Politika

Vučić posle sastanka sa Dodikom: Srbija neće podržati sankcije protiv RS

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

18:12

Vučić posle sastanka sa Dodikom: Srbija neće podržati sankcije protiv RS
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa srpskim članon Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a tema razgovora u Vili mir, bila je politička situacija u BiH.

Vučić je rekao da je obavešten o svemu što se zbiva u BiH, i rekao je da je sa Dodikom govorio o konkretnim projektima.

"Važno je da pokušamo da sačuvamo mir i pokažemo ono što je Dodik pokazao večeras da RS nije izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da se pronađe rešenje i izlaz iz krize. Srbija se neće priključiti sankcijama, nećemo podržati sankcije protiv bilog koga u RS, naš stav je čvrst i nedvosmilsen. Molimo sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom", rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka.

On je dodao da razgovor sa Bošnjacima nema alternativu i da, kako kaže, treba da se ustanovi ili obnovi.

"Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir RS da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS  suprotno Dejtonskom sporazumu i predaje centralnim organima vlasti. I ono što je za mene veoma važno da je on spreman da razgovara ukoliko bi se taj problem rešio. To čini mi se lišava sve one koji žele da kažu da je kriv Dodik ili RS, i da nas uvodi u nešto što je racionalan i pragmatičan pristup", rekao je Vučić.

Infrastrukturni projekti i spajanje Srbije sa RS i BiH

Predsednik Srbije istakao je večeras da smatra važnim ubrzanje donošenja odluka u Sarajevu oko autoputa do Srbije, jer bi ta vrsta spajanja srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose.

Vučić je, posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kazao da je razgovarao sa njim o svim temama, i da je imao opsežne pripreme za današnji sastanak.

 S tim u vezi je kazao da je razgovarano o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, Srbije i BiH.

"U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercionalnog ugovora za izgradnju dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine u dužini od 19 kilometara, čije finansiranje će za 80 do 90 odsto preuzeti Srbija", objasnio je on.

Vučić je ukazao da nama radovi na mostu na Savi napreduju, kao i radovi na putu od Kuzmina do Sremske Rače.

"Imajući u vidu činjenicu da je Dodik već radio i da su završene deonice Banjaluka-Prnjavor, Prnjavor-Doboj, ostalo je da se radi deonica Prnjavor preko Brčkog do Bijeljine. Za nas je važno i zamolio sam Dodika da u Sarajevu razgovara sa kolegama da ubrzamo donošenje odluke u vezi izgradnje autoputa prema Sarajevu", kazao je on.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Kazao je da Srbija već radi projektnu dokumentaciju za deonicu Požega-Kotroman, koja će koštati 830 do 850 miliona evra, ali se konačna cena ne može tačno znati do potpisivanja komercionalnog ugovora, jer cene građevinskog materijala strahovito rastu.

Za nas je, dodaje, važno da se tih 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre.

"Istovremeno do kraja godine ili početkom iduće potpisaćemo ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare. Time ćemo kod Duge Poljane imati račvanje čime bi spojili Novi Pazar, Sjenicu, i Tutin sa Podgoricom i Sarajevom, istočni deo BIH, ali i Sarajevo i sa predelima u Srbiji gde žive Bošnjaci i Beogradom. Mislim da bi takva vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose", ocenio je on.

Ukazao je da ne postoji normalan put preko Drine koji spaja Srbiju sa BiH, i da čak i most kod Brutunce, koji se radi, to ne može dugo promeniti.

"Kada uradimo autoput Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica koju ćemo produžiti do Malog Zvornika, dodatno ćemo povećati snagu i kontinuitet komunikacije sa BiH i RS", uveren je on.

Izgradnja gasovoda do Banjaluke

Predsednik Vučić izjavio je večeras da je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikmom razgovarao o energetskoj situaciji i o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa različitim partnerima o izgradnji gasovoda do Banjaluke, čime bi se obezbedila energetska stabilnost RS.

Vučić je ponovio da je energetska situacija takva da preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i nameće pitanje hoće li moći da izdrže bez nestašice struje.

U tom smislu, odgovornom smatra izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama.

Zato će, kaže, razgovarati sa mađarskim partnerima, jer Srbija može i ima ineteres da bude manjinski suvlasnik tamošnje nuklearke.

"Spremni smo da damo za 5, 10 ili 15 odsto, kako bismo uvećali našu snagu, zbog privrede, ekonomije, ali i građana", rekao je Vučić.

Preneo je da je sa Dodikom razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa svim potencijalnim partnerima, iz EU, ali i Rusije, o izgradnji kraka gasodova sa teritorije Srbije do Banjaluke.

"Jasno je koliko je Srbija, uprkos teškoj energetskoj situaciji sigurnija jer je izgradila skup, zahtevan gasovod, ali ne brine hoće li imati grejanje ove zime", rekao je Vučić.

Gasovod do Banjaluke oznažio bi privredu RS, omogućio bezbednost za građane, dodao je.

"Spremni smo da razgovaramo i sa Sarajevom i nadam se da će razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara, već nasušne potrebe građana i privrede", rekao je Vučić.

Dodik: Srpska je povređena i suočava se sa velikim pritiscima

Prethodno je Dodik ocenio da je situacija u BiH složena.

"Upoznao sam predsednika Vučića da je RS u nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukinu oružane snage RS. Današnja situacija je sledeća - Ustav BiH ne poznaje nadležnosti BiH za odbranu. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima, ja razgovaram sa predsednikom o tome, i sa nekim drugim prijateljima ću razgovarati kako bismo došli do najboljih rešenja", rekao je Dodik.

On kaže da je Republika Srpska povređena, i da se suočava sa velikim pritiscima međunarodnih faktora, a da je kruna svega postavljenje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita.

"Nikakvi sukobi nisu potrebni, i neće ih biti. Ja neću da žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za Republiku Srpsku. Visoki predstavnik je nametnuo zakon, a na to nije imao pravo. Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik, koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH", rekao je Dodik.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Srpski član predsedništva BiH je rekao da je spreman da razgovara, ali da neće dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma centralnim vlastima u Sarajevu.

"Hvala predsedniku Vučiću što me je saslušao, i slažemo se da mir nema alternativu. Mi ćemo se politički borbeno boriti za naša prava. Ništa ne diramo od Bosne i Hercegovine, ali ono što ste oteli - ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo drugačije razgovarati", rekao je Dodik.

Dodik je pred susret sa Vučićem rekao da će naglasiti da Republika Srpska ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

Dodao je da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u celosti, ali očekuje, razumevanje.

Naveo je i da današnji razgovori predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka.

"Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava", rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvek pokušavaju da "donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija