Politika

Bilčik i Fajon pozvali opoziciju da delegira predstavnike u Privremeno nadzorno telo

Komentari

Autor: FoNet

23/10/2021

-

10:01

Bilčik i Fajon pozvali opoziciju da delegira predstavnike u Privremeno nadzorno telo
Bilčik i Fajon pozvali opoziciju da delegira predstavnike u Privremeno nadzorno telo - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon pozvali su opozicione partije, koje su uz njihovo učešće bile u dijalogu sa vlastima o izbornim uslovima, da delegiraju predstavnika u Privremeno nadzorno telo.

U pismu upućenom na adrese Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokreta za promene, oni ih "ohrabruju" da predsedniku Skupštine Srbije do 25. oktobra odrede svog člana, "koji ispunjava najviše standarde profesionalnog i ličnog integriteta".

Podsećaju da je u međustranačkom dijalogu, koji je sa evroparlamentarcima održan 17. i 18. septembra u Beogradu, dogovoreno 16 različitih mera za poboljšanje izbornih uslova, zasnovanih na stavovima "svih učesnika u procesu dijaloga".

"Želeli bismo da vas ohrabrimo da aktivno učestvujete u primeni ovih mera koje bi mogle da pomognu poboljšanju uslova za predstojeće izbore u Srbiji", poručili su Bilčik i Fajon u pismu u koje je FoNet imao uvid.

To se posebno odnosi na formiranje Privremenog nadzornog tela, dodaju evroparlamentarci i navode da opozicione stranke i platforme mogu predložiti članove ovog tela da bi se, uoči izbora, obezbedio bolji nadzor rada medija.

Kako bi se obezbedila adekvatna zastupljnost opozicije u Privremenom nadzornom telu i time doprinelo poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, ističe se u pismu, "pozivamo vas da brzo dostavite vaš predlog odgovarajućeg kandidata koji ispunjava najviše standarde profesionalnog i ličnog integriteta".

Bilčik i Fajon preciziraju da bi taj predlog predsedniku Skupštine Srbije trebalo dostaviti do 25.oktobra i ističu da bi veoma cenili ako bi kopija dopisa bila i njima dostavljena. Uspostavljanje boljih uslova za političku utakmicu primarna je odgovornost državnih vlasti i institucija, ali je i "vaša uloga, kao opozicionih snaga, od najvećeg značaja", ističe se u pismu.

"Dijalog, komunikacija i saradnja među razločitim političkim snagama su ključni za demokratski razvoj naših društava i građana koje predstavljamo", zaključuju Bilčik i Fajon.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će učestvovati na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca o poboljšanju izbornih uslova. 

Ko će sve sedeti u Nazornom telu za medije?

Posle dogovora koji je postignut oči u oči u okviru međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca, prešlo se na onlajn proveru onoga što jeurađeno na realizaciji tog sporzuma, a predstavnici Evropskog parlamenta i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razmatrali su nedavno na koji način se sprovede 16 usvojenih preporuka.

"Mi smo prihvatii sve što se od nas tražilo i radi se na implementaciji svega toga. Žao mi je što su neke opozicone stranke odbile da uopšte razgovaraju o tome, reč je o grupaciji Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, ali pozivam i njih da daju predstavnike", rekao je Dačić. 

Deo opozicije, među kojim su i SSP Dragana Đilasa i Narodna stranka Vika Jeremića,  ne želi da učestvuje u radu privremenog tela za medije koje je Vlada Srbije formirala u dogovoru sa Evropskim parlamentom. 

Ovo nadzorno telo, inače, treba da napiše pravilnik koji će morati da poštuju nacionalni kablovski mediji dok će pratiti kako mediji izveštavaju u predizbornom periodu.

<div id="div-gpt-ad-1629899634494-0" '="" data-google-query-id="CJnz0JmN4PMCFYWCgwcdvisJBg" style="margin: 0px; box-sizing: border-box; transition: all 0.3s linear 0s;">

Iz Transparentnosti Srbija, međutim, smatraju da formiranje tog organa nije u skladu sa zakonom i elektronskim medijima.

"Privremenom nadzornom telu su povereni neki poslovi za koje već zadužen REM, pri čemu, da apsurd bude veći, polovinu članova tog tela predlaže sam REM koji će tako biti u situaciji da puržaju konsultacije sopstvenoj instituciji i daju mišljenja o njenom radu", poručili su iz Transparentnosti Srbije.

Komentari (0)

Srbija