Politika

Žiofre: Politička klima u Srbiji i dalje veoma polarizovana, uprkos međustranačkom dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

17:22

Žiofre: Politička klima u Srbiji i dalje veoma polarizovana, uprkos međustranačkom dijalogu
Žiofre: Politička klima u Srbiji i dalje veoma polarizovana, uprkos međustranačkom dijalogu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je za Tanjug da je uprkos rezultatima međustranačkog dijaloga politička klima u Srbiji i dalje veoma polarizovana i ukazao da je međustranački dijalog važan i za reforme na putu Srbije ka EU.

Podseća da je rezultat medustranačkog dijaloga, uz posredstvo evroparlamentaraca, 16 mera oko kojih se nisu svi složili, ali kako kaže, "posao je počeo i treba ga nastaviti"

"Pozivamo sve da doprinesu ovim merama", poručio je Žiofre i dodao da evroparlamentarci koji su se uključili u pregovore i dalje pažljivo prate dešavanja u Srbiji.

On je na pitanje da li očekuje da će članice EU podržati predlog Evropske komisije da Srbija otvori dva nova klastera, istakao da je godišnji izveštaj EK preporukom o otvaranju dva nova pregovaračka klastera pokazao podršku Srbiji, ali da je potrebno nastaviti sa reformama koje su započete ili su u toku.

Zemlje članice će, rekao je, doneti konačnu odluku o preporuci EK i istakao važnost da se zadrži fokus na reformama ustava, izbornih zakona, pristupačnosti informacijama od javnog značaja i zaštitnika građana, borbi protiv korupcije i drugo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija