Politika

Vučić obišao Zemunsku gimnaziju na Dan škole, dočekala ga nekadašnja razredna

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2021

-

09:56

Vučić obišao Zemunsku gimnaziju na Dan škole, dočekala ga nekadašnja razredna
Vučić obišao Zemunsku gimnaziju na Dan škole, dočekala ga nekadašnja razredna - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je, povodom dana škole, Zemunsku gimnaziju, osnovanu 1858. godine, a koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih škola u Srbiji i regionu.

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka.

Vučića su ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

"Ovo zaista izgleda fenomenalno", rekao je Vučić, koji se u razgovoru sa domaćinima prisetio svojih školskih dana, tadašnjeg izgleda škole u kojoj je proveo četiri godine, a direktor škole mu je uručio monografiju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić je u školi obišao renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu.

Ukupna vrednost radova na zdanju koje je spomenik kulture je 489 miliona dinara.

U razgovoru sa svojom nekadašnjom razrednom, koja mu je predavala ruski jezik Irinom Galkinom, Vučić se prisetio kako su izgledali časovi sa legenradnom profesorkom i otkrio kako mu je išlo učenje ruskog.

"Ona je bila najčuvenija profesorka ruskog jezika u celom Beogradu i bila je veoma stroga, ali pravična, a ja sam se trudio i učio dobro", prisetio se predsednik svojih školskih dana.

Ispričao je kako je izgledalo odgovarati kod profesorke Galkine i da li je bilo teško dobiti peticu, te jednu anegdotu sa časa kada se upravo on našao da odgovara pred tablom, i zamalo izbegao jedinicu.

"Profesorka je imala fantastičan model za učenje jezika. Izvede nas na tablu, diktira 20 reči na srpskom, a onda mi napišemo to na ruskom i moramo pravilno da izgovorimo. Meni je tada zadala reč spomenik, koji se na ruskom kaže 'pamjatnik'. Ali, sam ja promenio akcenat, sa prvog na poslednji slog. A, ona je umela da kada to neko pogreši da jedinicu, koja liči na spomenik... Ali, pošto sam ostalo znao, a možda sam joj bio simpatičan, rekla mi je da ću sledeći put dobiti pravog 'pamjetnika', jedinicu, ako budem ponovo to porgrešio", ispričao je Vučić uz osmeh.

Dodao je da je to zapamtio za ceo život, i nije više grešio.

"Imali smo divnu profesku i nešto od ruskog je ostalo", dodao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na to se profesorka odgovorila da je predsednik svoju ocenu iz ruskog sam zaslužio, i da ona nikada nije poklanjala ocene.

"Slušam svaki put kad nastupas i ponosim se, kažem da je to moj učenik", rekla je prof. Galkina.

Dodala je da je predsednik sedeo do prozora, i ispričala da je uvek znala ko zna, a ko ne zna gradivo, kada je trebala da proziva učenike da odgovaraju, jer, kaže, ako učenik sedi pravo, normalno, onda je spreman.

"Ja sam 37 godina radila ovde i svi moji učenici su bili jako dobri", poručila je profeskorka.

Vučić je rekao i da sada svaki drugi dan uzima časove ruskog jezika, kako bi poboljšao svoje znanje.

"Imaću nastup u Državoj dumi Rusij, i na ruskoj televiziji, prvi put na ruskom jeziku. Vi pratite, pa mi pošaljite šta sve nije valjalo...", zamolio je Vučić svoju profesorku i svima u Gimnaziji se zahvalio na srdačnom dočeku.

U obnovu škola uloženo 22,7 milijardi dinara

U proteklih nekoliko godina država je uložila 22,7 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra u obnovu škola u Srbiji, istakao je danas predsednik Srbije.

U obraćanju prisutnima rekao je da je u Srbiji obnovljeno 180 škola, i dodao da je samo u dve ili tri škole uloženo više nego u Zemunsku gimnaziju, a da će najskuplja biti škola u Sjenici koja košta 10 miliona evra, jer ima najviše đaka.

Vučić je ispričao kako je jednom Marka Blagojevića pitao kako može da košta obnove škole 80 miliona evra, ako klinički centar košta 60 do 70 miliona evra, na šta mu je Blagojević rekao da ne treba da kuka, jer se u sto godina samo jednom ukaže prilika da se u 5 ili 10 godina napravi toliko stvari.

Ukazao je da je država uložila u kompletnu rekonstrukciju Zemunska gimnazije nešto više od 4,5 miliona evra i naglasio da škola sada izgleda predivno.

"Ovako škola nije izgledala u naše vreme, ni blizu. Mnogo sam srećan što danas izgleda lepše", kazao je Vučić.

Podsetio je da je ta škola iznedrila mnogo divnih ljudi, ali i ljude koji su zadužili našu zemlju od Save Šumanovića, do Branka Pešića, i mnogih drugih velikana.

"Mnogo sam srećan što smo za one koji danas pohađaju ovu školu mogli da učinimo nešto", rekao je on zahvalivši se direktoru i nastavnom osoblju, ali i posebno Lazaru Davidoviću dekanu Medicinskog fakulteta, nekadašnjeg đaka Zemunske gimnazije koji je došao na ovu svečanost.

"Srećan sam što sam video mnogo mladih profesora i veličanstvenu energiju", kazao je on zahvalivši se posebno i svojoj profesorki ruskog Irini Velkini što je došla da se sretne s njim.

Vučić je poželeo da se đaci u obnovljenoj školi osećaju kao kod svoje kuće, a direktoru se zahvalio što ima snage da uči našu decu, da se bori za njihovu i budućnost naše Srbije.

"Srećan sam što sam proveo jutro na neki način u svojoj školi. Kada sam ulazio unutra pitao me Blagojević 'sećaš li se keramičkih pločica', rekao sam 'naravno. Nisam proveo par dana u ovoj školi, već mnogo godina'", preneo je on.

Predsednik je najavio da će se nastaviti rad na obnovi škola, i istakao da je Zemunska gimnazija jedna od najlepših zgrada u Zemunu i možda u Beogradu.

"Ovo dekorativno spoljno osvetljenje moramo da ga napravimo svuda, jer sada Zemunska gimnazija sija i noću", dodao je on poželevši Zemunskoj gimnaziji da radi još 163 godine "pa da vidmo dalje", a đacima da budu uspešni, vredni i pošteni ljudi.

Učenicima i profesorima na raspolaganju najsavremenija oprema 

Prema rečima direktora Gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom.

Bjelanović je za Tanjug precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

"Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imace pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine", naveo je Bjelanović.

U podrumskim prostorijama, koje su sada uređene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice ...

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Direktor je najavio i da će Gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

"U Gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara", rekao je on.

Bjelanović podseća da su bivši đaci ove gimnazije uspešni i širom sveta su u svim oblastima.

"Medu njima najpoznatiji su kao političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novakovic, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimanzije dobijaju nagrade, a nadam da cemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu, ... pisac David Albahari. Tu su i umetnici počevši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević - prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912 odbranio rad na Sorboni", rekao je on ranije za Tanjug.

Među uspešnim đacima Gimnazije je i mladi Filip Bošković sa Kembridža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od PCR testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

Komentari (0)

Srbija