Politika

Stefanović pred sudom partije: Tri scenarija za rasplet političke sudbine ministra odbrane

Komentari

Autor: Nataša Bogović

28/05/2021

-

21:27

Stefanović pred sudom partije: Tri scenarija za rasplet političke sudbine ministra odbrane
Stefanović pred sudom partije: Tri scenarija za rasplet političke sudbine ministra odbrane - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Politička sudbina predsednika Gradskog odbora Srpske napredne strane i aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, kako sada stoje stvari, mogla bi da bude prelomljena u subotu 29. maja za kada je zakazana sednica Glavnog odbora SNS.

Do sastanka vrha naprednjaka dolazi nakon niza otvorenih zahteva za smenom Stefanovića, koji su stigli od njegovih stranačkih kolega sa najviših partijskih pozicija među kojima su potredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador u Njujorku Marko Đurić i narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović, ali i jednoglasnog izglasavanja nepoverenja u svim odborima stranke.

Aktulenom ministru odbrane i šefu beogradskih naprednjaka koji je već mesecima u fokusu javnosti zbog okolnosti u vezi sa delovanjem kriminalnih klanova u Srbiji sa kojima ga dovode u vezu, ali i zbog činjenice da je u vreme njegovog mandata na čelu policije registrovano prisluškivanje samog predsednika Srbije, okrenuli su leđa i beogradski opštinski odbori za koje se smatralo da su mu bili lojalni.

Zahtev za razrešenje sa partijske, ali i ministarske funkcije podneli su, između ostalih, lokalni odbori u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Vranju, Leskovcu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Bujanovcu... kao i opštinski odbori na Starom Gradu, Vračaru, Voždovcu, Paliluli, Rakovici...

Kao glavni razlog za takav potez navođena je konstatacija da Nebojša Stefanović, dok je bio ministar policije, nije sprečio aktivnosti kriminalnih grupa, uperene protiv bezbednosti predsednika Vučića.

Iako je među zahtevima naprednjaka smena Stefanovića ne samo sa partijskih, već i sa državnih funkcija, stvarno nadležni za to se nisu izjašnjavali, a nekoliko dana uoči ključne sednice, postavlja se pitanje i može li scenario da eskalira čak i do nivoa isključivanja iz stranke i uklanjanja sa svih funkcija, ne samo partijskih.

Nekoliko je mogućih scenarija kada je u pitanju sudbina Stefanovića. S obzirom na činjenicu da je osim na stranačkoj funkciji on i na poziciji ministra odbrane, ali i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost za sada nije izvesno da li će biti potegnuto i pitanje njegove smene s ovih funkcija.

Moguće je da bude samo smenjen s partijske, a zadrži državne funkcije barem do izbora koji bi trebalo da budu za manje od godinu dana ili da bude smenjen sa svih funkcija. Najmanje verovatna opcija je da zadrži partijsku funkciju s obzirom na unisono izjašnjavanje svih odbora SNS.

Suzdržanost u vrhu SNS

Aleksandar Vučić, predsednik SNS i Srbije u čiju su odbranu stali odbori zahtevajući Stefanovićevu smenu bio je suzdržan u izjavama. On je povodom izjašnjavanja odbora rekao da od Nebojše Stefanovića najviše zavisi da li će ostati ministar, “o čemu će se razgovarati narednih dana”.

E-Stock/Miloš Rafailović

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović

 

„Da vodim hajku i harangu protiv nekoga iz sopstvene stranke ne pada mi na pamet“, rekao je Vučić za TV Prva i naveo da nema informacije o umešanosti Stefanovića u kriminalne radnje i dodao da time treba da se bave nadležni organi.

Odgovor na pitanje da li će Stefanovićeva budućnost u stranci biti povezana i s budućnošću na državnoj poziciji nije dala ni premijerka Ana Brnabić u čijem je kabinetu Stefanović ministar.

Na pitanje o ovim zahtevima premijerka je rekla da će se o pozicijama Nebojše Stefanovića, Zlatibora Lončara i Marije Obradović čiju su smenu takođe tražili pojedini odbori "raspravljati u organima SNS", a da ona "kao premijerka nikada u javnosti nije komentarisala rad svojih ministara niti će to početi od danas".

A sam ministar Stefanović je svoju političku sudbinu još jednom vezao za predsednika Vučića rekavši da će o izjašnjavanju odbora da bude smenjen i zahtevima da podnese ostavku razgovarati upravo s njim.

"Nisam od onih kojima je stalo da budu u bilo kakvoj fotelji po svaku cenu, niti da budem funkcioner za sva vremena. Moj posao je da se potrudim da naša vojska bude jača i da Ministarstvo odbrane napreduje iz dana u dan, kao i da se potrudim da svojim radom opravdam poverenje", rekao je Stefanović.

On je naglasio da mu je važno da je u karijeri radio u skladu sa zakonom i istakao da nije učestvovao u aktivnostima koje bi ugrozile predsednika Aleksandra Vučića niti članove njegove porodice.

Kako je sve počelo

Da bi Stefanović ipak mogao da snosi neke posledice moglo se najpre naslutiti iz posta narodnog poslanika Vladimira Đukanovića koji se založio za smenu Stefanovića s partijske funkcije. Njegovi postovi na društvenim mrežama ili navodi u kolumnama u više navrata zapravo su bili najava budućih dešavanja u vladajućoj partiji.

"... imam potrebu kao neko ko voli svoju stranku i koji je u prvih 50 njenih osnivača, javno da se izjasnim da sam apsolutno za smenu kompletnog gradskog odbora SNS Beograd, sa posebnim akcentom da sam za smenu predsednika Gradskog odbora SNS Beograd", napisao je Đukanović na Fejsbuku.

E-Stock/Dušan Milenković

 

 

Sličan zahtev izneo je i član Gradskog odbora SNS Vladimir Mandić u pisanoj izjavi u tvrdnji da u SNS-u ima nekoliko "trulih jabuka" koje pod hitno treba ukloniti.

Gotovo u isto vreme pojedini lokalni mediji izveštavali su o jednoglasnim odlukama lokalnih odbora SNS u kojima se, gotovo u istovetnom tekstu, tražila smena Stefanovića sa svih partijskih i državnih funkcija.

Pojedini među njima su odluke i javno saopštavali, a neki i proširivali zahteve. Tako su mediji izveštavali o zahtevima za smenu ministara Zlatibora Lončara i Marije Obradović, ali i Zorana Stankovića, šefa Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Nije izostalo ni izjašnjavanje odbora na Kosovu koji su, prema saopštenju Srpske liste, listom i jednoglasno uskratili poverenje Stefanoviću.

Neki od odbora su “o istom trošku” zahtevali i smene lokalnih funkcionera, direktora javnih preduzeća ili članova Gradskog veća.

Lavina sa lokala

Zvaničnici SNS nisu negirali da je u toku ovakvo izjašnjavanje, a u izjavama su navodili da je u pitanju najdemokratskiji mogući pristup. Tako je poverenik GO SNS Kragujevca i gradonačelnik tog grada Nikola Dašić rekao za Glas Šumadije da se ne samo odbori, već svi članovi SNS, mogu izjasniti o svakom funkcioneru.

„Predsednik stranke želi da čuje glas svakog pojedinog člana i to je osnov odgovornog i demokratskog delovanja“, naveo je Dašić.

Za Zlatibora Lonačara čiju su smenu tražili niški naprednjaci ovakvo izjašnjavanje je „vrh demokratije, vrh slobodnog mišljenja i izražavanja“.

„Svako od nas, kada se nalazi na ovoj funkciji, mora da čuje glas svih onih od kojih oni zavise. Dajem punu podršku tome i treba nastaviti“, rekao je Lončar.

I sam Stefanović je izjašnjavanje nazvao demokratskim procesom i naveo da stvari koje se tiču stranačkih organa ne treba raspravljati u medijima, bez obzira na demokratski proces u SNS i to što svako ima pravo na mišljenje i stav.

S druge strane, kritičari nisu propuštali da ovakvo masovno i unisono izjašnjavanje porede sa događajima iz komunističke prošlosti, pa Milana Zirojevića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju sve podseća na Brionski plenum iz 1966. godine i smenu tadašnjeg prvog čoveka tajnih službi Aleksandra Rankovića.

Osim odbora, javno su zahteve za obračun sa negativnim pojavama u Srpskoj naprednoj stranci izneli i pojedini funkcioneri poput Zorane Mihajlović ili Marka Đurića koji je izjavio da bi podneo ostavku da je na Stefanovićevom mestu.

Šta se Stefanoviću "stavlja na teret"?

Ime Nebojše Stefanovića povezivalo se u javnosti sa aferama oko kojih se polemike vode godinama, ali nijedna nije dobila svoj epilog. Nekom vrstom “kazne” za ministra s bremenom tih slučajeva smatrana je i rotacija na čelu Ministarstava unutrašnjih poslova prilikom formiranja vlade u oktobru prošle godine kad je Stefanović s funkcije ministra unutrašnjih poslova premešten na čelo resora odbrane.

E-Stock/Miloš Zunjić

Nebojša Stefanović

Ipak, većina odbora je kao razlog za zahtev za smenu navela prišluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Gradski odbor SNS-a u Novom Sadu saopštio je 17. maja da traži njegovu smenu "zbog dovođenja u pitanje bezbednosti predsednika Srbije koji je duže vremena prisluškivan".

"Njegovo nereagovanje na prisluškivanje predsednika govori ili o njegovoj nesposobnosti ili o direktnoj nameri da naudi bezbednosti predsednika države Aleksandra Vučića“, saopštio je, između ostalog.

I vračarski naprednjaci su u zahtevu za smenu istakli zahtev da se do kraja istraži pozadina prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Neki su u obrazloženjima bili opštiji.

"Nespremnost pojedinaca iz naših redova da stanu u odbranu pravde, istine ali i učine sve da zaštite predsednika naše zemlje govore u prilog činjenici da ti ljudi ne zaslužuju poverenje članova Srpske napredne stranke", poručili su odbori SNS sa Kosova i Metohije.

Nove snage u SNS

S obzirom na činjenicu da je Stefanović predsednik beogradskog odbora SNS, a da je uz njega tražena i smena svih fukcionera u odboru prestonice, zanimljivo je da se istovremeno dogovara uzlazak u SNS Srpskog patriotskog saveza, stranke Aleksandra Šapića koji je na čelu najveće beogradske opštine. S tim u vezi pominjana je i mogućnost da upravo Šapić dođe na čelo beogradskih naprednjaka.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

Aleksandar Šapić

Šapić je za Euronews Srbija negirao da njegov budući angažman među naprednjacima ima bilo kakve veze sa Stefanovićem.

"To što se dešava u Srpskoj naprednoj stranci, apsolutno nema veze, osim što se po tajmingu slučajno potrefilo. U to se ne bih petljao, zato što sa tim nemam nikakve veze. Ja tek treba da postanem član te organizacije, tako da, zašto bih komentarisao nešto što je bilo pre mog ulaska u nju", rekao je Šapić.

Pred sudom partije

Zbog jednoglasnih zahteva za smenu, gotovo je izvesno da će upavo takvu odluku, o političkoj odgovornosti, doneti Glavni odbor na sednici zakazanoj za subotu.

Pitanje druge vrste odgovornosti zvaično nije pominjano sve do četvrtka kada ga je potegla ministarka i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović istovremeno poželevši dobrodošlicu Šapiću.

E-Stock/Dušan Milenković

Zorana Mihajlović

“U slučaju Nebojše Stefanovića država treba institucionalno da reaguje oko odgovornosti, a Aleksandru Šapiću ću poželeti dobrodošlicu kao što bi je poželela svima koji dolaze u SNS sa željom da rade”,  Mihajlović u emisiji "Uranak" na TV K1.

“Kroz kontekst Stefanović je loša vest, jer se jasno vidi da je bilo problema. Kako će SNS da se izbori videćemo. Ja sam uvek za odgovornost bilo koga, nemam ništa protiv da podnesemo račune i da neko drugi to prekonstroliše. Pa da se vidi ko može dalje, a ko ne može”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da sa ministrom Stefanovićem nije imala posebnu komunikaciju, specijalne odnose, niti posebne simpatije.

“Razočaralo me ovo što se dešavalo. Treba država da reaguje i institucijalno utvrdi odgovornost”, rekla je ona.

Uprkos činjenici da je sam ministar Stefanović dao izjavu pred tužiocem, što je prvi put poslednjih decenija da se ispituje ministar koji je još na funkciji, eventualna istraga se ne pominje. Za sada će samo odgovarati pred sudom svoje partije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija