Region

Izetbegović o Dodikovoj najavi da će RS vratiti državne nadležnosti: Podela BiH se neće desiti

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

15:02

Izetbegović o Dodikovoj najavi da će RS vratiti državne nadležnosti: Podela BiH se neće desiti
Izetbegović o Dodikovoj najavi da će RS vratiti državne nadležnosti: Podela BiH se neće desiti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tresla se gora rodio se miš, izjavio je danas lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, komentarišući izjavu predsednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska vratiti neke državne nadležnost, a njegov stranački kolega Šefik Džaferović smatra da se srpski član Predsedništva BiH "ponaša nerazumno".

Prema rečima Izetbegovića, ulazak u kasarne bio bi udar na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i smatra da bi Dodik zbog toga snosio odgovornost.

Na najavu Dodika da će Republika Srpska preuzeti pojedine državne nadležnosti, Izetbegović tvrdi da se podela BiH neće desiti.

Očekuje da će među političarima u Republici Srpskoj biti sve više onih koji neće podržati Dodikove zahteve.

"Sve će se svesti na to da se tresla gora, a rodio miš", naveo je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice od smrti osnivača SDA Alije Izetbegović, ocenio je da je današnja kriza najopasnija koju BiH proživljava od Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, otvoreno se preti i već se poduzimaju neki konkrektni koraci koji vode ka ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH.

"Verujem da će institucije Bosne i Hercegovine dati odgovor na sve ove izazove, da će zaštititi suverenitet BiH i teritorijalni integritet. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu, jer je i ona na neki način institucija BiH, jer je sastavni deo Dejtonskog sporazuma i oni ovde imaju svoje obaveze, kako u pogledu civilnog, tako i vojnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazma", rekao je Džaferović.

Veruje, kaže, da neće biti dozvoljeno da se umanjuje kapacitet institucija BiH.

Prema njegovim rečima, Dodik se, kaže, ponaša nerazumno, što BiH vodi u destabilizaciju i rušenje Dejtonskog sporazuma.

"Ako isprovocira situaciju koja destabilizuje stanje u BiH i koja ruši Dejtonski mirovni sporazum, onda mora znati da će on biti taj, i oni koji ga podržavaju, koji će pretrpeti najveće štete i da će štete pretrpeti entitet za koji tvrdi da ga predstavlja", naveo je Džaferović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa