Politika

Sudija naložio dve izmene u optužnici protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

09:16

Sudija naložio dve izmene u optužnici protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka
Sudija naložio dve izmene u optužnici protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka - Copyright Printskrin/Youtube/RTK

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanh veća Kosova sa sedištem u Hagu, doneo je dve odluke u vezi sa optužnicom protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka (58), kojom se tereti za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine i u vezi sa osporavanjem nadležnosti tog suda.

U informaciji suda se navodi da je sudija utvrdio da je neophodno izmeniti potvrđenu optužbicu protiv Šalje kako bi, između ostalog, pružila potreban nivo konkretnosti i jasnoće, čime je delimično uvažio zahtev odbrane, i naložio Specijalizovanom tužilaštvu da dostavi ispravljenu verziju optužnice najkasnije do 1. novembra.

Ostali zahtevi odbrane koji osporavaju formu optužnice su odbijeni.

U svojoj drugoj odluci, sudija je odbacio podnesak odbrane kojim se osporava osnivanje i nadležnost Specijalizovanih veća, kao i navodna kršenja ustavnih prava optuženog.

Šalja je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je zločine za koje se tereti, a sada su u toku pripreme za suđenje.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija