Politika

Šef Delegacije EU u Srbiji: Odnosi Beograda i Prištine ključni za dinamiku evrointegracija

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

16:47

Šef Delegacije EU u Srbiji: Odnosi Beograda i Prištine ključni za dinamiku evrointegracija
Šef Delegacije EU u Srbiji: Odnosi Beograda i Prištine ključni za dinamiku evrointegracija - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da su vladavina prava i normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključne za određivanje dinamike pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Žiofre je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU kazao da je Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije zaključila da su ispunjeni uvodni kriterijumi i da je iz tog razloga i dala preporuku da se Srbiji u pregovaračkom procesu otvore još dva klastera.

Kada je reč o Izveštaju EK, Žiofre je kazao da je u njemu predstavljena iskrena procena koja je zasnovana na činjenicama, a procena je da je ostvaren napredak u reformama u svim oblastima.

"Ključne poruke su, kada je reč o političkim kriterijumima i vladavini prava da je primećena nova posvećenost Vlade da nastavi sa refomama u pravcu pristupanja EU", kazao je Žiofre i naveo da se u Izveštaju ističe potreba da reforme budu održive.

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Žiofre kaže da je konstatovan delotvorni odgovor na kovid 19, a da je zatraženo da se sprovedu dugoročne reforme.

Kaže i da je notiran ograničen napredak kada je reč o javnoj administraciji, a da Izveštaj konstatuje značajne reforme koje Srbija sprovodi, naročito ustavne.

Napomenuo je važnost nastavka konstruktuivnog međustranačkog dijaloga za koji EK smatra da treba da se intenzivira.

Napadi zvaničnika na novinare

Kada je reč o ratnim zločinima, Žiofre kaže da je tu zabeležen slab napredak, dok je kod slobode izražavanja napredak ocenjen kao ograničen.

"Istovremeno se primećuju verbalni napadi na novinare od strane zvaničnika, kao i pretnje i nasilje", kazao je i dodao da je ograničen napredak zabeležen i u borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kada je reč o migracijama, Žiofre kaže da je konstatacija Evropske komisije da je Srbija nastavila značajno da doprinosi u upravljanju migracijama i da je nastavila da igra značajnu konstruktivnu ulogu u tom smislu.

"EU je jednako posvećena Srbiji i Zapadnom Balkanu kao i ranije, dinamika se nije promenila. EU ostaje najveći partner Srbije i regiona kada je reč o trgovini i finansiranju", kazao je Žiofre.

Govoreći o Nacionalnom konventu, Žiofre je naveo da je civilno društvo ključni faktor u svakoj demokratiji i ima ulogu u praćenju rada vlade.

"Nacionalni konvent ne vrši samo nadzor već daje i suštinsku analizu koja je korisna i za Srbiju i za EU", kazao je i dodao da nije dovoljna samo analiza, već da organizacije civilnog društva i Vlada Srbije moraju da razvijaju pravi politički dijalog o svim pitanjima važnim za građane.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović primetila je da je produktivan dijalog između civilnog društva i Vlade Srbije moguć i u tom smislu navela da se sa premijerkom sastaju svakog meseca.

"Mi određujemo teme, 10. novembra ćemo pričati o pandemiji virusa korona, praćenje mera tokom vanrednog stanja. Napravili smo sveobuhvatnu analizu mera i imamo niz pitanja za premijerku", kazala je.

Podsetila je da su učestvovali u raspravi o Ustavu i najavila da će Nacionalni konvent učestvovati i u raspravi o budžetu.

Komentari (0)

Srbija