Politika

Šef misije EU u Prištini: EK traži da se realizuju svi potpisani sporazumi sa Beogradom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2021

-

21:49

potpis

veličina teksta

Aa Aa

U izveštaju o napretku Kosova, Evropska komisija je istakla "važnost sprovođenja svih do sada postignutih sporazuma sa Srbijom" kao i da se "Kosovo mora posebno angažovati u nastavku dijaloga" da bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Šef misije EU u Prištini Tomas Suniog izjavio je večeras da EK traži da se realizuju svi sporazumi koji su potpisani i da je to u skladu sa vladavinom prava.

"Kao Evropska unija tražimo da se sprovedu svi potpisani sporazumi. To obuhvata i sporazum iz 2013. godine. Želeo bih da podsetim da sporazum iz 2013. nije bio samo deo dijaloga, već da je bio dogovoren sa skupštinom Kosova i to ustavnom većinom. Ako govorimo o vladavini prava, potpisano mora da se sprovede", rekao je Suniog.

Sa druge strane premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Priština nije zaboravila na dogovore koji su postignuti u Briselu, ali da su mnoga druga pitanja sada u fokusu kosovske vlade.

"Danas mogu da kažem da su prioriteti vlade Republike Kosova zaposlenje, pravda i borba protiv pandemije. Dakle, ekonomski razvoj, ekonomski rast i zaposlenje, s jedne strane, dok su sa druge borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i pravda. Nismo zapostavili ni sastanke i pregovore u Briselu i uvek smo spremni za dijalog, ali pitanje dijaloga ne može da zameni borbu protiv pandemije", kazao je večeras Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija