Zdravlje

Sputnjik V priznat u gotovo 70 zemalja sveta, ruski premijer ističe da je među najtraženijim vakcinama

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

10:21

Sputnjik V priznat u gotovo 70 zemalja sveta, ruski premijer ističe da je među najtraženijim vakcinama
Sputnjik V priznat u gotovo 70 zemalja sveta, ruski premijer ističe da je među najtraženijim vakcinama - Copyright EPA/FRANCIS R. MALASIG

veličina teksta

Aa Aa

Ruski premijer Mihail Mišustin izjavio je da je ruska vakcina Sputnjik V registrovana u gotovo 70 zemalja, što je čini jednom od najtraženijih vakcina protiv kovid-19 na svetu.

"Do sada je Sputnjik V registrovalo gotovo 70 zemalja sveta, jer je ruska vakcina dokazala svoju bezbednost i efikasnost“, rekao je on u subotu na onlajn obrazovnom maratonu "Novo znanje“, prenosi Tas.

"Sada se zvanično može reći da je Sputnjik V jedna od najboljih i jedna od najtraženijih vakcina na svetu", kazao je ruski premijer.


Mišustin je dodao da građani Rusije mogu dobiti vakcinu apsolutno besplatno i pozvao sve Ruse da se vakcinišu.

Ruski premijer je pohvalio zamenika šefa Instituta "Gamaleja" i proizvođača vakcina Denisa Logunova, koji je "zajedno sa svojim timom razvio i testirao novu vakcinu na sebi i otvoreno govorio o tome kako je vakcina stvorena".

"Zahvaljujući tome, mnogi ljudi su promenili mišljenje o ruskoj vakcini. Lično znam ljude koji su nekada bili vrlo skeptični prema ovom projektu", rekao je on.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Mišustin je primetio da na samom početku pandemije niko nije bio spreman ni da prizna da su ruski naučnici sposobni za takav proboj.

"Efikasne vakcine su naša pobeda, postignuta znanjem, profesionalnošću i odlučnošću ruskih naučnika, lekara i drugih specijalista", dodao je on.

Rusija je prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa, Sputnjik V, 11. avgusta 2020. godine.

Cepivo je stvorio Institut "Gamaleja" uz podršku Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF). Sputnjik V zasnovan je na humanoj adenovirusnoj vektorskoj platformi, podseća Tas s.

Tanjug

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin