Politika

Posmatračka misija EU na Kosovu: Mirni i demokratski izbori izuzev u većinski srpskim sredinama

Komentari

Autor: A. Ćup/Tanjug

19/10/2021

-

14:07

Posmatračka misija EU na Kosovu:  Mirni i demokratski izbori izuzev u većinski srpskim sredinama
Posmatračka misija EU na Kosovu: Mirni i demokratski izbori izuzev u većinski srpskim sredinama - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Lokalni izbori na Kosovu su protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, osim u većinski srpskim sredinama u kojima su zabeleženi pritisci na birače i gde je politička konkurencija bila ograničena, zaključak je misije EU koja je posmatrala izbore, rekli su u Prištini šef posmatračke misije Lukas Mandl i izvestilac za Kosovo Evropskog parlamenta Viola fon Kramon. 

Mandl je na konferenciji za novinare rekao da je misija posmatrača EU obišla oko 400 biračkih mesta i da su primetili da je na pojedinim bilo potpomaganja glasova, a na nekima su se glasači pojavili sa isteklim dokumentima, prenosi Koha

"Bilo je slučajeva potpomaganja glasanja, u nekoliko slučajeva je zabeleženo da su birači imali istekla dokumenta. Uočili smo da je Srpska lista monopolizovala politički život Srba na Kosovu i kao što sam pomenuo, Misija EU je u razgovoru sa građanima saznala da je njima bilo prećeno i da su bili pod pritiskom kandidata Srpske liste i njihovih aktivista", naveo je Mandl.

Viola fon Kramon Taubadel  je ocenila protekle izbore apostrofirajući Kosovo kao primer u smislu demokratije, i kritikovala Srpsku listu, za koju je rekla da je suzila politički prostor za Srbe i izvršila pritisak tokom kampanje.

Ona je na konferenciji posmatračke misije EU u Prištini rekla da postoje optužbe da je Srpska lista naterala Srbe da glasaju za ovaj politički entitet, prenosi Koha.

Na pitanje da proklomentariše izjavu predsednika Srpske liste Gorana Rakića da će napustiti kosovske institucije ako se ne formira ZSO, fon Kramon je kazala da je to pretnja glasačima i drugim kandidatima.

"To je velika pretnja glasačima i kandidatima koji nisu iz Srpske liste. To smo culi od sagovornika na severu. Što se tiče opšteg okruženja na severu, to je van mog mandata. Ovo ćemo detaljnije analizirati", rekla je fon Kramon.

Ona je dodala da su izbori primer demokratije, ali da nisu izbegnuti neki sistemski nedostaci.

"Jedan od njih je sužavanje političkog prostora za Srbe", rekla je ona.

Kako su ocenili, zabeležen je mali broj žena među kandidatima, kao i nedostaci u zakonskom okviru. 

Predstavnici misije nisu želeli da odgovaraju na pitanja o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova uoči izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija