Politika

Kancelarija EU u Prištini potvrdila posetu Lajčaka i Palmera

Komentari

Autor: RTK2, Tanjug

28/05/2021

-

17:23

Kancelarija EU u Prištini potvrdila posetu Lajčaka i Palmera
Kancelarija EU u Prištini potvrdila posetu Lajčaka i Palmera - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, boraviće na Kosovu od 31. maja do 1. juna, saopštila je Kancelarija Evropske unije.

On će se tokom dvodnevne radne posete sastati sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, prvim potpredsednikom vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnikom Bisljimijem, kao i sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervala Švarc.

Lajčak će se takođe sastati sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i obratiti se šefovima misija EU.

Tokom posete, specijalnom predstavniku EU Lajčaku pridružiće se zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Zajedno će se obratiti medijima u utorak, 1. juna, u 10:45 u kancelariji EU, prenosi klankosova.tv.

Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu prethodno rečeno da će Lajčak sledeće nedelje doputovati u radnu posetu Beogradu.

Prema tim izvorima, Lajčak bi u Beograd trebalo da dođe u drugoj polovini nedelje nakon posete Prištini.

Istovremeno, u posetu Beogradu i Prištini dolazi i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug kažu da je poseta u vezi sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i organizacijom nove runde razgovora na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

Sastanak je "planiran" za 14. ili 15. jun u Briselu, ali i dalje, kako se navodi, "u mnogome zavisi i od stava jednog od učesnika dijaloga.

Komentari (0)

Srbija