Politika

Počeo međustranački dijalog bez posrednika: Vučić sa delom opozicije, Dačić očekuje da se usaglasi završni dokument

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2021

-

08:03

Počeo međustranački dijalog bez posrednika: Vučić sa delom opozicije, Dačić očekuje da se usaglasi završni dokument
Počeo međustranački dijalog bez posrednika: Vučić sa delom opozicije, Dačić očekuje da se usaglasi završni dokument - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic, E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas je oko 9.30 počeo 15. sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, kojem prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sastanku su pored predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predstavnici Zdrave Srbije Miloljub Albijanić i Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić, kao i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

Na sastanku su i predstavnici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Dejan Đurđević.

 

U Međustranačkom dijalogu koji se vodi bez posredovanja predstavnika EU, vlast i opozicija, mogli bi, prema najavama, danas da dođu  do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova. Danas će, naime, biti održan sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dijalog, koji se vodio od marta, išao je, podsetimo, na dva koloseka. Na prvom koloseku, uz posredovanje stranaca, došlo do načelnog dogovora u septembru posle susreta "oči u oči" u Beogradu, kada su se kofasilitatori, odnosno predstanici Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije usaglasili oko izmena koje je potrebno uneti u cilju poboljšanja izbornih uslova. Mada se deo opozicije povukao iz tog dogovora, nadležni u Srbiji najavili su početak primene mera koje su na tom koloseku dogovorene. 

S druge strane, na drugom koloseku, na kom se nalaze SNS, SPS, SVM, Dveri, DSS i POKS (koalicija NADA), Srpska stranka Zavetnici, DJB i SRS konačan dogovor se i dalje čeka. 

Susret sa predsednikom Srbije prvobitno je bio najavljen i pre nešto više od mesec dana, ali je pomeran i najzad zakazan za danas. U međuvremenu, neke od pomenutih stranaka su već odlučile da izađu na izbore.

Tokom prethodnih sastanaka, na koloseku bez posrednika, bilo reči i o datumu održavanja izbora, a poznato je da se nakon skupa 2. septembra u predlogu vlasti našao 3. april kao datum za održavanje izbora na svim nivoima. 

Nakon niza sastanaka, od aprila do septembra, epilog dijaloga bez posrednika očekivao se početkom devetog meseca, ali konačan dogovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima na ovom koloseku još uvek nije javno iznet.

Finalnom sastanku u septembru je trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je sastanak otkazan. Očekivalo se da će se tada definisati konačni stavovi vlasti i opozocije u vezi sa predlogom sporazuma o izbornim uslova, kao i eventulano potpisivanje sporazuma. 

Dačić o mogućem završnom dokumentu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, u najavi sutrašnjeg sastanka, naveo je da je dijalog bio uspešan i konstruktivan, ali i konkretan, te dodao da će učesnici u subotu pokušati da dođu do završnog dokumenta.

"Na osnovu svih predloga koje smo imali do sada probaćemo da dođemo do završnog dokumenta koji bi imao kao svoj krajnji cilj da većina učesnika bude zadovoljna i tokom i rezultatima dijaloga. Može se očekivati i na osnovu onoga što je predsednik Vučić rekao na prvom sastanku jedan fleksibilan pristup vlasti i konstruktivan odnos opozicije, odnosno njihovi predlozi su bili realni i relistični", rekao je Dačić.

Kako je naglasio, očekuje uspešan završetak procesa koji se vodi od marta, a najavio je i da bi završeni dokument bio predstavljen i svim drugim strankama koje ne učestvuju na sastanku Radne grupe. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da će se taj pokret odazvati na sutrašnji sastanak Radne grupe za poboljšanje izbornih uslova u Narodnoj skupštini bez stranih posrednika.

"Na tom sastanku očekujemo konačan odgovor vlasti na naše ključne zahteve. Tu su, pored ostalih, dva za nas najvažnija: da dobijemo konkretne medija planove u narednih šest meseci od sedam najvecih medija koji su bili na sastanku Radne grupe i da se formira Nadzorni odbor koji ce kontrolisati primenu Sporazuma i kompletan predizborni i izborni proces", rekao je Obradović za Tanjug.

To su, pored ostalih konkretnih zahteva, naše crvene linije i ako se one ne nadu u završnom Sporazumu mi necemo staviti svoj potpis, dodao je on, prenosi Tanjug.

"Konačnu rec da li ćemo potpisati Sporazum dace Predsedništvo Dveri nakon što dobijemo odgovor na naše zahteve i uvid u novu verziju Sporazuma posle sutrašnje - nadam se - završne runde pregovora u Skupštini", rekao je Obradović.

Inače, Dačić je pozvao sve opozicione stranke, bez obzira na kolosek, da daju svoje predstavnike za Privremeno nadzorno telo za praćenje medija u kampanji i da se pripreme da daju članove i zamenike članova RIK-a.

Podsetimo, posle dogovora koji je postignut oči u oči u okviru međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca, predstavnici Evropskog parlamenta i predsednik Skupštine Srbije razmatrali su nedavno na koji način se sprovede 16 usvojenih preporuka.

Deo opozicije, među kojim su i SSP Dragana Đilasa i Narodna stranka Vuka Jeremića, ne želi da učestvuje u radu privremenog tela za medije koje je Vlada Srbije formirala u dogovoru sa Evropskim parlamentom. 

Koje stranke izlaze na izbore

Ni nakon dva koloseka dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima zapravo nije jasno ko će izaći na izbore i u kojim kolonama. Iako određene stranke jesu potvrdile učešće, veliki broj njih najavio je konačnu odluku do kraja meseca.

Pokret Dveri doneo je odluku da izađe na parlamentarne izbore, a u saopštenju se navodi da je odluka donsena "posle više od godinu dana zamajavanja od strane vlasti u vezi sa međustranačkim dijalogom".

"Posle više od godinu dana zamajavanja od strane vlasti u vezi sa međustranačkim dijalogom oko poboljšanja izbornih uslova na dva koloseka, Glavni odbor Dveri ocenjuje da su istekli svi rokovi za dogovor i da je ostalo manje od šest meseci do izbora. Zato više nećemo čekati bilo kakve razgovore sa vlašću već idemo na izbore i u direktnu borbu za podršku i glasove građana bez obzira na izborne uslove", saopštio je Srpski pokret Dveri 3. oktobra.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Uz to, lider Dveri Boško Obradović najavio je da će se kandidovati za predsednika Srbije, ukoliko ne dođe do dogovora opozicije o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

Pre toga, znalo se da će se na predsedničkim izborima kandidovati Miloš Jovanović, isped koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kralevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 23 udruženja građana.

Veći broj partija iz tzv. bojkot opozcije još uvek nije doneo odluku o izlasku na izbore sledeće godine, ali se, kako su najavili, to može očekivati do kraja ovog meseca. Iako su se i pre i nakon odlaska evroparlamentaraca provlačili predlozi o saradnji opozicije, do konkretnih dogovora nije došlo.

Takođe, i Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) dogovorile su se da nastave saradnju.

Komentari (0)

Srbija