Politika

Nastavljeno ispitivanje četvrtog svedoka protiv Saljiha Mustafe u Hagu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

13:12

Nastavljeno ispitivanje četvrtog svedoka protiv Saljiha Mustafe u Hagu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi, nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu saslušanjem četvrtog svedoka tužilaštva pod pseudonimom W03594.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999. godine u logoru na imaju u selu Zlaš.

Svedok je završio sa odgovorima na pitanja koja mu je postavljala zastupnica žrtava i trenutno odgovara na pitanja sudskog veća, saopšteno je iz Haga.

Njegov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sedi u sudnici, a tokom suđenja sudsko veće isključuje javnost kada proceni da neki podaci treba da ostanu tajni.

U dosadašnjem toku sudenja Mustafa je negirao krivicu, a tri svedoka su svedočila protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Prvo suđenje pripadniku  OVK u Hagu

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a prošle sedmice počelo je i suđenje čelnicima Udruženja veteran OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva - protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija