Politika

Na sednici GO SNS-a nije izabran Stefanovićev naslednik; Vučević: Nismo ulazili u motive njegove ostavke

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

29/05/2021

-

10:01

Na sednici GO SNS-a nije izabran Stefanovićev naslednik; Vučević: Nismo ulazili u motive njegove ostavke
Na sednici GO SNS-a nije izabran Stefanovićev naslednik; Vučević: Nismo ulazili u motive njegove ostavke - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Glavni odbor SNS-a konstatovao je ostavku nebojše Stefanovića na mesto predsednika gradskog odbora stranke. Nije se raspravljalo o odlukama i smenama u izvršnoj vlasti. Jednoglasno je doneta odluka o ujedinjenu SNS-a i SPAS-a, a Aleksandar Šapić je izabran za potpredsednika stranke. Vučić je u delu sednice otvorenom za javnost poručio da će Srbija biti izložena pritiscima, ali da neće da prizna nezavisnost Kosova. 

Najvažnije sa sednice GO SNS-a

  • Nebojša Stefanović podneo je ostavku na mesto predsednika gradskog odbora SNS Beograd
  • Jednoglasno izglasano ujedinjenje SNS-a i SPAS-a, Aleksandar Šapić izabran za potpredsednika stranke
  • Najavljena Skupština SNS-a u oktobru
  • Vučić rekao da će Srbija biti izložena pritiscima i poručio da neće da potpiše priznanje nezavisnog Kosova

12.52 - Smene u izvršnoj vlasti nisu bile tema

"Ostavke i smene u izvršnoj vlasti nisu bile tema", rekao je Miloš Vučević i dodao da se o ostavkama ne raspravlja. 

"Nije se ulazilo u motive ni razloge ostavke bilo koga, pa ni gospodina Stefanovića. Jedino je konstatovano da je Stefanović podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika gradskog odbora SNS-a", objasnio je. 

Ističe da SNS, za razliku od drugih stranaka, otvoreno priča o problemima. 

Šapić je rekao da će uskoro biti izabran poverenik ili tim koji će voditi računa o beogradskom odboru, a da će on svakako dati svoj doprinos. 

12.47 - Šapić: Ako želite da budete konkurentni morate da se menjate

Aleksandar Šapić je rekao da će se truditi da učini koliko god može da SNS bude bolja ulaskom SPAS-a i da veruje da će sama organizacija učiniti da i on bude bolji. 

"SNS je jedna organizacija koja je shvatila da ona postoji zbog Srbije, a da Srbije ne postoji zbog nje", naveo je. 

Kako je rekao, SNS postoji oko 13 godina, i menjala se. 

"Živimo u vremenima u kojima ako želite da budete konkurentni, morate stalno da se menjate i radite na sebi. To je zadatak svih nas", poručio je Šapić. 

12.40 - Gotova sednica Glavnog odbora SNS-a

Funkcioner SNS-a Miloš Vučević je rekao da je odlukom da se ujedini sa SPAS-om, SNS pokazao širinu i odgovornost. Dodao je da je je oslučeno da Skupština stranke bude održana od 21. do 23. oktobra, kada će biti birano novo rukovodstvo.

"Ovlastili smo Glavni odbor SNS-a da u narednom perodu izabere poverenika gradskog odbora u Beogradu, s obzirom da je nebojša Stefanović podneo ostavku", dodao je Vučević.

Vučević je rekao da će biti aktueln pritisak na Srbiju zbog KiM. 

"Vidimo da pritisak dobija a novom intenzitetu, neće se smanjivati. Možete da vidite kolikos e taj krug oko Srbije stiska", dodao je. 

11.08 – Zatvoreni deo sednice

Posle Vučićevog obraćanja novinari su zamoljeni da napuste salu, jer sledi zatvoreni deo sednice. Najavljeno je da će se na kraju neko od potpredsednika stranke obratiti novinarima. 

11.04 - Poruka članovima SNS-a pred izbore

Vučić je rekao da je uveren da će ljudi u Srbiji, ukoliko im SNS bude ukazao pažnju, uzvratiti poverenjem. 

"Da se spremimo, da idemo u narod. Nećemo da im se dodvoravamo. Mi smo ozbiljna politička organizacija. Na sve izbore idemo da pobedimo ubedljivo", rekao je.  

E-Stock/Miloš Rafailović

 

10.56 - "Dobio sam ostavku Stefanovića, u narednom periodu biraćemo vršioca dužnosti predsednika beogradskog odbora"

"Od vas tražim da se borite za Srbiju i za stranku", rekao je Vučić članovima Glavnog odbora. Dodao je i da, kada se razgovara o problemima unutar stranke, to mora da bude pristojno. 

"Te probleme moramo da rešimo na civilizovan i demokratski način. To je jedino što je važno. Znam da biste vi najviše voelli da ja govorim o našim ljudima i da ih žigošem pred svima. Za nas je važno danas da izaberemo za potpredsednika GO Aleksandra Šapića, a da se onda pripremao za Skupštinu Stranke". 

"Dobio sam ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika Gradskog odbora Beograd i mi ćemo naše odnose da rešavamo unutar naše stranke. U našoj stranci nikad neće biti skidanja glava. Biće poštovanja koje se pokazuje prema svima", rekao je Vučić. 

Dodao je da će u narednom periodu biti doneta odluka o vršiocu dužnosti predsednika najvećeg gradskog odbora SNS-a.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

10.52 - Vučić: Srbija mora da bude kriva

Komentarišući optužbe na njegov račun iz Crne Gore, rekao da nije znao ko posećuje patrijarha i da "Srbija mora da bude kriva". 

"Srbija neće biti kriva samo ako ne bude pitala za 29 odsto stanovništva u Crnoj Gori. Tad će Srbija da bude dobra", rekao je Vučić.

Poručio je članovima SNS-a da se ne plaše političke borbe, ali da se razlikuju od drugih i da ne govore o tuđoj deci. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

10.39 – "Srbija će biti izložena teškim pritiscima"

Srbija će biti izložena teškim pritiscima, rekao je Vučić govoreći o dijalogu Beograda i Prištine. 

"Danas smo u situaciji koja je teška za nas", rekao je lider SNS-a, navodeći da Albanci nisu ispunili ništa u vezi sa ZSO, i da se niko na Zapadu ne uzbuđuje zbog toga. 

Kako je rekao, ako Srbija izađe iz dijaloga, "mi bismo bili krivi". 

"Mi moramo da učestvujemo u dijalogu, mi smo deo sveta. Želimo kompromis", naveo je Vučić i dodao da će biti pod najvećim pritiskom. 

"Odmah da kažem, neću da potpisujem priznanje nezavisnog Kosova", poručio je Aleksandar Vučić i rekao da ga zbog toga napadaju. 

Rekao je da neće odluke u Srbiji donositi nijedan ambasador ni strani lider, već isključivo građani Srbije.

"Dok je Srpske napredne stranke, Srbija će da se pita i donosi odluke", naveo je Vučić. Kaže i da nije pozdravio nijedan non pejper, jer je u svakom od njih Kosovo nezavisno. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

10.35 – Predlog da se razgovara o modalitetima saradnje sa SPS-om

Vučić je naveo da je Srbija danas zemlja u kojoj se gradi i koja napreduje. Kaže da je napredovala trgovina i industrijska proizvodnja. Skrenuo je pažnju i na izgrađene puteve i pruge. 

"Uspeli smo to da uradimo zato što smo verovali u sebe", rekao je lider SNS-a i dodao da je sačuvano jedinstvo stranke. Najavio je da će poruka na skupštini stranke biti da se upotpuni saradnja sa partnerima sa kojima su do sada sarađivali, uključujući i SPS. 

10.30 – Obraćanje Vučića, "jedna od najtežih godina"

Vućić je, obraćajući se članovima GO, rekao da se zahvaljuje medicinskom osoblju na tome što su radili više od svih drugih i što su se borili za svaki život u zemlji. 

"Okarakterisao bih prethodne mesece ili godinu kao jednu od najtežih, ali u poređenju sa drugima, jednu od najuspešnijih godina koje je neka vlast ostavila iza sebe. To ne govorimo samo na osnovu utiska, već na osnovu rezultata. Šta je to što smo u prethodnom periodu radili?", naveo je Vučić. 

Dodao je da je Srbija nastavila svoj najbrži rast i da je to uspela zahvaljujući radu i energiji koji su ulagali građani Srbije. Istakao je da je danas Srbija po visini prosečne plate u regionu ubedljivo prva. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

10.20 – Jednoglasno izglasano ujedinjenje sa SPAS-om i zajednička deklaracija

Članovi GO SNS-a odlučili da jednoglasno daju odobrenje da članovi SPAS-a pristupe SNS-u. Posle toga su i predstavnici SPAS-a, predvođeni Aleksandrom Šapićem, ušli u salu. 

"Dobrodošli prijatelji u svoju stranku, želim vam da pobeđujemo i da za Srbiju uradimo mnogo dobrih stvari", poručio je Vučić. 

SNS i SPAS su doneli zajedničku deklaraciju koja predviđa "dalji napredak i razvoj zemlje, mir i stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, neutralnost, ekonomski rast, očuvanje nacionalnih interesa i jedinstvo". 

tanjug

10.17 – Skupština stranke u oktobru

"Skupština stranke biće održana između 21. i 24. oktobra, trajaće tri dana. Biće više tema iz različitih sfera društvenog života. Biće donete važne odluke i programska dokumenta za budućnost", najavio je Vučić. 

Euronews/Marko Subotić

 

10.15 – Vučić o ujedinjenju sa SPAS-om: Važno je jedinstvo Srbije

"Važno je radimo na jedinstvu Srbije, ujedinjavanju po svim pitanjima i da ne dozvolimo da društvo i država budu podeljeni onako kako su bili decenijama. Rezultat je nova paradigma politike SNS-a, to nisu samo ideološke razlike, već je to ono što ostavljamo iza sebe i ono što radimo i pravimo u interesu građana. Zato sam učestvovao u pregovorima sa Šapićem i ljudima iz njegove stranke, jer sam želeo ne da stalno cepamo sve političke organizacije, već da pokažemo odgovornost i da možemo da se ujedinjujemo, i da naša velika porodica SNS bude stranka koja će da dovodi ljude", rekao je Aleksandar Vučić. 

Rekao je da je zbog izazova koji slede važno da se obezbedi pristup novim ljudima. 

10.10 – Počela sednica

U salu su ušli svi članovi GO SNS-a, počela je sednica. Lider SNS-a konstatovao da je prisutan 651 član. Predložio je dnevni red: usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, ujedinjenje SNS-a i SPAS-a, razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji i plan i program za budućnost. Dnevni red je jednoglasno prihvaćen. Pre rasprave po tačkama dnevnog reda. minutom ćutanja je odata počast preminulim članovima Glavnog odbora.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

09.58 – Očekuje se početak sednice GO SNS-a

Članovi glavnog odbora SNS-a stižu u Kombank dvoranu gde se očekuje početak sednice. Prethodno se održava sednica predsedništva stranke, javlja izveštač Euronews Srbija.

Prethodno je poslanik Vladmiri Đukanović saopštio da je Nebojša Stefanović podneo ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS-a i da očekuje da će da ostavka biti prihvaćena. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Šta je na dnevnom redu

Aleksandar Vučić je pre sednice rekao da će na Glavnom odboru biti reči o problemima u stranci. Naime, kada je početkom maja posle sednice Predsedništva SNS Vučić najavio ujedinjenje sa Šapićevim SPAS-om, rekao je i da će se na sednici Glavnog odbora govoriti o novim kadrovskim rešenjima.

U međuvremenu, veliki deo odbora SNS širom zemlje izjasnio se za smenu sa svih funkcija u državi i stranci ministra odbrane i šefa beogradskih naprednjaka, Nebojše Stefanovića.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Komentari (0)

Srbija