Politika

Kurti: Srbija preti trećim balkanskim ratom

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

16:55

Kurti: Srbija preti trećim balkanskim ratom
Kurti: Srbija preti trećim balkanskim ratom - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je u intervjuu za britanski "Dejli telegraf" optužio Srbiju da preti da izazove treći balkanski rat.

On je optužio Srbiju da se ponaša kao Nemačka između dva svetska rata.

Kurti u intervjuu upozorava da bi nedavne krize na Kosovu i u Bosni mogle da eskaliraju ako zapadne vlade to ne shvate ozbiljno.

"Mislim da je definitivno situacija opasnija nego ranije, žele da se ponašaju kao da su Nemačka između dva svetska rata - ako nećete da nam udovoljite, izazvaćemo još jedan. Zato što su napravili jednu rundu (ratova) devedesetih", rekao je Kurti.

On je rekao da poslednjih godina vrtoglavo rastu cifre koje Srbija troši na vojni budžet i zapitao je "za koga sve to kupuju".

Telegraf u tekstu navodi i da je budžet Srbije za odbranu porastao od 2015. za oko 70 odsto na milijardu i po dolara godišnje, što je čini najvećim vojnim "trošadžijom" na Zapadnom Balkanu.

Uveliko je, dodaje list, modernizovala svoje vazduhoplovstvo i kupila bespilotne letelice, avione i protivvazdušne odbrambene sisteme od Rusije i Kine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija