Politika

Dačić: Pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o ustavnim amandmanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2021

-

13:36 >> 15:11

Dačić: Pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o ustavnim amandmanima
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Supštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je se venecijanska komisija saglasila sa predlogom ustavnih amandmana. 

Posle sastanaka sa predstavnicima venecijanske komisije Dačić je rekao: "Danas smo završili raspravu o njihovom mišljenju na ustavne amandmane i promenu ustava. Taj proces traje dosta dugo od 2006. godine jer postoje primedbe na Ustav koji je tada donet, ali smo tek sada došli do toga da se Venecijanska komisija složila sa predlogom ustavnih amandmana".

Kako je rekao Dačić u nacrtu mišljenja se ocenjuje da su promene ustava u skladu sa evropskim standardima, a to znači njihovo pozitivno mišljenje na sadržinu.

"Što se tiče onoga što smo mi radili, ocenjeno je da je proces bio inkluzivan, što znači da smo imali čitavu jednu seriju javnih rasprava koju je radio naš odbor za Ustavna pitanja. Takođe da je MInistarstvo pravde uspelo da, zajedno sa našim Odborom aktivira i sva strukovna udruženja koja su imala primbedbe na neke ranije nacrte. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo dobili pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na tekst ustavnih amandmana", naveo je predsednik Skupštine Srbije. 

Istakao je da je sledeća faza donošenje Zakona o referendumu što će biti tema na sledećim sednicama, kako bi se to završilo pre sredine februara sledeće godine.

"Ceo naš rad je ocenjen pozitivno i to je jedna poruka i u budućnosti kada imamo ovakve zahvate koji se tiču izmena zakona, pisanja novih ili izmena ustava, ovom procesu moramo da pristupimo na jedan ozbiljan način. Za razliku od nekih drugih vremena, mislim da smo uspeli da u potpunosti ispunimo zahteve koji su dolazili od Venecijanske komisije i pokazali našu spremnost da i dalje radimo s njima", rekao je Ivica Dačić. 

Dodao je da sledeći korak predstavlja da Odbor za ustavna pitanja utvrdi konačan tekst ustavnih amandmana i da ih pošalje Narodnoj skupštini, a da se ona izjasni o tome na svojoj plenarnoj sednici.

Zato je bitno da se donese novi Zakon o refendumu koji će biti usklađen sa Ustavom, ali i sa mišljenjem Venecijanske komisije i to je već sledeća obaveza koju imamo, ali koja se ne tiče samo nas već i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Popović: Biće nam mnogo lakši put ka evropskim integracijama

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će put Srbije ka evropskim integracijama sada biti mnogo lakši nakon što je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope o Predlogu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

"Najbitnije je da smo u ovom Predlogu primenili sve ono što su iz Venecijanske Komisije davali kao predloge i sugestije, u skladu sa njihovim pravilima. To je jedan o prvih koraka u usklađivanju našeg pravnog sistema sa evrospkim sistemom i najvažniji korak u postizanju našeg krajnjeg cilja, a to je vladavina prava", rekla je Popović nakon sednice Komisije u Veneciji.

Saglasna je sa predsednikom Parlamenta Ivicom Dačićem da će Srbija stići da do sledećih izbora sprovede referendum o predloženim izmenama Ustava iz 2006. godine, čime će se okončati proces ustavnih promena. Istakla je da je važno što su domaće institucije, kao predlagači ustavnih amandmana u stalnom kontaktu sa evropskim telima poput Venecijanske komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija