakovigilancu. 

Prema dosadašnjim podacima, na ukupan broj datih doza, nuspojave se javljaju sa incidencom od jednog prijavljenog slučaja na preko 4.500 datih doza, tako da je učestalost od neželjenih reakcija 0,00022, što je zaista zanemarljivo kada se uporedi sa brojem datih vakcina.

"Agenciji je do 20.05.2021. godine do 12 časova prijavljeno ukupno 935 neželjenih reakcija na vakcine protiv kovida 19, bilo da su se desile posle davanja prve ili druge doze vakcine. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva zdravstveni radnici su prijavili 563 nuspojave koje su primetili kod svojih pacijenata, građani su nam direktno prijavili 278, a farmaceutske kompanije, odnosno nosioci dozvola za lekove, prosledile su 94 slučaja", kaže Pavle Zelić iz ALIMS-a u razgovoru za Euronews.

Među reistrovanim nuspojavama više je prijava dolazilo od strane ženskog pola, a najzastupljenije su bile kod osoba starosti između 45 i 64 godine.

"Pre bih simptome vakcine nego korone"

Bol u ruci i mišićima, temperatura, glavobolja, mučnina i malaksalost – sve su to uobičajene reakcije na vakcinu protiv koronavirusa. Stručnjaci napominju da određena neželjena dejstva na vakcinu jesu normalna, ali isto tako i nemati reakciju ne znači da cepivo nije delotvorno.

Oni koji su se već cepili za Euronews objašnjavaju sa kakvim su se to simptomima susreli. 

"Imala sam drhtavicu, temperaturu i bolele su me kosti. Simptomi su krenuli 12 sati posle vakcinacije prvom dozom“, tako svoju priču započinje Vesna Bjelić koja je 2. marta primila vakcinu AstraZeneke.

Kako kaže, sve je izgledalo kao da je grip u pitanju, a temperatura je išla do 38,5.

"Trajalo je jednu noć i sutradan sam bila malaksala, ali nisam se uplašila jer sam to i očekivala, rekli su da tako može biti“, dodaje ona.

Inače, Bjelić je primila AstraZeneka vakcinu pre nego što se u Evropi povela polemika o njoj i tome da li izaziva ozbiljne neželjene reakcije. Upotreba ove vakcina je tokom marta u nekoliko zemalja Evrope stopirana.

"Kada sam je ja primila nije bila stopirana nigde, nije bilo ni toliko informacija. Ipak, ja sam svakako jedna od onih koji ne sumnjaju u vakcinu, pre bih simptome vakcine nego korone. Nisam imala favorite, osim što sam gledala mogućnost uvođenja kovid pasoša, a u tom trenutku su govorili da bi Fajzer, AstraZeneka i Moderna jedine bile priznate“, naglašava ona.

Htela vakcinu i po cenu neželjene reakcije

Tanjug AP/Mahesh Kumar A.

 

Slične reakcije javljale su se i posle ruske vakcine Sputnjik V. Nju je primila Jelica, koja je inače zdravstveni radnik i koja nam je ispričala da je imala reakciju i posle prve, i posle druge doze.

"Prvu dozu sam dobila u popodnevnim satima i simptomi su počeli predveče. Temperatura je rasla, išla do 38,5 - skidala sam je panadolima, jedva. Imala sam sve vreme bolove u leđima i mišićima. Narednog dana niska, neosetna temperatura do 37,3. Ipak, bolovi i nelagode su prestali. Posle toga kao da se ništa nije desilo“, navodi ona.

Revakcinacija je prošla slično - temperatura je ponovo bila visoka u večernjim satima, ali je ovog puta uspela brzo da je skine lekovima. S obzirom na to da je zdravstveni radnik kaže da nije imala nikakvih sumnji u vezi sa vakcinom, pa čak i po cenu blažih nuspojava.

"Baš zato smatram da sve ovo može proći jedino vakcinacijom, jer iako možda mnogima korona deluje bezazleno, nije nimalo naivna i treba je shvatiti vrlo ozbiljno“, naglašava ona.

Nuspojave i posle nekoliko dana

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

S druge strane 38-godišnji N.V. je nakon prve doze Fajzera osećao samo blagi bol u ruci. Međutim, posle 21 dan i druge doze cepiva, simptomi su bili teži.

"Ruka je počela da me boli, a uveče sam dobio temperaturu, nisam spavao, i imao sam bolove u mišićima. Pošto stalno treniram, a živim na trećem spratu, znam da su me ta dva dana 'ubijale' noge dok se popnem do gore. U subotu ujutru sam primio vakcinu, sledećeg jutra sam prvi put popio neki lek i recimo, u nedelju predveče sam osetio vrlo slabu malaksalost, jedva primetnu“, navodi on.

Zoran Maričić koji je primio kinesku vakcinu Sinofarm imao je rekaciju nekoliko dana nakon što je primio drugu dozu cepiva. Kako nam je ispričao, par dana posle vakcinacije ga je "boleo svaki mišić".

"Prvu vakcinu sam dobio 16. februara i tog dana je sve bilo u redu. Druga doza je bila 9. marta i ništa se nije dešavalo tri dana. Nakon toga, u petak veče je počelo da me boli celo telo, ma svaki mišić kad legnem da spavam. Osećao sam se kao da sam se nažuljao - ne mogu da ležim, ne mogu da se namestim“, navodi on dodajući da su simptomi popustili sedam dana nakon primanja druge doze.

Koje nuspojave smo najviše prijavljivali?

EPA/LUCA ZENNARO

 

Iz ALIMS-a podsećaju da se prijave u Srbiji uklapanju u svetske trendove, a to znamo jer je naš Nacionalni centar za famakovigilancu u stalnoj vezi sa Kolaborativnim centrom Svetske zdravstvene organizacije u Upsali u Švedskoj. Upravo se tu "slivaju" podaci o svim neželjenim reakcijama na planeti.

"Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane reakcije, koje su navedene u dokumentaciji na osnovu koje je odobren uvoz odnosno registracija vakcina, i koje se nalaze eksplicitno navedene i u sažetcima karakteristika leka odnosno uputstvima za pacijenta koji su dostupni i na sajtu Agencije, ali i o čemu su obavešteni svi zdravstveni radnici koji sprovode imunizaciju", objašnjava Zelić i nastavlja: 

"Te nuspojave se najčešće odnose se na lokalne reakcije, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim su često evidentirane i sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina. Naglašavamo da su sve ove nuspojave prolazile za nekoliko dana spontano ili uz primenu antipiretika ili analgetika"

Šest ozbiljnijih neželjenih reakcija u Srbiji

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

ALIMS-u je od strane Instituta Batut dostavljeno šest izveštaja Nacionalnog stručnog tima o utvđenoj težoj neželjenoj reakciji posle imunizacije. 

  • Limfadenitis je akutna infekcija jednog ili više limfnih čvorova
  • Flebitis ili tromboflebitis je upala vene koju prati stvaranje krvnih ugrušaka na mestu upale

"U pitanju su bili jedan limfadenitis sa reaktivnim flebitisom, jedan suprafascijalni hematom i 4 alergijske reakcije, ali koje nisu imale odlike anafilaktičkog čoka - dakle, i one su bile srednje ozbiljne. Od ukupnog broja prijava, te neželjene reakcije predstavljaju samo 0,64%, odnosno 99,35% reakcija su bile lakše, a zastupljenost ozbiljnijih reakcija u odnosnu na ukupan broj datih vakcina ne vredi ni preračunavati, koliko su ustvari malo zastupljene. Naglašavamo da nijedna od ovih reakcije nije zahtevala dužu terapiju ili hospitalizaciju i kako su nijedna nije ostavila bilo kakve trajne posledice", nastavlja.

Kao i za ostale registrovane vakcine, evidentirane su neželjenje reakcije i posle primene vakcine protiv kovida 19 proizvođača AstraZeneka. 

"Nije evidentirana niti jedna jedina neželjena reakcije koja ima bilo kakve veze sa krvnim ugrušcima ili tromboembolijskim poremećajima u Republici Srbiji", zaključio je Zelić u razgovoru za Euronews.

 

Komentari (0)

Magazin