Politika

Dačić: Poziv opoziciji da predloži svoje predstavnike u privremeno telo za praćenje medija u kampanji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Fonet

18/10/2021

-

13:44

Dačić: Poziv opoziciji da predloži svoje predstavnike u privremeno telo za praćenje medija u kampanji
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da je na današnjem onlajn sastanku sa posrednicima Evropskog parlamenta (EP) za međustranački dijalog o izbornim uslovima u Srbiji, pozvana opozicija da da svoje predstavnike u privremeno telo za praćenje medija u kampanji.

"Rekao sam da će državni organi sprovesti sve ono što smo se do sada dogovorili i što su tražili predstavnici EP, u cilju unapređenja izbornih uslova", objasnio je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka.

Vlada je, kako je istakao, donela pravni okvir za formiranje privremenog tela za praćenje medija, čiju polovinu članova će činiti predstavnici opozicionih stranaka i koalicija, i onih koji su pristali na dijalog uz posredovanje EP, i onih koji su bili protiv, i u narednih nekoliko dana treba da daju svoje predloge, da bi sledeće sedmice on to zvanično predložio Ministarstvu kulture i posrednicima u dijalogu.

"U dogovoru sa kofasilitatorima ja ću predložiti ono što mi predloži opozicija. Vodiće se računa o relevantnosti političkih stranaka i grupacija. Nije moja uloga da kadriram, nego samo da pomognem u ovom procesu", rekao je predsednik parlamenta.

On je najavio i izmene Zakona o izboru narodnih poslanika kako bi bilo moguće proširenje Republičke izborne komisije sa novih šest članova i isto toliko zamenika iz redova opozicije, koja nije u parlamentu.

"Taj zakon mora da prođe hitnu i što kraću javnu raspravu", naveo je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog stava Venecijanske komisije kada je reč o izmenama Ustava.

"Dobili smo pozitivno mišljenje, odnosno ocenjeno je da je predog tih ustavnih amandmana u skladu sa demokratskim evropskim vrednostima. Time su stvoreni uslovi da Odbor za ustavna pitanja usvoji konačan tekst amandmana kako bi oni bili usvojeni u parlamentu", naveo je Dačić.

U međuvremenu, dodao je, neophodno je doneti i zakon o referendumu, odnosno uskladiti ga s Ustavom.  Prema Ustavu za promenu tog akta neophodno je da na referendumu glasa većina izašlih birača, dok zakon, koji nije promenjen nakon promena Ustava, navodi da je potrebna većina od ukupnog broja birača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija